Yakitori-kastike

Pitkästä aikaa on mukava istua tietokoneen ääreen ja kirjoitella myös blogin puolelle. Kesä tulee – niin myös grillikausi. Grillaaminen tuo puolestaan mieleen yakitorin – (yksinkertaisesti selitettynä) japanilaisen grillatun kanan. Yakitori ei kuitenkaan olisi mitään ilman kastiketta, joka tuo ruoalle sen omintakeisen maun. Mikä parasta, ei tämä kastike ole edes vaikea valmistaa, joten ajattelin jakaa ohjeen myös teille. Kastikkeesta on olemassa lukuisia eri variaatioita, mutta sen pohjana toimii sake, mirin sekä soijakastike.

Tarvittavat ainekset:

  • 1,5 dl soijakastiketta
  • 1,5 dl miriniä
  • 1 dl sakea
  • sokeria
  • kevätsipulin vihreä osa (lehdet)

Kevätsipulin lehdet pienitään. Kattilaan lisätään sake, mirin, soijakastike sekä sipuli ja sokeri. Keitetään kasaan. Kas näin.

Tai no – otetaanpa askel taaksepäin. Minulla oli käytössäni japanilaista sokeria, joka eroaa meidän sokeristamme siinä mielessä, että siinä on enemmän kosteutta. Toisin kuin meidän paperipussiin pakattu hienosokerimme, on japanilainen sokeri pakattu muoviin. Ennen kuin lisäsin sokerin, päätin ruskistaa sen pannulla. Mikäli päädytte samaan ratkaisuun, suosittelen lisäämään muut aineet kattilaan ja kuumentamaan seoksen. Kun sokeri on ruskistettu, se kannattaa lisätä kuumaan kastikepohjaan, jottei se kovetu yhdeksi kokkareeksi kattilan pohjalle. Ja mikäli joku sattuu pohtimaan, miten japanilainen sokeri ruskistetaan, on vastaus yksinkertainen. Samalla tavalla kuin muukin sokeri. Ruskistettu japanilainen sokeri on tosin sisältämänsä kosteuden vuoksi juoksevampaa.

Kertauksen vuoksi: kaikkia aineksia keitetään tovi hyvin sekoittaen. Tämän jälkeen kastike jäähdytetään ja se on käyttövalmis.

Mikäli kaikki yakitori-kastike ei kulu kerralla, voi kastiketta säilyttää jääkaapissa. Kotitekoinenkin yakitori-kastike säilyy suhteellisen hyvin kiitos soijakastikkeen suolaisuuden.

Ettekä muuten arvaakaan… Kastikkeen valmistamisen jälkeen koko huusholli tuoksui aivan eräällä izakaya-ravintolalle, jonka tiskin äärellä sain seurata, kuinka kokki valmisti yakitoria annos toisensa perään…

Mukavaa orastavaa kesää!

 Smu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s