Kombu dashi

Hei vaan!

Kiireiden vuoksi blogin puolella on ollut astetta pidempi hiljaisuus, joka on päättymässä hissukseen. Koska moni on varmasti huomannut, että olen vienyt blogia japanilaisen ruoan suuntaan, on tarkoitus jatkaa toistaiseksi samalla linjalla.

Dashi-liemellä on tärkeä osa japanilaista keittiötä. Monikäyttöistä dashia voi valmistaa niin kalasta kuin merilevästä. Kombu dashi (suomalaisittain se pitäisi kai kirjoittaa kombu-dashi – suokaa antaaksi sisäinen kielipoliisini) on valmistettu juuri levästä. Dashin valmistaminen ei ole laisinkaan vaikeaa. Kaikki mitä tarvitaan, on:

  • tuopillinen vettä
  • pala kombua

Lista ei ole pitkä. Tuopillisella tarkoitan sellaista reilua puolta litraa. Noh, itse asiaan!

Pala kuivaa kombua

Kuivana kombu ei ole järin häävin näköinen. Pieni kova koppura jotain. Joka tapauksessa, aivan ensiksi kombu on syytä puhdistaa eli suomeksi sanottuna merileväpala pyyhitään kostella liinalla. Tämän jälkeen kombu onkin käyttövalmis.

Vesi kaadetaan kattilaan ja levy laitetaan pienelle teholle. Itse aloitan lieden asteikolla 1-6 numerolla 2. Kombu laitetaan veteen. Vedessä kombu alkaa hiljalleen venyä omiin mittoihinsa.

Kun kattilan pohjalle alkaa ilmestyä pienoisia kuplia veden lämpenemisen merkiksi, nostetaan tehoa hiukan eli käännetään nuppi kolmoselle.

Kombu suurenee hiljalleen. Kun vesi alkaa näyttää hienoisia höyryämisen merkkejä, käännetään liesi neloselle. Tässä vaiheessa vesi on jo selvästi alkanut värjääntyä ja liemen pintaan alkaa muodostua vaahtoa, joka on syytä kauhoa pois.

Kun vesi on kiehumaisillaan, dashi on valmista. Kattila siirretään pois liedeltä, kombu noukitaan talteen ja dashi siivilöidään.

Valmista dashia on noin puolisen litraa. On tärkeää, että lämpötilaa nostetaan vähitellen, jotta kombu uuttuu kunnolla. Valmis dashi säilyy jääkaapissa suljetussa astiassa pari, kolme päivää.

Tästä on hyvä jatkaa – eli seuraavaksi siitä, mihin dashia voi esimerkiksi käyttää!

Palaamisiin!

–  Smu

One thought on “Kombu dashi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s