Haudutetut osterit japanilaisittain

Kun tiesin vihdoin ja viimein pääseväni Japaniin, oli minulla melkoinen lista asioista, joita haluaisin tehdä tai kokeilla. Yksi näistä tehtävälistan tavoitteista oli syödä ostereita. Mutta sitten minulle iski flunssa. Juuri silloin, kun minulla oli vapaapäivä tv-ohjelman kuvauksista. Noh, onnekseni vapaapäiviä oli todellisuudessa muutama peräkkäin, sillä olin bongannut lähistöltä pienen osteribaarin, johon oli pakko päästä!

Suomessa ostereita on mielestäni melko hyvin saatavilla. Hintahaarukka on kohtuullinen, yleensä noin 1,5-2,5 euroa per osteri. Näitä herkkuja voi nauttia usealla eri tavalla, jotkut syövät osterinsa raakoina – kenties jopa tabascon kera – toiset puolestaan nauttivat grillatuista ostereista, toiset höyryttävät, jotkut friteeraavat. Tällä kertaa päädyin kuitenkin ostereiden hauduttamiseen!

Mitä siis tarvitaan?

  • ostereita
  • dashia
  • sakea
  • miriniä
  • soijakastiketta

Ainesosaluettelo ei ole pitkä. Ongelmaksi saattaa muodostua dashi, mutta ei hätää – blogissa on myös ohje helppoon kombu dashiin! Entä mikä sake valita? Suomessa Alkon saket ovat erittäin hyvälaatuisia. Siksi valinnalla ei juuri ole väliä – kunhan ei vain vahingossa nappaa kuplivaa sake-skumppaa! Mirin lienee kaikista ongelmallisin raaka-aine. Mutkat hyvin suoriksi vedettynä on olemassa hon-miriniä ja shin-miriniä. Näistä hon-mirin on aitoa ja alkuperäistä, perinteistä miriniä, joka on väriltään jopa hunajaista. Suomessa en ole törmännyt hon-miriniin kertaakaan, joten hyvin usein on käytettävä shin-miriniä. Kumpikin näistä sopii ruoanlaittoon eikä lopputulos muutu oleellisesti, kunhan muistaa suhtauttaa alkoholin määrän miriniin – hon-mirin kun on huomattavasti vahvempaa volteissa. Tässä tapauksessa käytin sakea ja hon-miriniä yhtä paljon.

Ennen ruoanlaittoa osterit on hyvä pestä hyvin juoksevan veden alla. Tämän jälkeen pannu laitetaan liedelle ja pannuun kaadetaan dashia siten, että sitä on pohjalla pari senttiä. Lisätään sake ja mirin. Kuumennetaan kiehuvaksi. Kun liemi kiehuu, lisätään osterit ja peitetään kannella. Annetaan kiehua  osterit aukeavat.

Avonaiset osterit

Maltti on muuten valttia – osterit ovat huomattavasti sisukkaampia kuin esimerkiksi sinisimpukat ja vievät enemmän aikaa!

Kun osterit ovat valmiita, avataan kuori. Osterit asetellaan kuoren puolikkaissa lautaselle ja päälle kaadetaan vajaa, suurin piirtein teelusikallinen soijakastiketta.

Kun osterit on syöty, ei soijakastiketta kannata heittää hukkaan. Koska kastike on mukavan suolaista ja ostereiden haudutusliemi puolestaan makeahkoa, voi lientä lisätä kuoreen ja nauttia liemen jälkipalana. En suosittele nauttimaan lientä sellaisenaan juuri sen makeuden vuoksi.

Soijakastiketta ja ostereiden haudutuslientä

Tässä kaikki tällä kertaa! Minä lähden nyt keittiöön. Siellä odottaa seuraava blogiprojekti!

Hyvää ruokahalua!

– Smu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s