Japanilaista evästä

Hei vaan todella pitkästä aikaa!

Blogirintamalla on pitänyt hiljaista, sillä arjen velvoitteet tuppaavat viedä kaiken ajan eikä kirjoittamiselle jää juuri sijaa. Yritän parantaa tapani, joten ajattelin kertoa teille hieman matkastani Japaniin. Oikeastaan tein koko reissun ruoan vuoksi, mutta nyt ei ole aika mennä matkan pääpointtiin, vaan syventyä hieman japanilaisen ruokakulttuurin rikkauksiin ja tarkemmin otten eväslaatikoihin.

Toisin kuin meillä täällä kylmän ja kolean pohjolan perukoilla, jossa hypermarketit ovat auki ympäri vuorokauden, on Japanissa kehittynyt vuosien saatossa paljon parempi konsepti – convenience store. Periaatteessa voidaan sanoa, että vastaavanlaisia kauppoja on toki myös muualla maailmassa, mutta mikään ei vedä vertoa Japanin konbini-konseptille. Konbini on siitä mielenkiintoinen kauppa, että sieltä voi ostaa kaikkea, mitä kiireinen ihminen elämässään tarvitsee: ruokaa, alkoholia, lehtiä, tykötarpeita, videopelejä tai vaikka solmion. Konbinit myyvät myös lämpimiä ruokia kuten haudutettua oden-pataa tai vartaita, mutta ennen kaikkea niistä voi ostaa evästä!

Lawson on yksi kolmesta tunnetuimmasta konbini-ketjusta. Toiset kaksi ovat FamilyMart ja 7Eleven.

Konbinin eväsvalikoimasta löytyy niin voileipiä, onigiri riisipalloja kuin kylmänä ja lämpöisenä syötäviä eväsrasioita. Lisäksi konbinit tarjoavat usein myös mahdollisuuden lämmittää ja nauttia ostettu eväs paikan päällä.

FamilyMartin tunnus, jonka alalaidan 酒-merkki kertoo, että kaupasta saa myös alkoholia.

Mutta mikä tekee näistä eväsrasioista sitten niin ihmeellisiä? Joku voisi kuvitella, että kyseessä on samanlainen valmisruoka kuin suomalaisen supermarketin einesosastolla, mutta metsään menisi. Konbinien bentot kun ovat oikeasti maukkaita ja edullisia. Käytännössä katsoen kyseessä on siis loistava vaihtoehto, mikäli matkustaa Japanissa pienellä budjetilla tai haluaa nauttia nopean lounaan, sillä konbineja on Tokion kaltaisissa suurissa kaupungeissa lähes joka kulmalla.

  

Konbinien valmiit eväsrasiat ovat usein siis muovisia lootia, joiden kansi on läpinäkyvä, joten vaikka japania ei taitaisikaan, voi sentään näkemänsä perusteella päätellä, mitä oikein ostaisi. Karkeasti voi sanoa, että tavallinen konbini bento maksaa jotain 350-600 jenin väliltä. Eli lounaan saa alta viiden euron. Japanissa tosin kannattaa olla silmä tarkkana, sillä kaupoissa hinnat ilmoitetaan yleensä ilman veroa. Tämän eväsrasian kanteen on merkitty niin veroton kuin verollinenkin hinta.

Mutta mitäpä rasiat sitten pitävät sisällään?

Vastaus on, että lähes kaikkea maan ja taivaan väliltä. Tarjolla on niin mereneläviä, kanaa kuin possua. Lisäksi löytyy myös länsimaisia ruokalajeja kuten erilaisia pasta-annoksia. Yllä olevat eväsrasiat sisälsivät kumpikin japanilaista paistettua kanaa eli karaagea. Kummassakin rasiassa oli lisukkeena riisi, tosin ensimmäisen rasian riisiin oli sekoitettu merilevää, toinen maustettu seesamin siemenillä ja pikkelöidyllä luumulla. Lisukkeena ensimmäisessä oli puolestaan pikkelssi ja japanilainen tamagoyaki-munakas, kun toisessa oli puolestaan perunasalaattia.

Annoksiin saattaa sisältyä myös kastike, mutta varmaa on, että konbinin kassalla myyjä pitää huolen, että asiakas saa mukaansa niin kosteuspyyhkeen kuin syömäpuikotkin. Mikäli benton päätyy nauttimaan esimerkiksi tokiolaisen puiston penkille, on syytä varautua kantamaan tyhjää eväsrasiaa ja muita roskia mukanaan hyvän tovin – kaduilla kun ei ole roskakoreja.

Toinen japanilainen eväsrasia-konsepti puolestaan on kaukana konbineiden tarjoamasta kotiruokamaisesta appeesta. Puhumme hienostuneimmista eväsrasioista, joiden ruoka on ravintolatasoa. Kyseessä on ekiben eli tuttavallisesti junaeväs.

Ekibenejä myydään niin asemilla kuin itse junissakin. Siinä missä konbinin bento maksaa vain muutaman hassun satasen, on ekiben yleensä kaksi kertaa kalliimpi. Hyvästä eväsrasiasta voi joutua toki maksamaan myös enemmän ja joihinkin junayhteyksiin on mahdollista tilata ennakkoon vielä kalliimpi ja parempi eväsrasia.

Ekiben on usein myös paljon kauniimmin pakattu kuin aivan tavallinen arkilounasboksi. Tämä ei tietenkään ole mikään kirjoittamaton sääntö, joten ulkonäön ei kannata antaa pettää. Maittavan ekibenin voi saada myös muoviin pakattuna.

Muovirasiaan pakattu ekiben, joka sisälsi riisiä, possua ja pikkelsejä. Annos oli kokonaisuudessaan enemmän pikaruokamainen kuin perinteinen eväsrasia.

Mutta mitä ekiben sitten sisältää? Koska kyseessä on jo enemmän japanilaisen keittiön taidonnäyte, noudattavat parhaimmat (ja perinteisimmät) ekibenit ravintoloiden tapaan vuodenaikojen ja satokausien rytmiä. Hyvään rasiaan on pakattu koko joukko sesongin parhaimpia ja hienostuneimpia makuja, jotka voidaan tarjota hyvin hennosti maustettuina, jotta raaka-aine tulee esiin sellaisena kuin se todella on. Perinteikäs ekiben noudattaa japanilaisen keittiön sääntöjä myös siinä mielessä, että se ei ainoastaan ravitse vain kehoa – vaan myös sielun. Kyseessä on usein kauniisti aseteltu taidonnäyte.

Syksyinen ekiben

Jos siis mielessä piilee ajatus matkasta Japaniin, suosittelen maistamaan niin tavallisten konbineiden kuin eri junalinjojenkin eväsrasioita. Vaikka junamatka ei kuuluisikaan lomasuunnitelmiin, ei kannata huolestua. Suurilla asemilla on usein erikoismyymälöitä, jotka myyvät joko kyseisen alueen erikoisuuksia tai eri junalinjojen eväsrasioita. Bento on vahvasti osa japanilaista ruokakulttuuria, joten sellaisen syöminen on elämys jo itsessään.

Ai muuten! Eikös tuo kansikuvan leivonnainen olekin huikea? Kyseinen herkku oli myös omanlaisensa makumatka. Söin sen välipalaksi junassa. Leipomuksen salaisuus piili perinteisessä japanilaisessa makeassa paputäytteessä!

Seuraavaan kertaan!

–  Smu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s