Dashimaki Tamago

Minun ei oikeastaan ollut edes tarkoitus kirjoittaa teille tänään. Pääsiäisen kunniaksi ajattelin kuitenkin valmistaa aamiaisen kananmunista ja pian jo huomasin kaivaneeni puhelimen esiin aamutakin taskusta ja räpsivän nopeita otoksia ruoanlaiton lomassa. Hups!

Dashimaki Tamago on japanilainen munakasrulla. Hyvin yksinkertaisesti sanottuna kyseessä on siis rullalle kääritty omeletti, joka on maustettu dashi-liemellä. Dashista on olemassa useita eri versioita niin kala- kuin merileväpohjaisena. Dashin voi tehdä alusta asti itse tai sitä voi ostaa valmiina pulverina, jolloin länsimaisten lihaliemikuutioiden tapaan joukkoon lisätään vain vesi.

Noh, katsotaan nyt kuitenkin ensin ainesosaluettelo:

  • 4 kananmunaa
  • dashia
  • soijakastiketta
  • miriniä

Näistä neljästä aineksesta syntyy tavattoman täyttävä aamiainen, jonka valmistus on hyvä aloittaa valmistamalla dashi, jos sitä ei satu valmiina olemaan. Koska tätä omelettia varten ei tarvitse paljon dashia, valmistin lientä vajaan kahvikupillisen. Kuppiin lisätään reilu hyppysellinen / pieni kourallinen (miten vain haluatte sen muotilla) bonito-hiutaleita ja päälle kaadetaan kiehuvaa vettä. Kuppi peitetään toviksi tassilla ja odotellaan muutama minuutti.

Juuri sopiva määrä dashia valmistuu kätevästi kahvikupissa.

Dashin hautuessa voi tehdä muut valmistelut eli rikkoa kananmunat kulhoon, lisätä tilkkasen soijakastiketta ja lorauksen miriniä ja vatkata munien rakenne rikki. Lopuksi joukkoon lisätään dashi ja sekoitetaan hyvin. Määrällisesti lientä ei tarvitse paljoakaan. Alla olevista kuvista tarvittava määrä käy melko hyvin ilmi eli dashia tarvitaan noin 1/4 desilitraa.

 

Dashimaki Tamago (kuten tamagoyaki yleisesti ottaen) valmistetaan kantikkaassa tamagoyaki-pannussa, joka näyttää siis tältä:

Tamagoyaki-pannu on suorakulmion muotoinen ja loivenee reunoilta.

Pannusta on olemassa useita eri variaatioita, jolloin materiaali ja pinnoitteet vaihtelevat aina valuraudasta keraamisesti pinnoitettuun pannuun. Vaikka kaapissa ei sattuisikaan olemaan tamagoyaki-pannua, voi munakasrullan valmistaa myös tavallisella paistinpannulla, mutta tällöin rullan ulkoreunoja voi joutua taittamaan aina rullan sisälle, jotta lopputulos on tasainen.

Noh, seuraavaksi on varmasti syytä selittää, miten munakasrulla paistetaan. Ensimmäiseksi on tärkeää, että pannu on öljytty hyvin. Tämä kannattaa tehdä, vaikka pannua markkinoitaisiinkan tarttumattoman pinnoitteen voimin – sellainen on yleensä vain markkinointi-ihmisten höpötystä. Pannu kuumennetaan keskilämmöllä (asteikolla 1-6 suosittelen aloittamaan 4-teholla ja pienentämään tarvittaessa pykälän verran) ja kun pannu on kuuma, kaadetaan pannulle loraus munakasmassaa ja levitetään massa tasaisesti. Kun munakas alkaa viimein kypsyä, siirretään munakas pannun toiseen laitaan yhdeksi mytyksi.

Tästä se lähtee..!

Seuraavaksi pannulle kaadetaan hieman lisää munakasmassaa, joka levitetään tasaisesti pitkin pannua. Ruoanlaittopuikkoja tai lastaa käyttäen kypsää munakasta nostetaan myös ylös sen verran, että munakasmassaa pääsee myös kypsän munakkaan alle. Kun uusi kerros kypsyy edelliseen kiinni, on rulla helppo kääntää. Jos uuteen massakerrokseen tulee ilmakuplia, ne voi huoletta puhkaista puikon kärjellä.

On tärkeää, että munakasmassaa ei lisää liian paksuina kerroksina, sillä se hidastaa kypsymistä.

Ja tätä massan lisäämistä ja rullaamista toistetaan…

… ja toistetaan…

… ja toistetaan…

… kunnes on aika lisätä viimeinen annos munakasmassaa.

Kun munakasmassan rippeet on lisätty, on rullaa hyvä vielä pyöräytellä kerran jos toisenkin pannulla, minkä jälkeen valmis munakasrulla kumotaan bambumaton päälle. Bambumatto kääritään munakkaan ympärille aivan samalla tavoin kuin sushia valmistettaessa ja puristetaan kevyesti, jotta munakkaasta tulee sopivan tasainen ja tiivis, mutta kuitenkin ilmava.

 

Seuraavaksi munakasrulla viipaloidaan sopiviksi suupaloiksi, jotka on helppo poimia syömäpuikoilla. Huomatkaa muuten, että kun leikkaatte munakasrullan kahtia, voitte huomata rullassa useita kerroksia. Näiden kerrosten väliin jää ilmaa, mikä tekee munakasrullasta kuohkean syötävän. Myös siksi onkin tärkeää, että paistovaiheessa munakasmassaa ei lisää liian paksulti, jolloin kerroksia tulee pian vähemmän eikä munakas ole yhtä kuohkeaa.

Munakkaan sisällä erottuvat eri kerrokset sekä ilmataskuja, jotka tekevät munakkaasta köykäisen syödä.

Suosittelen tarjoilemaan munakkaan raastetun daikonin kanssa.

Dashimaki Tamago ja raastettua daikonia.

Nyt kun olen laittanut tähän kuvan “terveellisestä” annoksesta, voin hyvällä omalla tunnolla teille tunnustaa, että syön tamagoyakini usein japanilaisen majoneesin kanssa – eli kuvan ottamisen jälkeen levitin munakasrullan päälle vielä ohuen raidan majoneesia. Noh, sainpahan tämän nyt pois kontoltani!

Dashimaki Tamago – tai tamagoyaki ylipäätään – on erittäin kevyttä, mutta täyttävää syötävää, joka maistuu myös kylmänä. Siksi tamagoyaki onkin oikein hyvä vaihtoehto myös evääksi pakattuna vaikkapa lounasbentoon! Jos teistä tuntuu, että puikkojen käyttäminen paistamisessa on liian hankalaa, älkää huoliko! Voitte aivan yhtä hyvin käyttää myös paistinlastaa, sillä tamagoyaki-pannun kaltevat reunat helpottavat munakasrullan kääntämisessä.

Tässä kaikki tältä erää! Minä toivotan teille oikein hyvää pääsiäistä ja hyvää ruokahalua pääsiäisherkkujen parissa!

–  Smu

Leave a comment