Hiyayakko

Tiedättekös, ystävät, olen himoinnut tätä ruokaa jo viikon verran, joten olikin korkea aika valmistaa hiyayakkoa ja ajattelin jakaa ohjeen myös teille. Hiyayakko on japanilainen, kylmä tofuruoka, jonka valmistamiseen kuluu varmasti paljon vähemmän aikaa kuin tofupaketin avaamiseen. Hiyayakko on myös erinomainen ruoka siksi, että annosta on helppo muunnella ja siitä saa vaivatta tehtyä useita eri variaatioita. Tärkeintä hyvässä hiyayakkossa on tofu, jonka pitää olla pehmeää. Oma suosikkini on Unicurd-brändin Yakko Tofu.

Esittelen teille nyt yksinkertaisen, perus-hiyayakkon, jonka ainesosaluettelo on sangen lyhyt:

  • pehmeää tofua
  • kevätsipulia
  • katsuobushi bonito -hiutaleita
  • tuoretta inkivääriä
  • soijakastiketta

Kevätsipulin suhteen on syytä olla tarkkana, joten ohjeistan siitä vielä lyhyesti. Jostain käsittämättömästä syystä Suomen ruokakaupoissa näkee valitettavan usein hyvin ohuita kevätsipuleita, joiden juuret on katkottu ja jotka on pakattu umpimuoviseen pakkaukseen. Välttäkää näitä sipuleita, jos suinkin mahdollista. Kevätsipuli on kuin simpukka – huonoa umpinaiseen pakkaukseen pakattuna, hyvä ilmavaan pakkaukseen pakattuna ja parasta ilman pakkausta vain kuminauhalla niputettuna. Noh, joka tapauksessa, kevätsipuli pilkotaan ohuiksi paloiksi.

Hyvää kevätsipulia

Tuore inkivääri puolestaan kuoritaan ja raastetaan mahdollisimman pieneksi.

Bonito-hiutaleet voivat puolestaan tuottaa päänvaivaa. Pyrin usein laatimaan reseptini siten, että niiden pohjalta voi valmistaa maittavaa ruokaa, vaikka pääsyä aasialaisiin marketteihin ei olisikaan. Koska tällä kertaa kyseessä on klassikkoresepti ja jo pelkän pehmeän tofun löytäminen voi tuottaa vaikeuksia, selvitin bonito-hiutaleiden ostomahdollisuuden jo valmiiksi. Hiutaleita voi tilata kotiin helsinkiläisen Tokyokanin verkkokaupasta. Ja mitä nämä hiutaleet ovat? Hyvin yksinkertaisesti muotoiltuna kuivattua ja miedosti savustettua ohuita kalalastuja.

Bonito-hiutaleita

Hiyayakko kannattaa koota suoraan annoskulhoihin. Koska tämä ruokalaji käy ennen kaikkea alku- tai välipalasta, niin pienet annoskulhot ovat hyvä valinta.

Tofukuution päälle lisätään hieman kevätsipulia, raastettua inkivääriä antamaan raikkautta ja lopuksi bonito-hiutaleita.

Seuraavaksi on aika lisätä pienen pieni tilkka soijakastiketta. Ei paljoa, mutta juuri sen verran, että soija antaa annokselle suolaisuutta ja liuottaa makua bonito-hiutaleista. Määrää voi pyrkiä arvioimaan alla olevien kuvien perusteella, joista ensimmäinen on annos ennen soijakastiketta ja toinen kastikkeen lisäämisen jälkeen. Kuvia saa muuten suuremmaksi klikkaamalla.

 

Kuten nopeimmat varmaan tähän mennessä ovat tajunneet, on hiyayakko periaatteessa vegaaninen annos, ennen kuin siihen lisätään kalalastuja. Bonito antaa annokselle kuitenkin makua, ja mikäli annoksen haluaa valmistaa vegaanisena, ei kalaa kannata jättää vain pois, vaan korvata. Hyvä vaihtoehto on käyttää kuivattua noria eli niitä samoja merileväarkkeja, joita käytetään sushin valmistamisessa. Noriarkkeja on helppo leikata siististi terävällä veitsellä ja sen jälkeen leikattuja suiruja vain hienonnetaan. Vegaanisessa versiossa nori lisätään samassa vaiheessa kuin perinteisessä versiossa bonito-hiutaleet eli päällimmäiseksi.

Hiyayakko kevätsipulilla, inkiväärillä, katsuobushi bonito-hiutaleilla sekä tilkalla soijakastiketta.

Tässäpä kaikki tällä kertaa! En voi kuin suositella kokeilemaan tätä helppoa ja perinteistä reseptiä. Muistakaa, että mikäli kaikkia ainesosia ei ole saatavilla, voitte varioida ruokalajia mieleiseksenne.

Hyvää ruokahalua!

–  Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s