Fasolada eli kreikkalainen papukeitto

Tiedättekö, miksi pidän kreikkalaisesta ruoasta? Koska se on erittäin yksinkertaista, mutta maukasta. Ruokakulttuuri on vuosituhansien saatossa mukautunut täydellisesti Kreikan ja sen saariston ympäristöön ja antimiin.

Fasolada edustaa kreikkalaista ruokakulttuuria juuri sen yksinkertaisimmassa muodossa – muutama hyvin valittu joskin yksinkertainen raaka-aine, joita ei juuri työstetä liikaa. Niin syntyy maukas ja perinteinen keitto!

  • 1 tetra valkoisia papuja (noin 250 grammaa)
  • noin puoli litraa vettä
  • runsas kourallinen pieniä tomaatteja
  • sellerin varsi
  • iso porkkana
  • puolikas sipuli
  • tomaattipyreetä
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • pippuria
  • chiliä

Pavut huuhdotaan juoksevan veden alla ja lisätään kattilaan. Selleri, porkkana, tomaatit ja sipuli pienitään, minkä jälkeen ainesosat lisätään myös kattilaan. Päälle kaadetaan vettä siten, että kasvikset peittyvät. Lisätään hieman suolaa, pippuria sekä chiliä oman maun mukaan. Annetaan kiehua kannen alla miedolla lämmöllä 20-30 minuuttia.

Seuraavaksi on aika lisätä joukkoon tomaattipyree, minkä jälkeen keiton annetaan kiehua vielä kymmenkunta minuuttia.

Kun keittoon on lisätty tomaattipyree, on melko mahdotonta saada keitoksesta kaunista kuvaa.

Kun kymmenen minuuttia on kulunut, on aika ottaa keitto pois liedeltä. Tässä vaiheessa joukkoon lisätään reilu loraus oliiviöljyä, sekoitetaan hyvin ja keitto on valmis tarjoiltavaksi.

Valmis fasolada on hyvin paksu keitto, kiitos papujen. Lisäämällä tai vähentämällä veden määrää, voi säädellä myös keiton paksuutta. Mikäli keitosta haluaa oikein paksua, kannattaa vesi lisätä jo siinä vaiheessa, kun kattilaan on lisännyt vasta pavut, jolloin vettä lisätään siten, että nämä peittyvät. Jos taasen keitosta haluaa juoksevampaa, kannattaa ennen keittämistä lisätä vettä hieman enemmän kuin vain kasvisten peitoksi.

Fasolada on todella vaivaton valmistaa. Viimeksi keitto valmistui saunomisen lomassa lähes itsekseen eikä vaatinut kuin satunnaista hämmentämistä. Keiton kanssa kannattaa nauttia joko vaaleaa, rapeakuorista leipää tai oliiveja, joista saa muuten rahtusen verran parempia, kun ennen tarjoilua oliivien joukkoon sekoittaa hieman oliiviöljyä ja karkeaa suolaa.

 

Seuraavalla kerralla (näin ei pitäisi kyllä koskaan luvata) kirjoitan teille sitten härän hännästä, joka parhaillaan porisee liedellä. Siihen saakka toivotan kaikille oikein hyvää ruokahalua!

–  Smu

Leave a comment