Siiwet

Olen antanut kertoa itselleni, että eräs tamperelaisyritys valmistaa Suomen parhaat ravintoloissa tarjottavat kanansiivet. Noh, tämä ajatus pälkähti mieleeni, kun hoksasin kyseisen firman siirtyneen myös Helsingin suuntaan. Koska olen joskus syönyt kyseisen ravitsemusliikkeen antimia, en kiellä, ettenkö olisi pitänyt ruokaa sangen hyvänä. Lienee tosin tunnustettava, että kyseiset siivet olivat kyllä liian etikkaisia meikäläisen makuun, joskin söisin niitä toki uudelleen.

Mielessäni alkoi kuitenkin kyteä ajatus paremmista ja vähemmän etikkaisista siivistä, jotka kuka tahansa pystyy valmistamaan kotioloissa helposti ja vaivatta tuunaamalla kaupan valmiiksi marinoituja kanansiipiä. Lopulta jäin ihmettelemään, miksi en ole koskaan aikaisemmin jakanut tätä näppärää ohjetta teille. Onhan näitä siipiä tullut valmistettua jo toissa kesästä! Parempi siis myöhään kuin ei milloinkaan – ja tässä vaiheessa allekirjoittanut tajuaa lukevansa omaa tekstiään tamperelaisittain ääneen ollessaan yksin kotosalla – onneksi!

Vilkaistaan siis ainesosaluetteloa:

  • hunajamarinoituja kanansiipiä
  • sokeria
  • soijakastiketta
  • seesaminsiemeniä

Periaatteessa siivet voi marinoida täysin itse, mutta koska reseptin on tarkoitus olla niin helppo kuin suinkin mahdollista, voi aivan huoletta valita myös valmiiksi hunajamarinoidut siivet, minkä jälkeen koettaa reseptin vaativin osio – mittaaminen. Sokeria, soijakastiketta ja siemeniä mitataan kutakin saman verran eli noin 4 senttilitraa. Minä käytin mittana neljän sentin snapsilaseja.

Seuraavaksi onkin aika yhdistää mausteet siipiin, minkä jälkeen sekoitetaan hyvin ja annetaan siipien marinoitua uudessa marinadissa tovin.

Siiwet marinoitumassa

Kun siivet on ladottu pellille, paistetaan niitä uunissa, grillivastusten alla 250 asteessa noin 30 minuuttia. Puolessa välissä paistoaikaa on syytä viimeistään kääntää siivet ensimmäisen kerran. Tämän jälkeen lämpötilaa voi hieman pudottaa, sillä marinadiin lisätty sokeri palaa herkästi. Siipiä on syytä käännellä paiston aikana vielä pariin otteeseen. Siipien tietää olevan valmiita, kun ne ovat saaneet ruskean pinnan ja liha alkaa näkyvästi irrota luista.

Kohti uunia!

Oikeanpuolimmaisesta siivestä näkyy hyvin, kuinka liha irtoaa luusta kypsymisen myötä.

Siivet on syytä tarjoilla heti. Kyytipojaksi voin suositella japanilaista Kewpie-majoneesia, jota voi tilata muun muassa helsinkiläisen Tokyokanin verkkokaupasta. Majoneesi peesaa kivasti koko makupalettia. Soijakastike puolestaan antaa siiville suolaista makua ja happamia sävyjä, kun taasen sokeri tekee siivistä sopivan imeliä ja näin maut tukevat toisiaan. Siemenet puolestaan paahtuvat uunissa ja antavat siiville hennon, etäisesti maapähkinävoita muistuttavan maun, joka tasapainottaa kokonaisuuden. Maut toimivat yhdessä hyvin ja ovat käytettyjä yhdistelmiä Aasiassa.

Siiwet a la cocina de Smu

Näin helppoa ja vaivatonta on siis tuunata kaupan valmismarinoiduista siivistä erittäin maittavaa finger foodia, josta pitävät kaikki!

Hyvää ruokahalua!

–  Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s