Bento Box

Koko syksyn ajan keskiviikkoisin minua on vaivannut inhottava ongelma – nälkä. Toisinaan aikataulut eivät yksinkertaisesti taivu siihen, että sitä kerkeäsi juosta yliopiston kafeteeriaan nauttimaan lounasta, lämpöisiä aterioita ei oikein kykene kuljettamaan mukanaan pitkin Helsinkiä – eikä voileipä tahdo pitää nälkää.

Tätä ongelmaa tarpeeksi pitkään pyöriteltyäni löysin viimein ratkaisun asiaan – bento box. Bento on kylmä tahi huoneenlämpöinen lounas, jonka voi nauttia oikeastaan missä ja milloin vain. Lounas koostuu useasta eri elementistä, mutta pääroolia näyttelee tietysti itse riisi.

Niinpä minä sitten menin ja tilasin itselleni bento boxin ja kylkeen tykötarpeita, jotka muodostavat oikein hyvän aloittelijan setin. Esittelen teille nyt ensin tarvikkeet, minkä jälkeen lyhykäisesti lounaani. Varsinaista reseptiä tämä postaus ei ikävä kyllä sisällä.

Tutkittuani pitkään erilaisia vaihtoehtoja, päädyin originelliin Mon Benton rasiaan. Rasia koostuu kahdesta eri säiliöstä, näiden kansista (joissa on venttiilit ruoan lämmittäminen huomioiden) sekä koko komeuden varsineisesta kannesta ja pakettia tiivisti kasassa pitävästä kuminauhasta. Lisäksi rasian mukana tuli yksi annoskuppi. Kaiken lisäksi rasia on vieläpä konepestävä.

 

Varsinaisen rasian lisäksi tilasin myös lisää annoskuppeja sekä kastikekipon, jossa on kätevä kierrekorkki. Annoskupit ovat silikonia ja siten helppo pitää puhtaina, mutta myös taipuisia, jotta ne venyvät tarpeen vaatiessa. Annoskupit toimivat myös kätevästi tilanjakajina, vaikka muffinsivuoat tai iso salaatinlehti ajaa myös saman asian.

 

Koska kannan ruokaa mukanani, on syytä huolehtia myös siitä, että tämän ruoan saa syödyksi. Siispä päädyin hankkimaan myös syömäpuikot, jotka menevät kätevästi kasaan ja mahtuvat ensimmäisen rasian ja päällimmäisen kannen väliin.

Syömäpuikot on varsin helppo koota. Korkki vain irti, puikon päät paikoilleen ja ruokailuvälineet ovat valmiina käyttöön.

 

Bentobox on kätevä juuri siksi, että eväistä saa helposti juuri sellaisia kuin itse haluaa. Erilaisilla annoskupeilla, kastikekipoilla tai muffinsivuoilla rasiaan saa helposti ruokaa juuri sen verran kuin itse tahtoo. Koska rasiat ovat identtiset, sopii päällyskansi kummankin rasian päälle. Näin mukaan voi ottaa tarvittaessa vain toisen rasian, mikäli evästä ei tarvitse reilusti.

 

Perinteisesti bento box kääritään liinan sisään, jotta sitä on helppo kuljettaa. Minä tilasin kuitenkin samaan syssyyn vielä erillisen pussin, joka on suunniteltu varta vasten MonBento-merkin Original-rasialle. Näin bento box kulkee kätevästi mukana ilman erillistä kassia, reppua tai laukkua.

Entä mitä sitten evääksi? Kuten jo aikaisemmin totesin, riisi on pääosassa. Riisin voi maustaa furikakella eli riisimausteella, joita on olemassa erilaisia. Riisin päälle viipaloin myös hieman kananmunaa. Kasviksia on syytä myös olla mukana, joten pannulla pyörähtäneet paprikat, porkkanat sekä parsakaalit ovat oikein hyvä vaihtoehto – eritoten kun ne maustaa seesamkastikkeella. Proteiinina toimii puolestaan tonkatsu eli paneroitu ja öljyssä kypsennetty porsaanleike. Tällä kertaa paistoin myös pari nakkia rasiaan. Tonkatsun kanssa on tietysti syytä olla tonkatsulle tarkoitettua kastiketta, jonka saa kätevästi pakattua kastikekippoon. Jälkiruoaksi puolestaan hieman hedelmiä. Jätin rasiaan myös hieman tyhjää tilaa, jotta sain pakattua mukaani pari palaa talouspaperia. Hirvittävän monipuoliseksi tätä lounasta ei voi kutsua. Tarkoitukseni oli kutenkin tällä kertaa testata, mikä ruoka maistuu minulle “kylmänä” ja kuinka suurissa määrin. Samoista syistä johtuen en jaa tällä kertaa varsinaisesti ainoatakaan reseptiä.

Koska minulle ei ole aikaa kokkailla aamuisin, valmistin lounaan jo tiistai-iltana. Alla näette kaksi kuvaa, joista toinen on otettu tiistaina ja toinen keskiviikkona. Ruoka säilyy tosiaan sangen herkullisen näköisenä, vaikka sen pakkaisi jo edeltävänä päivänä ja söisi kylmänä.

 

Loppuun on vielä hyvä muistuttaa keittiöhygieniasta. Koska bento box kulkee mukanani aamusta lounastaukoon saakka ilman, että saan sitä kylmään välissä, ei lounaaksi voi valmistaa mitään kovin herkästi pilaantuvaa. Vastaavasta syystä ruoka on syytä jäähdyttää nopeasti heti valmistamisen jälkeen, ruoka on syytä pakata vasta sen jäähdyttyä, jotta erilämpöiset ruoat eivät vaikuta toisiinsa eikä bentoa tule säilyttää huoneenlämmössä pidempään kuin on tarpeen.

Seuraavina viikkoina ajattelinkin keskittyä hieman enemmän näihin lounaisiin. Keskiviikko on myös ensiviikolla ja minulla on nälkä myös silloin. Kun aika koittaa, kirjoitan teille taas lounaastani. Somesta lounaitani voi koettaa bongata risuaidalla #bentopäivässä

Hyvää ruokahalua kaikille!

–  Smu

One thought on “Bento Box

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s