Mitarashi Dango

Käydessäni täydentämässä ruokakaapin aasialaisten elintarvikkeiden osastoa, bongasin sattumalta hyvin pehmeää tofua marketin kylmäkaapista – ja jostain kumman syystä päässäni alkoi raksuttaa. Miten olisi tofupohjainen jälkiruoka? Kyllä – mitarashi dango.

Mitarashi dango on japanilaisen keittiön herkku, joka valmistetaan tofusta ja riisijauhosta (mochiko). Mochiko on riisijauhoa (glutinous rice flour), joka on valmistettu ns. tahmariisistä (sticky rice). Tätä jauhoa voi periaatteessa valmistaa jopa kotikonstein. Tofusta ja riisijauhosta tehdään taikina, josta vaivataan pyöreitä palloja, jotka tarjoillaan kolmen tai viiden pallon vartaissa siirappimaisen kastikkeen kera.

Ainesosaluettelo on lyhyt:

  • 250 grammaa pehmeää (silken) tofua
  • 250 grammaa mochikoa
  • 2,5 dl vettä
  • reilu desi sokeria
  • 5 ruokalusikallista soijakastiketta
  • 2 kukkurallista ruokalusikallista maissitärkkelystä

Tärkeintä koko hommassa on, että tofu on pehmeää. Silken tofu on juuri tähän käyttötarkoitukseen, sillä se on rakenteeltaan niin samettista, ettei sitä saa nostettua pakkauksestaan lusikalla yhtenä palana. Tofupakkaus painoi 300 grammaa, josta tofun osuus oli 250 grammaa. Toki taikinaa voi valmistaa myös pienemmän määrän, kunhan jauhon ja tofun suhteen pitää samana. Käyttämällä koko paketin on kuitenkin helppo varmistua siitä, että puolikkaita tofupaketteja ei jää lojumaan jääkaapin perälle.

 

Tofu siis vain yksinkertaisesti sekoitetaan ja vaivataan jauhojen joukkoon. Taikina muistuttaa rakenteeltaan hyvin pitkälti murotaikinaa: ensin muodostuu isoja paakkuja, sitten muromaista taikinaa.

 

Lopulta taikinasta muodostuu kiinteä, joskaan ei kuiva pallo. Taikinan rakenne on helppo testata. Kun taikinasta lohkaisee ruokalusikallisen kokoisen palan, pitäisi käsien välissä pyörittelemällä muodostua kiinteä pallo, joka ei halkeile. Mikäli jauhoja kuitenkin on humpsahtanut taikinaan liikaa, kannattaa tofun omaa nestettä lisätä taikinaan sekaan varovaisesti teelusikallinen kerrallaan.

Valmis taikina

Seuraavaksi taikinasta vaivataan pieniä palloja, jotka kannattaa suhteuttaa vartaan paksuuteen. Koska bambusta valmistettuja cocktailvartaita ei ollut saatavilla, käytin puisia grillivartaita, jotka katkaisin keskeltä kahtia. Vartaan paksuuteen nähden noin ruokalusikallinen taikinaa riittää muodostamaan juuri oikean kokoisen pallon.

Kun taikina on pyöritelty näteiksi palleroiksi, on aika kypsentää ne. Ensimmäisessä vaiheessa taikina kypsennetään keittämällä. Pallot siis upotetaan kiehuvaan veteen pienissä erissä, siten että ne varmasti peittyvät hyvin.

Pallot ovat kypsyneet, kun ne nousevat pintaan kellumaan. Tämän jälkeen niiden annetaan kiehua vielä minuutin pari.

Seuraavaksi pallot varrastetaan. Kosteat kädet helpottavat huomattavasti käsittelyä, joten suosittelen pitämään vesikuppia lähettyvillä. Vartaat asetetaan kuumalle pannulle, ja niitä paistetaan tovin kummaltakin puolen.

Vartaiden paistuessa on aika valmistaa siirappi. Vesi, sokeri, soija sekä tärkkelys sekoitetaan keskenään. Seos muuttuu tässä vaiheessa todella sameaksi, mitä ei pidä säikähtää, sillä kiehahdettuaan väri muuttuu tummaksi ja kiiltäväksi. Seos siis kiehautetaan koko ajan sekoittaen. Valitettavasti itse prosessista minulla ei ole kuvaa, mutta valmiista lopputulemasta kylläkin. Pahoitteluni kuvan sameutta, sillä höyry sumensi linssin. Pääasia on, että näette siirapin värin.

Lopuksi siirappi kaadetaan vartaiden päälle – mitarashi dango on valmis nautittavaksi höyryävän kuuman vihreän teen kera!

Mitrashi Dango

 

Minun on myönnettävä, että pidän tästä leivonnaisesta. Mitarashi dango kun ei ole varsinaisesti makea eikä suolainen. Sokeri toki antaa makeutta, mutta soija puolestaan tuo suolaisuutta. Maku on hyvin… umami(sh)!

Tässä kaikki tältä erää. Tätä raapustaessani minulla on uunissa Pekingin ankka. Mikäli saan reseptin toimimaan, saatan joskus raapustella siitäkin…

Hyvää ruokahalua kaikille!

– Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s