Tiramisu

Se oli muistaakseni vuonna 2015 keväällä, kun olin aterioimassa Tampereen Näsilinnassa ravintola von Nottbeckissa. Katkarapusalaatti oli kamala kokemus; rapu oli kylmää, mautonta ja tyystin ilman minkäänlaista marinadia, salaatti oli kitkerää ja vetistä. Sipulikeitosta pidin. Risotto oli aivan liian suolaista. Pääruoka puolestaan ihan kohtuullinen. Jälkiruokana piti olla tiramisu. Piti. Tarjoilija toi lopulta pöytään oikein sievän, neliskanttisen kakkupalan. Niin, kakkupalan, jota kutsuttiin tiramisuksi. Sääli vain, että siinä ei maistunut kahvi saatika alkoholi. Jos se olisi tarjoiltu minulle juustokakkuna, olisin kiittänyt. Koska kyseessä oli hieman juhlavampi tilaisuus enkä ollut itse maksajan roolissa, en viitsinyt nostaa meteliä asiasta. Mutta tuon kokemuksen jälkeen on kului kaksi vuotta, ennen kuin uskalsin edes ajatella tiramisua.

Koska tiramisun voi pilata monella tapaa – liikaa kahvia, liikaa alkoholia tai sitten von Nottbeckin tyyliin – niin esittelen tässä nyt pomminvarman version, josta voisi käyttää ilmaisua “brutto ma buono” eikä tätä pidä sekoittaa nyt niihin kekseihin. Sananparsi tarkoittaa karkeasti kääntäen “ruma mutta hyvänmakuinen”.

Yksinkertaiseen tiramisuun tarvitaan:

  • kananmuna
  • vaniljasokeria
  • sokeria
  • purkillinen mascarponea
  • pannullinen espressoa
  • alkoholia
  • savoiardikeksejä eli lady’s finger -keksejä
  • kaakaojauhetta

Kananmuna rikotaan kulhoon, joukkoon lisätään reilut kaksi teelusikallista vaniljasokeria ja reilut kaksi teelusikallista tavallista sokeria. Vatkataan, kunnes sokeri on liuennut kananmunaan.

Tasainen, sokerilla maustettu vatkattu kananmuna.

Tämän jälkeen kananmunan sekaan lisätään mascarpone ja sekoitetaan hyvin.

Hyvä mascarpone on hieman hapanta. Happamalla en tarkoita mitään ranskankerman kaltaista – vaan pientä makuvivahdetta, joka takaa sen, että sokerin lisäämisen jälkeen mascarponen ominaismaku ei katoa. Hyvä mascarpone ei ole myöskään liian löysää. Tämän mascarpone-vaahdon tarkoitus on säilyttää vaahtomainen rakenteensa eikä juoksettua. Vaahto onkin valmis, kun kananmuna on sekoittunut mascarponeen siten, että lopputulos on kuohkea vaahto.

Seuraavaksi on syytä valmistaa kahvi, jonka pitäisi olla kunnon espressoa. Kahden kupin mokkapannu riittää tähän reseptiin oikein hyvin.

Kahvin on syytä olla hyvin lämmintä, mutta ei aivan tulikuumaa. Kahvi kaadetaan syvälle lautaselle ja joukkoon lisätään pari teelusikallista vaniljasokeria sekä alkoholia. Minä suosin itse brandya, jota lisäsin vajaan sormustimellisen. Toiset puolestaan suosivat kahvilikööriä, hyvin usein Kahlúa-merkkistä. Alkoholin tarkoitus on antaa tiramisulle hieman potkua ja tasapainottaa kokonaisuutta.

Kun kahviseos on valmis, on aika koota tiramisu. Yhteen annokseen käytetään neljä keksiä. Koska keksit ovat hyvin huokeita ja imevät nestettä nopeasti, pyöräytetään keksiä kahviseoksessa sukkelasti, minkä jälkeen se puolitetaan ja asetetaan kulhoon.

Nopea dippaus kahviin, katki ja kulhoon!

Tiramisu on helppo koota. Kaksi keksiä, mascarpone-vaahtoa, kaksi keksiä ja vaahtoa.

 

 

Kun annos on valmis, viimeistellään tiramisu ripottelemalla sen päälle kaakaota!

Tiramisu on helppo ja nopea jälkiruoka, jonka valmistamisessa menee noin varttitunti. Annos säilyy hyvänä jääkaapissa parin tunnin ajan, mutta suosittelen tekemään sen juuri ennen tarjoilua. Kotitekoisen tiramisun etu on ennen kaikkea se, että tietää, mitä saa. Jokainen voi valita oman suosikkikahvinsa, jota käyttää keksien kostuttamiseen. Mikäli taas ei pidä kahvilikööristä, voi huoletta käyttää brandya tai konjakkia. Alkoholin määrän saa puolestaan valittua juuri omaa makua parhaiten vastaavaksi.

Niin ja noh, eihän tämä kovin kaunis annos ole – mutta sitäkin maukkaampi!

Hyvää ruokahalua kaikille!

Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s