Sukiyaki

Sukiyaki, tuo kiinalaisen hot potin pikkuserkku on mitä mainioin ruoka näin kylmillä talvikeleillä. Kun ulkona tuprutti lunta vaakatasossa, oli sangen lohdullista tietää saavansa tuhdin, lämmittävän aterian!

Sukiyaki on ja ei ole hot pot -ruoka. Perinteinen japanilainen,kiinalaisen hot potin vastine on shabu shabu, joka on saanut nimensä huiskivasta ja huljuttelevasta liikkeestä, kun kuumaan liemeen dipataan erilaisia antimia. Sukiyaki voidaan yleisesti ottaen laskea hot potiksi, mutta jokaisen ruokailijan ei tarvitse kypsentää ateriaansa itse, vaan kyseessä on enemmänkin valmis pataruoka.

Sukiyakin valmistustapa ja raaka-aineet vaihtelevat jonkin verran riippuen siitä, missä päin Japania mennään, mutta ruoan perusrakenne on aina sama – eli myös tämän suhteen ruoka eroaa kiinalaisesta hot potista tai perinteisestä shabu shabusta, johon voi kastaa melkein mitä vain. Pääraaka-aine sukiyakissa on naudanliha, erityisesti perijapanilainen kobe, joka on todella marmorinen ja maksaa maltaita. Mutta ei huolta! Myös perinteinen suomalainen naudanliha käy ja tällä kertaa valmistinkin sukiyakia naudan kulmapaistista.

Mitä sukiyakiin siis tarvitaan?

 • nautaa, noin 130-150 grammaa per ruokailija
 • enoki-sieniä
 • shiitake-sieniä
 • ilmasipuli tai purjo
 • nuudeleita (konnyaku, harusame tai vastaava)
 • tofua
 • kiinankaalia
 • sakea
 • soijakastiketta
 • miriniä
 • sokeria

Riippuen hieman Japanin eri osista, sukiyaki-liemen valmistusvaiheet vaihtelevat. Sukiyakin kastikkeen voi nimittäin tehdä joko ennen ruoanvalmistusta tai sen aikana suoraan pannulle. Koska tarkoitukseni oli saada kuvattua ruoanlaiton vaiheita mahdollisimman tarkasti, valmistin kastikkeen etukäteen.

Mirin, soijakastike & sake

Mirin, soijakastike & sake

Puoli desiä miriniä (japanilainen ruoanlaitto”viini”), puoli desiä soijakastiketta sekä puoli desiä sakea kaadetaan kattilaan, lisätään kaksi ruokalusikallista sokeria ja kiehautetaan. Kiehauttaminen ei ole välttämätöntä, koska liemi kiehahtaa joka tapauksessa kypsennysvaiheessa, mutta suosin alkoholin haihduttamista pois etukäteen.

Valmis liemi. Hämmentäminen onnistuu hyvin puikoilla!

Valmis liemi. Hämmentäminen onnistuu hyvin puikoilla!

Kun liemi on valmis, on syytä käydä nuudeleiden kimppuun! Konnyaku-nuudelit (tunnetaan myös nimellä shirataki) on valmistettu konjak-kasvista. Harusame-nuudelit puolestaan on valmistettu perunatärkkelyksestä. Yhteistä näille nuudeleille on se, että ne poikkeavat rakenteeltaan tyystin siitä, mihin suurin osa ihmisistä nuudelin varmasti yhdistää. Spaghettimaisen rakenteen sijaan nuudelit ovat läpikuultavia, hyvin hyytelömäisiä ja rakenteeltaan kuin kiinteähköä kiisseliä.

Harusame Harusame

Kuten ylläolevasta kuvasta voi huomata, nuudeli on myös raakana hieman läpikuultava ja niissä näkyy ilmakuplia. Nuudelit on myös pakattu yksittäin eikä yhdeksi röykkiöksi ramen-nuudeleiden tapaan.

Huolimatta erilaisesta valmistustavasta ja alkuperästä, kypsennetään nuudelit sukiyakiin aivan kuin mikä tahansa muukin nuudeli eli keittämällä. Kun nuudelit ovat kypsiä, ne on syytä nostaa välittömästi kylmään (jää)veteen ja antaa levätä vedessä kunnes sukiyaki kypsennetään.

Harusame jääkylvyssä

Nuudeleiden hyytelömäistä rakennetta ei kuitenkaan kannata säikähtää. Kylmän veden ansiosta nuudelit eivät tartu toisiinsa kiinni ja niiden käsittely on helppoa.

Harusame

Harusame

Myös tofu on olennainen osa sukiyakia. Tofun voi kuutioida reiluiksi paloiksi ja käyttää sellaisenaan tai hieman paahtaa, kuten sukiyakiin yleensä käytettävä yaki-tofu on käsitelty. Mikäli tofun päättää paahtaa, on tofu syytä kuivata ensin huolella, minkä jälkeen pieni hömpsäytys mikrossa ei ole pahitteeksi liiallisen nesteen haihduttamiseksi. Tämän jälkeen tofu kuutioidaan, paistinpannu kuumennetaan hyvin kuumaksi ja tofukuutioita paistetaan kahdelta kantilta siten, että pinta saa väriä. Tämän jälkeen tofut voi siirtää sivuun odottamaan.

Tofu, jonka pintaa on hieman hiillostettu.

Tofu, jonka pintaa on hieman paahdettu.

Entäpä kasvispuoli? Ensin minun on mainittava, että ilmasipulin hankkiminen näin keskellä talvea Suomesta ei ole kovin helppoa. Mutta ei hätää, ilmasipulin voi korvata ohuella purjolla. Toisekseen, erään raaka-aineen jätin sukiyakista kokonaan pois, vaikka tämä kuuluisikin ruokalajiin. Valitettavasti kruunusuvikakkaran eli erään syötävän krysanteemin löytäminen talvella on hieman haastavaa jopa Helsingissä. Kruunusuvikakkaraa (tunnetaan myös nimellä shungiku tai Chrysanthemum) voi tiedustella aasialaisista marketeista, jotka hyvällä tuurilla pystyvät tämän kukan lehtiä tarjoamaan suuren kysynnän ja pienen tarjonnan puitteissa.

Henkilökohtaisesti en ole suuri kruunusuvikakkaran ystävä, joten korvasin kasvin perinteisellä sipulilla (vain muutama viipale!). Kiinankaali kannattaa pilkkoa sopivan kokoisiksi suupaloiksi, sampin purjo tai ilmasipulin varsi. Shiitake-sienen jalka poistetaan ja pintaan tehdään koristeellinen viilto. Mutta…

Olennainen osa sukiyakia on myös sienilaji nimeltään enoki. Enoki-sienet ovat hyvin miedon makuisia, vaaleita ja pitkiä. Hyvin varustetut marketit myyvät enokia pitkin Suomea, joten kannattaa kysäistä sienten saatavuutta paikalliselta kauppiaalta. Enoki-sieniä on saatavilla myös aasialaisissa supermarketeissa tuoreina.

Enoki-sieniä

Enoki-sieniä

Enokia ei ulkomuodon vuoksi suinkaan tarvitse säikähtää. Sienestä poistetaan kanta ja loput sienet hieman erotellaan toisistaan kylmän veden alla huuhdellen. Siinä se!

Shiitake, enoki, kiinankaali, purjo & sipuli

Shiitake, enoki, kiinankaali, purjo & sipuli

Sukiyaki on myös sosiaalinen ruokalaji, joka kypsennetään yleensä pöydässä aivan kuten muut hot pot -ruoat. Pannulle tai pataan sivellään öljyä tai silavaa, jonka kuumennuttua lihat ruskistetaan. Lihojen ruskistuessa niiden päälle sirotellaan neljästä kuuteen ruokalusikallista sokeria.  Kun lihat ovat ruskistuneet, siirretään ne pannun laitamille. Lihan ympärille kootaan muu annos; tofu, purjo, sienet, sipuli, kaali – ja viimeiseksi nuudelit, jotka eivät saa kypsyä lihan kyljessä, sillä muutoin lihasta tulee sitkeää! Sukiyaki-liemi kaadetaan päälle ja ruoka jätetään kannen alle hautumaan 10-15 minuutin ajaksi!

On toki mainittava, että mikäli kastiketta ei tee valmiiksi etukäteen, se keitetään pannulla, kun lihojen päälle on siroteltu sokeri!

Mihin sukiyakin antimia sitten dipataan? Perinteisesti raakaan kananmunaan. Mikäli tämä ei kuitenkaan innosta, ei huolta! Seesamdipin valmistaa myös helposti:

Pariin ruokalusikallista seesamtahnaan sekoitetaan pari ruokalusikallista vettä, ruokalusikallinen riisiviinietikkaa, kaksi ruokalusikallista soijaa sekä hieman sokeria. Sekoitetaan tasaiseksi – ja se on siinä!

Seesamkastike

Seesamkastike

Kastike valmistuu kätevästi sukiyakin kypsyessä – ja kun varttitunti on kulunut…

Sukiyaki

Sukiyaki on kypsynyt mehukkaaksi pataruoaksi, jota koko pöytäseurue voi nauttia yhdessä kunkin ruokailijan valikoidessa padasta omat suosikkinsa!

Tämä perinteinen japanilainen pataruoka on helppo valmistaa kotona. Ainoa hankaluus voi toki olla raaka-aineiden saatavuus. Enoki ei ole kovin yleinen sienilaji Suomessa, hyytelömäiset nuudelit voivat tuottaa päänvaivaa ja kruunusuvikakkara osaa kukoistaa aina siellä, missä sitä ei tarvita. Joka tapauksessa suosittelen kokeilemaan! Mikäli kaikkia raaka-aineita ei löydy, voi turvautua samaan japanilaiseen neuvoon, jonka minä sain – ei hätää, aina voi soveltaa! Kruunusuvikakkaran voi korvata esimerkiksi porkkanaviipaleilla, jotka hieman alueesta riippuen ovat muutoinkin yleinen osa pataa. Mikäli enoki-sieniä ei ole saatavilla, voi huoletta kokeilla vaikka kantarelleja! Ah, ja vielä varoituksen sana! Vaikka teillä olisikin mahdollisuus piipahtaa aasialaisessa supermarketissa, kannattaa varautua siihen, että ainesosista on pulaa – hot pot -ruokalajeja kun syödään talvisaikaan paljon!

Mikäli ette saa käsiinne jotain tiettyä raaka-ainetta, älkää antako sen olla esteenä, vaan korvatkaa ainesosa toisella. Luovuus on aina sallittua – pääasia on kokeilla uutta!

Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s