Hot Pot

Hot pot jos mikä on ruoka, jonka toivoisin rantautuvan Suomeen ja levittäytyvän laajalle alalle. Tällä hetkellä hot pot tuntuu kuitenkin olevan Suomessa vain isojen kaupunkien juttu, joka pysyttelee edelleen vähemmistön tietoisuudessa. Noh, ei se mitään! Hot potia voi aivan yhtä hyvin valmistaa myös kotona ja tässä postauksessa ajattelin näyttää, kuinka hot potin voi valmistaa keltanokka kuin keltanokka ilman, että tarvitsee turhaan metsästää mausteita pitkin ja poikin, mikäli omalla paikkakunalla ei aasialaista supermarketia ole!

Mutta mikä tuo hot pot on? Ruokalajina hot pot muistuttaa hieman fondueta: kaikki ruokailijat istuvat saman pöydän ääressä, pata porisee keskellä pöytää ja jokainen kastaa itse annospaloja liemeen. Fonduesta poiketen hot pot on ruokalaji, jossa jokainen kokkaa itse ateriansa eikä kypsiä aineksia dipata vain kuumaan liemeen. Hot pot on siis ruoka, jossa sosiaalinen kanssakäyminen on kaiken keskiössä. Niinpä voidaankin sanoa, että hot potia syödään vain sellaisten ihmisten kanssa, joista oikeasti pitää.

Hot potin syntyhistoria on kuitenkin hämärän peitossa. Hot potin synty sijoitetaan yleensä Jin-dynastian aikakaudelle eli 1100-luvulle. Tarinoita siitä, miten ateria sai alkunsa, on monia. Erään version mukaan mongolialaiset soturit käyttivät kypäriää kattiloina kypsentääkseen ruokaa ja idea levisi heidän paristaan kansan keskuuteen. Tätä tarinaa tukee kyllä se, että Jin-dynastian lopulla, 1200-luvulla, mongolit aloittivat oman invaasionsa Kiinaan. Toinen tarina – josta olen itse vakuuttuneempi – on hot potin historia köyhien ruokana. Tämän version mukaan hot pot olisi alunperin ollut tapa kypsentää jo pilaantunutta lihaa, sillä tulinen ja voimakas liemi peitti pahentuneen ruoan maun. Vastaavasti kuuma ruoka sopi mitä mainioimmin kuumiin kesäpäiviin, koska ruoka sai talonpojat hikoilemaan ja siten helpotti oloa kesähelteillä. Ajan kuluessa hot pot levisi sitten ympäri Aasiaa. Noh, oli miten oli, käydään itse asiaan.

Tällä kertaa valmistimme hot potin valmiista keittopohjista.

Lee Kum Kee keittopohjat
Lee Kum Kee keittopohjat

Valmiit keittopohjat ovat siitä hyvä valinta, että niitä voi tilata internetin ihmeellisestä maailmasta suoraan kotiovelle, minkä johdosta aasialainen ruokakauppa ei ole välttämätön. Valmiita keittopohjia on toki useampaa eri merkkiä, mutta pitkällisen tutkiskelun jälkeen hyviksi valinnoiksi valikoitui kaksi eri brändiä; Lee Kum Kee tai Little Sheep – kummatkin aasialaisten itsensä suosimia keittopohjia. Mutta miksi kaksi eri keittopohjaa? Vastaus löytyy kiinalaisesta dualismista, yin ja yang -jaottelusta. Perinteinen hot pot pata on kaksiosainen. Toiseen osaan valmistetaan tulinen liemi, toiseen mieto ja näin ruokalajiin saadaan paitsi lisää syvyyttä mutta myös vaihtoehtoja tulisen tai miedon ystäville.

Liemi on hot potin pääpointti, mutta kypsennettyä ruokaa yleensä myös dipataan erilaisiin kastikkeisiin. Kaikista perinteisin kastike koostuu kahdesta raaka-aineesta: seesamkastikkeesta sekä fermentoidusta eli käytetystä eli hapatetusta ruohosipulista. Noh, myönnettäköön, että fermentoitu ruohosipuli ei ole aivan jokaisen lähikaupan tuotevalikoimassa, mutta ei hätää! Kastikevaihtoehtoja on monia!

Dippikastikkeen raaka-aineet
Dippikastikkeen raaka-aineet

Dippisoosin voi koostaa itse. Meillä oli tällä kertaa kahta erilaista. Toiseen kastikkeeseen laitoimme seesamtahnaa, chiliöljyä, soijakastiketta, alkoholipitoista riisiviinietikkaa, sokeria sekä ruohosipulia, toinen kastike koostui puolestaan soijakastikkeesta ja seesamöljystä. Yhtä kaikki, näistä raaka-aineista on helppo rakentaa erilaisia dippikastikkeita oman maun mukaan!

Mutta mitä hot potiin sitten kastetaan? Vastaus – melkein mitä vain!

Ohuen ohutta lihaa hot potia varten
Ohuen ohutta lihaa hot potia varten

Liha on yksi tyypillisimmistä hot potin aineksista. Nautaa, possua, kanaa, äyriäisiä – kaikki on mahdollista. Itse käytin tällä kertaa possun kassleria sekä naudan kulmapaistia. Possun kylki, kassler, naudan paisti, kanan rintafilé tai vaikka maksa – kaikki ovat sopivia hot potiin.  Niksi on sama kuin hyvässä Serrano-kinkussa – lihanpalan pitää olla ohut kuin sätkäpaperin. Mikäli lihan ostaa lihatiskistä, voi myyjää aina pyytää viipaloimaan lihan. Kotioloissa homma puolestaan hoituu, kun antaa lihan olla pakastimessa jonkin aikaa ennen käsittelyä, mikä helpottaa ohuiden siivujen leikkaamista. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että lihaa ei tarvitse olla paljon. Itse leikkasin alle 100 grammaa kumpaakin lihaa. Kokonaisuus ratkaisee.

Entä mitä muuta?

Pata pöydässä, lisukkeet ympärillä
Pata pöydässä, lisukkeet ympärillä

Lihan lisäksi kastoimme hot potiin myös tofua aivan perinteisessä sekä uppopaistetussa muodossa. Paprikaa, kiinankaalia, sipulia, nuudeleita – kaikki oivia lisukkeita.

Hot potin hienous piilee siinä, että mikäli pöytäseurueessa istuu vaikkapa kasvissyöjä omnivoorin seurana, voi hot potista nauttia huoletta koska kumpainenkin saa valita mitä kypsentää. Toinen voi käyttää tulista lientä, toinen mietoa – kummatkin liemet voi vaihtaa tuliseksi tai miedoksi – tai mikäli ongelmia ei ole, voi liemiä käyttää ristiin. Liemistä puheenollen… tuunaaminen on sallittu! Lisäsin sekä tuliseen että mietoon liemeen tuoretta kevätsipulia, minkä lisäksi chilejä tuliselle puolelle, sieniä mietoon. Näin valmiiseen pohjaan saa paitsi lisämakua myös näköä!

Hot potiin tarvitsee siis jonkinlaisen kannettavan lieden, joka voi olla sähkölevy, kaasukäyttöinen tai induktio. Lisäksi tarvitaan kattila, joka voi olla myös aivan tavallinen kasari kotoa. Mikäli joku kuitenkin haluaa hot pot -padan, aasialaiset marketit myyvät patoja alle parin kympin. Valmis keittopohja on helppo ja nopea vaihtoehto. Ateriakokonaisuuteen kuuluu proteiini (liha, kana, kala, tofu), kasvikset sekä hiilihydraatit (nuudeli, riisi). Ruokaillessa on syytä muistaa myös paloturvallisuus!

Hot Pot

Tähän loppuun on hyvä listata vinkkejä!

 • Nauti ennen hot potia maitotuotteita, koska hot pot on melko happopitoinen ruoka maitotuotteet auttavat suojaamaan vatsaa ja estävät närästystä.
 • Proteiinit kannattaa syödä aterian aluksi, koska ne eivät täytä niin voimakkaasti.
 • Kun laitat lihan kypsymään, muista huljutella syömäpuikkoja liemessä hygieniasyistä.
 • Älä keitä kasviksia liian pitkään, muuten kokemus on vetinen.
 • Hiilihydraatit kannattaa nauttia lopuksi, koska ne täyttävät nopeasti.
 • Hot pot on sosiaalinen ruoka, muista syödä hitaasti ja keskustella.
 • Sotkua tulee varmasti, älä stressaa!
 • Mikäli syömäpuikot eivät ole tuttu juttu, pinsetit sekä reikäkauha auttavat huomattavasti – ja ovat muutenkin kätevä lisä hot pot -pöydässä.
 • Mikäli ruokailijoita on monta, muistakaa huomioida allergiat!
 • Kannattaa kokeilla valmistaa uppomuna hot pot -liemessä.
 • Aterian lopuksi liemestä on keittynyt maukas keitto – kannattaa nauttia kulhollinen lientä aterian päätteeksi.

Tässä kaikki tällä kertaa kiinalaisesta hot potista! Ensi kerralla kenties japanilaista tai korealaista hot potia – tai sitten jotain aivan muuta!

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan hot potia kotona. Tulinen hot pot antaa mukavasti potkua kylmään ja hyiseen talvi-iltaan!

–  Smu

2 thoughts on “Hot Pot

 1. Alkoipa houkutella! Kattava aloittelijapaketti – tiedä kuinka moni saa kokeilluksi eka kertaa tämän postin takia!

  1. Mukava kuulla, että alkoi kiinnostaa 🙂 Pyrin tässä talven aikana esittelemään nyt hieman useamman hot potin vielä lisää.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s