Dim sum

Aasialainen keittiö on lähellä sydäntäni, vaikka en olekaan mestari laittamaan aasialaisia ruokia. Siksi ajattelinkin jakaa kanssanne pienen salaisuuden – aina ei tarvitse kokata itse alusta loppuun!

Helsinki on siitä mukava paikka asua, että aasialaisia supermarketteja on useita. Nämä kaupat sijaitsevat hieman syrjässä ydinkeskustaan nähden, mutta ovat helposti tavoitettavissa metrolla tai raitiovaunulla. Aasialaiset supermarketit myyvät paitsi erilaisia kastikkeita ja raaka-aineita sekä ruoanlaittovälineitä myös helppoja välipaloja.

Dim sum (點心) on lähinnä suupaloista koostuva kokonaisuus, joka kattaa alleen laajan kirjon erilaisia ruokalajeja, jotka tavallisesti valmistetaan höyryttämällä ja tarjotaan höyrystimistä – tai paistetaan öljyssä ja tarjoillaan lautasilta. Dim sum on helppo valmistaa kotona, koska valmista taikinaa saa pakastealtaasta, mutta täysin itse tehty dim sum vie aikaa, sillä homma on hyvin pitkälle pientä näpertelyä. Aasialaisten supermarkettien pakastealtaista löytää kuitenkin kypsentämistä vaille valmiita dim sum -annoksia, jotka on helppo valmistaa kotona lyhyessäkin ajassa ja makunautinto ei ole laisinkaan hassumpi.

Dim sum on pääasiassa pienistä nyyteistä tai täytetyistä pullista muodostuva ruokalajien kirjo. Yksi näistä ruokalajeista on varsin perinteinen baozi. Baozi (包子) on kuohkea täytetty pulla, joka höyrytetään ja jota on saatavilla useilla eri täytevaihtoehdoilla. Höyryttämistä vaille valmiit baozit maksavat noin euron per kipale ja niitä on saatavilla yksittäiskappaleista aina yli kymmenen kappaleen pakkauksiin.

Kypsentämätön baozi

Kypsentämätön baozi

Baozi kypsennetään kuumassa höyryssä perinteisessä bambuhöyrystimessä. Kypsensi sitä sitten itse tehdyn tai pakastetun baozin, on erittäin fiksua laittaa pieni pala leivinpaperia pullien alle, jotta ne eivät takerru höyryttimeen. Baozi kypsyy viidessätoista minuutissa, minkä jälkeen sen annettaan levätä vielä viisi minuuttia ennen nauttimista.

Kuinka bambuhöyrytin sitten toimii?

Bambu höyrytin

Kuten kuvasta näkyy, bambuhöyrystintä ei aseteta suoraan veteen. Pannuun laitetaan ristikkäin kaksi syömäpuikkoa, joiden päälle höyrytin lasketaan. Pannulle kaadetaan vettä miltei puikkojen alapintaan saakka. Liikaa vesi on pahasta, koska kiehuessaan se voi kastella höyryttimen sisällön. Niinpä vettä kannattaa lisätä höyryttämisen aikana vähän kerrallaan. Ruoka laitetaan sisään höyryttimeen ja kansi kiinni.

Bambuhöyrytin kansi kiinni

Bambuhöyrytin kansi kiinni

Bambuhöyrystimiä on saatavilla eri kokoisina ja muotoisina riippuen hieman höyrystimen alkuperästä. Perinteinen kiinalainen bambuhöyrytin näyttää kuitenkin tällaiselta. Kiinalaisissa supermarketeissa höyryttimiä myydään irtopalasina eli pohjan voi ostaa ilman kantta. Saattaa kuulostaa hölmöltä, mutta tämä johtuu siitä, että höyrystimestä voi koota useampikerroksisen, minkä johdosta suurempi määrä ruokaa valmistuu samassa ajassa. Höyryttimessä voi valmistaa paljon muutakin – esimerkiksi kasviksia – ja se on oiva lisä jokaisen keittiön välineistöön. Bambuhöyrytin maksaa muutaman euron koosta riippuen. Omani maksoi noin seitsemän euroa.

Mutta tosiaan – höyrystimen sisältö!

Kypsä baozi

Kypsä baozi

Kypsä baozi on pyöreä, tasainen ja kimmoisa. Baozin yleisin täyte lienee possu, mutta kana-, nauta- ja raputäytteisiä pullia on myös saatavilla.

Pyöreä, sileä ja kimmoisa - sellainen on hyvä baozi.

Pyöreä, sileä ja kimmoisa – sellainen on hyvä baozi.

Entä mitä muuta baozin kanssa voisi syödä? Mitä dim sum kattaa alleen? Esimerkiksi wontonit!

Wontonit (餛飩) ovat pieniä nyyttejä, jotka valmistetaan (yllätys, yllätys) wontontaikinasta. Wontonin voi myös höyryttää, sen voi keittää tai paistaa öljyssä, mitä itse suosin. Täytteitä on useita erilaisia. Siinä missä baozi on suurikokoisimpia dim sumeja, wonton on vain pieni suupala. Valmiita wontoneja saa muutaman euron hintaan puoli kiloa. Täytevaihtoehtoja on runsaasti esimerkiksi possua ja kasviksia tai kanaa ja kasviksia, jotka ovat eräitä yleisimpiä wontoneja. Paistamiseen kannattaa käyttää maapähkinäöljyä, jota aasialaiset marketit myyvät sangen huokeaan hintaan. Perinteinen rapsiöljy ajaa kuitenkin myös saman asian, joskin maku on hieman erilainen.

Kana-kasvis -wonton

Kana-kasvis -wonton

Dim sumin voi syödä sellaisenaan tai dipata. Hyvä ja maukas peruskastike koostuu vain soijakastikkeesta, riisiviinietikasta sekä seesamiöljystä.

Dim Sum -ateria

Dim Sum -ateria (ja ruohosipuli)

Dim sum on toki paljon muutakin. Ateriakokonaisuus voi pitää sisällään keväkääryleitä, kanan siipiä tai jalkoja, höyrytettyjä ribsejä tai erilaisia kakkuja. Mikäli dim sum on kuitenkin entuudestaan tuntematon, baozi ja wonton ovat oiva tapa kokeilla ja jäädä koukkuun tähän kiinalaisen keittiön ihmeeseen. Mikäli kotikokki ei ole aivan varma taidoistaan, kannattaa kokeilla näitä valmistuotteita, joita minä käytän kun laiskuus yllättää. Mikäli kuitenkin dim sum -kokemus ravintolassa kutkuttaa, voin lämpimästi suositella esimerkiksi ravintola Chinaa Helsingin keskustassa. China tarjoaa paitsi dim sum -aterioita myös mahdollisuuden nauttia asiakkaan itse valitsemista dim sumeista iltapäiväteen kera – ja tämä ei muuten ole mainos, vaan hyvän ruoan ystävän omaan kokemukseen perustuva suositus!

Seuraavalla kerralla sitten jotain muuta!

Hyvää ruokahalua!

–  Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s