Tomaattinen siansiivu-papukeitto

Minä en näistä nykyajan ruokatrendeistä juuri piittaa. Ohjenuorani keittiössä on hyvä maku ja terve järki. Näinä päivinä kaupan hyllyillä on kaikenlaista humpuukia nyhtökaurasta härkäpapuvalmisteisiin ja muihin lihattomiin valmisteisiin, jotka myydään meille “luomuna”, “ekona”, “biona”, “eettisenä” tai “vegaanisena”. En toki kyseenalaista näiden ruokien merkitystä raaka-aineina, mutta kovin eettiseksi en kyseisten firmojen toimintaa katso. Vegaanius on tämän päivän trendi aivan samalla tavalla kuin karppaus pari vuotta takaperin. Ihmisille saattoi myydä trendin varjolla mitä tahansa – ja kaiken piti olla terveellistä. Jokainen itse ajatteleva tietää, että jos kiskoo kolme pakettia pekonia päivässä, on terveellisyys kaukana. Vastaavasti jokaisen tervejärkisen pitäisi tajuta, että epäeettisyys lemuaa ja pahasti, jos maailmaa pelastavat lihan korvikkeet pakataan muoviin, jota saadaan öljystä, joka on uusiutumaton, fossiilinen luonnonvara.

Noh, en minä tähän saarnaamaan tullut. Vaan kertomaan reseptin. Joten – erilaisten eettisten ekobioluomu vegaanivalmisteiden ohella kaupasta on saatavilla usein raaka-aineita, jotka suomalainen jättää tänä päivänä ostamatta. Yksi näistä raaka-aineista on siankylki tai sitten tuttavallisesti kutsuttuna läski. Läskisoosi on varmasti perinneruoka, joka on jättänyt karmaisevia muistoja monen suomalaisen mieleen, mutta tuota kylkisiivua voi käyttää moneen muuhunkin – onhan kyseessä maukas sekä ennen kaikkea halpa liha. Mummo-vainaani opettikin, että lautaselle saa jättää kaiken muun ruoan paitsi lihan. Eläintä pitää kunnioittaa eikä ole suotavaa heittää arvokkaampaa ruokaa hukkaan. Mummon ohjenuoraa noudattaen hyödynnän siis itse myös niitä ruoka-aineita, jotka toiset jättävät käyttämättä. Yksi suosikkiruoistani, joihin kylkisiivua käytän, on läskisoosin ohella juuri papukeitto. Tämä papukeitto sopiikin mainiosti näin kylmän ja kolean syksyn lämmikkeeksi.

Ainesosat:

  • 300 grammaa sian siivua
  • 1 pakkaus valkoisia papuja, valmiiksi liotettuja
  • 1 tölkki paseerattua tomaattia
  • sipulia
  • valkosipulia
  • chiliä
  • suolaa
  • pippuria

Jotta sian siivu antaa kaikkensa eli rasva sulaa eikä pala, on liha syytä pistää kylmään kattilaan ja nostaa lämpöä hiljalleen. Alkajaisiksi siivut on hyvä pilkkoa pieniksi suupaloiksi.

img_7688

Kun lihapalat ovat ruskistuneet ja rasva sulanut, siirretään lihat syrjään odottamaan. Sipuli sekä hetken kuluttua valkosipuli kuullotetaan kattilaan jääneessä rasvassa.

img_7691 img_7693

Pavut on syytä pestä ja huuhtoa ennen käyttämistä. Kun sipulit on kuullotettu, lisätään kattilaan takaisin lihat sekä pavut.

img_7694

Lisätään mausteita eli suolaa ja pippuria, minkä jälkeen kattilaan kaadetaan paseerattu tomaatti. Mikäli keitto tuntuu liian paksulta, voi lientä notkistaa tilkalla vettä. Lisätään myös hieman chiliä ja annetaan keittyä kasaan kunnes pavut alkavat selvästi murentua eli ovat suussa sulavan ylikypsiä.

Valmis keitto vaikuttaa kuin suurustetulta kiitos ylikypsien papujen
Valmis keitto vaikuttaa kuin suurustetulta kiitos ylikypsien papujen

Soppa on parasta nauttia kuumana, kyytipojaksi sopii hyvin rapeakuorinen leipä, jolla keittolautanen on mukava pyyhkiä lopuksi.

img_7697

Viimeaikoina olen keskittynyt keittiössä lähinnä itämaisiin ruokiin, eritoten erilaisiin wokkeihin. Vastaavasti olen myös valmistanut noin kerran viikkoon jonkinsortin keittoa. Omaa repertuaaria on syytä laajentaa toisinaan. Mikä olisikaan parempi aika kuin syksy, jolloin sadonkorjuun myötä kauppoihin saapuvat erilaiset juurekset ja kurpitsat. Seuraavaksi pitäisi vain jotenkin saada selville, miten mummo ruukasi valmistaa munuaisia, joista muistan kuulleeni mutten koskaan maistaneeni…

Hyvää ruokahalua ja koettakaa välttyä syysflunssalta!

Smu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s