Juuston kera haudutettu uunikana

Silloin kun on laiskalla päällä, ei tee mieli alkaa kikkailla kyökissä. Toisaalta olen ihminen, joka ei arvosta juurikaan eineksiä (pois lukien Helsingin Makkaratehtaan muutamat valmisteet kuten hodari chorizolla). Sitten taas toisaalta en pidä laatikkoruoista, koska olen kastikkeiden ystävä. Niinpä päätin kehitellä ruoan, joka on edullinen, vaivaton valmistaa sekä ennen kaikkea herkullinen.

  • 500 grammaa kanaa
  • rutkasti oliiviöljyä
  • valkosipulia
  •  2 isoa tomaattia
  • basilikaa
  • halloumia tahi “grillijuustoa”
  • juustoraastetta
  • suolaa
  • pippuria

Reseptissä mainittu kana voi olla oikeastaan minkä sorttista tahansa kunhan kanassa ei ole luuta. Olen valmistanut tätä niin rinta- kuin sisäfileestä paistinpaloja unohtamatta. Myös valmiiksi marinoitu kana käy. Joka tapauksessa ensin on tärkeää, että kanasta otetaan pinnat kiinni eli lihat pyöräytetään nopeasti pannulla.

Kana käy pannulla vain sen verran, että pinta paistuu.
Kana käy pannulla vain sen verran, että pinta paistuu

Kun kanat on pyöräytetty pannulla, otetaan esiin uunivuoka. Vuoan mallilla ei ole sinänsä väliä, mutta mitä naftimpi sen parempi ainakin omasta mielestäni. Vuoan pohjalle kaadetaan oliiviöljyä ainakin puolen sentin kerros, minkä jälkeen kanat ladotaan vuokaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tomaatti pilkotaan reiluiksi lohkoiksi ja lisätään vuokaan. Myös valkosipuli pilkotaan – ei hienonneta – ja lisätään joukkoon. Tämän jälkeen muutama lehti basilikaa vuokaan ja sekoitetaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Halloumi tai uunijuusto viipaloidaan. Viipaleet ladotaan tasaisesti kanojen päälle. Tämän jälkeen lisätään juustoraaste, jauhetaan joukkoon suolaa ja pippuria – lopuksi aimo loraus oliiviöljyä päälle.

Vuoka uuniin pariin sataan asteeseen tunniksi.
Vuoka uuniin pariin sataan asteeseen tunniksi

Jos on halukas kikkailemaan, mahdollisuus tarjoutuu tässä vaiheessa. Ruokaa voi hauduttaa 200-asteisessa uunissa folion alla tunnin verran – tai – hauduttaa ensin noin 40 minuuttia tasalämmöllä, minkä jälkeen folio poistetaan vuoan päältä ja ruoka kypsennetään loppuun grillivastusten alla. Näin juusto saa erilaisen pinnan. Makuun tällä ei juurikaan ole vaikutusta, joten kyseessä on vain esteettinen valinta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lopputulos on kermainen, joskaan ei rasvainen, mutta sitäkin täyteläisempi kana. Lisukkeeksi suosittelen rosmariiniperunoita. Ruoassa käytettävän juustoraasteen voi myös valita oman makunsa mukaan. Mozzarellaa en kuitenkaan suosittele, sillä sulanut mozzarella jämähtää inhottavasti jäähtyessään.

Tässä kaikki tällä kertaa. Seuraavalla kerralla katsaus kreikkalaiseen ravintolaan Santorinin matkalta.

Siihen saakka!

Smu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s