Yksinkertainen Teriyaki

Kesä on aivan kortilla, ja moni on varmasti avannut jo grillikauden. Hyvä. Erittäin hyvä. Grillaaminen voi olla joko jännittävä tai sitten erittäin tylsä tapa laittaa ruokaa. Mikäli grillaaminen tarkoittaa samaa kuin makkara kuumaksi ja mieluiten pinnasta palaneeksi, emme ole jännän äärellä. Mutta – yksinkertainen voi kuitenkin olla kaunista!

Teriyaki-marinadi on aina maukasta ja hyvää. Valitettavasti pienimpien mökikuntien kyläkauppojen valikoimista ei välttämättä (todennäköisesti paikallinen puotipuksu ei ole edes kuullutkaan koko asiasta) saa miriniä. Noh, ei syytä huoleen, sillä tämän yksinkertaistetun marinadin ainekset pitäisi saada nykyisin pienimmänkin puodin valikoimista!

Teriyaki-kastike:

  • 1 dl soijakastiketta
  • 1 dl valkoviinietikkaa
  • 1 dl sokeria
  • 3 kynttä valkosipulia
  • 2-3 ruokalusikallista hienonnettua inkivääriä
  • chiliä maun mukaan

Teriyakin ainekset

Kuten huomata saattaa, on ainesosa lista varsin lyhykäinen! Eikä seassa pitäisi olla mitään nykypäivän suomalaiselle erikoista – mikäli seuraa aikaansa eikä elä 50-luvulla. Itseasiassa ainesosaluettelo on niin yksinkertainen ja tylsä, että päätin korostaa chiliä aivan näön vuoksi. Noh, se jaarittelusta!

Marinadin valmistaminen on sangen helppoa. Kaikki ainesosat pieneen kastrulliin, kiehautetaan ja annetaan jäähtyä. Kyllä. Ei sen kummempaa!

Kiehautettu seos

Kiehautettu seos

Kun marinadi on kiehautettu sekä jäähdytetty, seos siivilöidään. Valmis kastike on sileää ja kirkas kuin peili.

Kerro, kerro kuvastin...

Kerro, kerro kuvastin…

Kuinka käyttää tätä marinadia? Noh, helppo valmistustapa ja lyhyt ainesosalista takaavat sen, että tämän marinadin valmistaa vaikka keskellä erämaata kalastusreissun tuntumassa. Marinadia voi ja kannattaa käyttää myös kastikkeena.  Tällä kertaa marinoin teriyakissa kanaa ja säästin puolet marinadista vielä kastikkeeksi.

Kana teriyakia tiedossa

Kana teriyakia tiedossa

Grillin sijaan käytin pannua. Ja paistamisesta tahtoisinkin kanssanne hieman keskustella. Ensinnäkin on syytä muistaa, että marinadia ei kippaa mukaan pannulle. Marinoituneen lihan voi kuivata esimerkiksi talouspaperilla. Toisekseen pannua käytettäessä, öljyä pitää olla reilusti. Suomalainen tilkka tai loraus ei ole mitään verrattuna espanjalaiseen – etsikääpä vaikka tv-kokki Karlos Arguiñanon ruoanlaittovideoita. Loraus on runsas! Ja mikäli joku paistaisi nyt esimerkiksi lohta grillissä; foliosta taiteltu alusta tai vuoka on hyvä pitää ritilan tai parilan päällä, marinadia voi ja pitää sivellä kalan päälle paistettaessa.

Kunnon tilkka öljyä on hyvä määrä. Pannun pinta ei aivan peity, mutta juuri ja juuri. Paistamisessa maapähkinäöljy on erinomainen valinta.

Kunnon tilkka öljyä on hyvä määrä. Pannun pinta ei aivan peity, mutta juuri ja juuri. Paistamisessa maapähkinäöljy on erinomainen valinta.

Kuumat kananpalat nostellaan siis pannulle ja paistetaan kypsäksi. Toistan vielä tässä vaiheessa, että soijapohjaista, sokeria sisältävää marinadia ei kannata pannulle kaataa. Marinadi palaa herkästi kiinni ja haju on kuvottava.

Marinoitu kana kypsyy hyvin maapähkinäöljyssä, joka ei anna ruoalle sivumakua.

Marinoitu kana kypsyy hyvin maapähkinäöljyssä, joka ei anna ruoalle sivumakua.

Sitten seuraa kinkkinen valinta. Tämä on oikeastaan vain makukysymys. Paistamisen jälkeen kanat kannattaa siirtää johonkin hieman syvempään astiaan, johon marinadia voi lusikoida kanoille kastikkeeksi. Toinen vaihtoehto on tietysti annostella kana heti ja lusikoida marinadia vain lautaselle. Minä suosin kumpaakin tapaa yhtä aikaa, näin kanat saavat paiston jälkeen vielä lisämakua ja kastikkeena käytetty marinadi maustaa riisin viemättä kanalta lisämakua.

Kana Teriyaki Kana teriyaki annos

Ja näin meillä on hyvä ja maukas, yksinkertainen ruoka valmiina. Toki tämä versio marinadista ei aivan autenttisin ole, mutta helppo ja yksinkertainen sekä maistuu hyvältä. Käytän marinadiin varsin usein ruskeaa sokeria, mutta valkoinen käy myös – kunhan muistaa tarkkailla hieman makua. Desi valkoista antaa huomattavasti makeamman lopputuloksen kuin desi ruskeaa sokeria.

Ensi kerralla sitten taas jotain muuta! Toivon, että pääsen aktivoitumaan tässä kesän aikana täällä blogin puolella. Pää on täynnä ideoita, mutta aika on kortilla. Syömiselle sitä tosin aina löytyy!

– Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s