Butter Chicken

Jos menen johonkin ravitsemusliikkeeseen murkinalle, on kyseessä yleensä etninen ruokapaikka. Etnisten ravintoloiden hyvä puoli on, että ne ovat usein auki myös sunnuntaisin. Moni länsimainen fine dining -mesta ei ole. Perustelevat kiinnioloaan kuulemma kannattamattomaksi, työntekijät kun ovat siitä inhottava asia, että vaativat palkkaa työstään. Kehtaan olla täysin toista mieltä. Jos ravintolassa osataan tehdä oikeasti hyvää ruokaa ja kysyntä sekä tarjonta kohtaavat (eli ei pystytetä ökymestaa Pihtiputaalle, myydä piiperryksiä ja ihmetellä kun kauppa ei käy), ravintolan toiminta on varmasti kannattavaa myös viikonloppuisin. Huono ravintoloitsija on kuin kuka tahansa muu surkea pomo, jos vika on firmassa, syytetään työntekijöitä.

Etnistä en kuitenkaan niin paljoa kotona valmista. Olen toki harjoitellut – itseasiassa tein koko viime viikonlopun kiinalaisia nyyttejä (dim sum). Butter Chicken on kuitenkin sellainen ruokalaji, joka onnistuu takuulla.

Ainekset:

  • Reilu loraus öljyä
  • Pari ruokalusikallista voita
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 2 sipulia
  • 2 ruokalusikallista garam masalaa
  • 1 ruokalusikallinen paprikajauhetta
  • 1 teelusikallinen kanelia
  • 1 teelusikallinen suolaa
  • pippuria myllystä
  • 1 tölkki purkkitomaatteja
  • 1-2 desilitraa kuohukermaa
  • laakerinlehti
  • 1/2 kiloa kanaa
  • sitruunamehua

Tämä ruokalaji ei ole vaikea, mutta epähuomiossa keittiössä voi tulla sotku. Palataan siihen myöhemmin.

Kanat on hyvä marinoida heti aluksi. Pariin ruokalusikallista öljyä sekoitetaan sitruunamehua, garam masalaa, suolaa sekä 2 kynttä valkosipulia hienonnettuna.

Sipuli pilkotaan hienoksi. Kattilassa kuumennetaan voi-öljyseos, jossa sipuli kuullotetaan. Kuullottuneen sipulin sekaan lisätään valkosipuli.

IMG_6102 IMG_6103

Kun Valkosipuli on saanut hieman pehmetä, lisätään joukkoon mausteet. Mausteiden värjättyä koko seoksen lisätään tölkillinen tomaatteja. Kokemus on opettanut, että K-menun tölkkitömaatti on tähän ruokalajiin paras. Maku ja laatu kohtaavat.

IMG_6104 IMG_6105

Kun tomaatit ovat kiehuneet hetken ja hajonneet sekaan, on aika ajaa seos sileäksi. Ja tässä on vaara kompastua omaan nokkeluuteensa. Jos jollakin on kotona huruhuruhyrrä (blenderi), ja nopea hurautus sauvasekottimen sijaan tuntuu hyvältä idealta – muistakaa tehdä hurautus erissä! Täysi kannu höyryävänkuumaa tomaatti-sipuliseosta ja liikaa vääntöä pamauttaa takuulla blenderin kannen kattoon ja ruoan pitkin seiniä. Itse suosin sauvasekoitinta koska olen laiska, sillä tiskiä syntyy vähemmän.

Sileä seos

Sileä seos

Sileään seokseen sekoitetaan kerma ja lisätään marinoidut kanat (kyllä, kana keitetään) sekä laakerinlehti. Annetaan muhia miedolla lämmöllä ainakin 15-20 minuuttia, jotta kana ehtii kypsyä. Parhainta tämä voikana on tietysti riisin kera!

IMG_6109

Seuraavalla kerralla saatan esitellä teille kiinalaisten nyyttien valmistamista… Katsotaan. Se oli tarkoitukseni, mutta kun viikonlopun jälkeen höyrytin nyyttejä jopa unissani, voi olla, että pidän hieman taukoa.

Hyviä makuhetkiä!

– Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s