Coq au vin -ish

Sitten sitä kanaa viinissä. Tai no -ish… Tällä tarkoitan sitä, että jätin reseptistä pois pekonin, sillä eräs ruokailijoista ei pekonista kamalan paljoa välitä. Minä pidän aivan hirveästi. Ja nyt vielä enemmän, kun pekoni on tutkitusti salaattia ympäristöystävällisempää! Oi aikoja, oi tapoja!

Tosiaan… Ainesosalista!

  • 3 salottisipulia
  • pari valkosipulin kynttä
  • porkkana
  • kanaa noin 500 grammaa
  • purkillinen herkkusieniä
  • tomaatti
  • lasillinen punaviiniä
  • persiljaa
  • suolaa
  • pippuria
  • timjamia
  • 1-2 laakerinlehteä
  • öljyä
  • voita
Ainekset vielä kuvan kera

Ainekset vielä kuvan kera

Myönnän että pekonin poisjättäminen tuotti aluksi päänvaivaa. Se antaa makua mutta rasvaisuudellaan myös mehukkuutta. Pekoni onkin korvattu tomaatilla ja voilla. Toisin sanoen; sipulit kuullotetaan öljyssä ja voissa.

IMG_5493

Kun sipulit ovat hiljakseen kuullottuneet, on aika lisätä porkkanat. Lämpötilaa kannattaa tässä vaiheessa laskea, jotta sipulit eivät pala ja porkkana saa rauhassa aloittaa kypsymisprosessin.

IMG_5495

Porkkanoiden hieman pehmennyttyä on aika lisätä pannulle kana.

IMG_5496

Kun kana on pintakypsää lisätään mausteet sekä herkkusienet. Herkkusienistä on sanottava vielä sen verran, että tuoreitakin voi käyttää. Itse päädyin purkkimallin sieniin, koska ne ovat pieniä ja “tasapaksuja” – tuoreet ovat yleensä hervottoman kokoisia ja laatu vaihtelee paljon.

IMG_5499

Kun mausteet on sekoitettu hyvin sekaan, on aika lisätä tomaatit.

IMG_5501

Ruokaa on hyvä sekoittaa jatkuvasti, jotta tomaatit soseutuvat pian kypsyessään. Kun tomaateista on irronnut sopivasti nestettä, lisätään joukkoon sekä viini että persilja.

IMG_5502

Kun kaikki on vielä kerran sekoitettu hyvin, seuraa tarkka vaihe eli haudutusprosessi. Makujen pitää saada kehittyä hyvin, mutta lämpötila ei saa olla liian korkea, jotta nestettä ei pääse haihtumaan enemmän kuin täydellisen liemen kasaan keittäminen vaatii. Ruokaa on haudutettava vähintään puoli tuntia, joten kannattaa olla tarkkana.

IMG_5505

Hauduttuaan hyvin kannen alla, liemen pitäisi olla hyvin kasaankeittynyt ja yksivärinen, kanan erittäin mureaa ja nesteen määrän pitäisi olla noin puolet alkuperäisestä.

Ja syömään!

Ja syömään!

Tämän ruokalajin hienous piilee ehdottomasti siinä, että maut saavat kehittyä rauhassa. Lisukkeeksi on suositeltavaa tarjoilla perunaa ainakin jossain muodossa. Myöskään vaalea leipä ei ole pahitteeksi, sillä leipäpalalla on hyvä putsata lautaselta lopuksi kaikki ylimääräinen.

Ja niin… Joulu tulla jolkottaa. Pitäisi miettiä, mitä oikein syö. Haluaisin graavattua silakkaa, se on varma. Mutta toisaalta… noh, ehkä säästän pakastimessa odottavan sorsan uuteen vuoteen. Joka tapauksessa ajattelin hyödyntää linnun kokonaan. Ensinnäkin rintapalat luultavasti kermakastikkeessa – tai Pekingin ankan muodossa… No lopusta ruhosta kuitenkin eräänlainen “kanaliemi” kehitteille. Saapa nähdä.

Joka tapauksesa, mukavaa päivänjatkoa ja hyvää ruokahalua!

Adjöö!

– Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s