Lampaan ulkofilé & rosmariiniperunat

Suokaa anteeksi poissaoloni. Siitä on tullut paha tapa. Tämäkin postaus on ollut suunnitteilla jo kolmisen viikkoa, mutta en ole vain saanut aikaiseksi istahtaa mukavasti koneen ääreen ja aloittaa rustaamista. Noh, nyt on hyvä hetki! Joku muuten saattaisi kirjoittaa filén muotoon filee tai file, mutta koska espanja, italia ja ranska ovat kielinä lähellä sydäntäni, niin suosin aksenttitäppiä aina kuin suinkin mahdollista.

Tämä ulkofilé eksyi kuitenkin luokseni tuurilla. Pakastettua, uusiseelantilaista aitoa ja hyvää lammasta. Suomalaista lammasta on hankala saada. Sitä on harvoin lihatiskissä – yleensä vain pääsiäisenä kaikkialla maassa – ja hinta on suolainen. Tämä minua ihmetyttää. Lammas on kuitenkin sitkeä ja ekologinen karjaeläin. Miksi Suomessa ei siis keskitytä enempää lampaisiin? Noh, ehkä saan joskus vastauksen tähän. Palatakseni tähän filéseen – bongasin lihan tarjoustiskistä. Niin, paketissa oli päiväystä vaikka kuinka, mutta siihen oli lyöty -50% tarra. Outoa, mutta sopi minulle hyvin.

Ainesosaluettelo ei ole pitkä:

  • lampaan ulkofiléttä
  • voita
  • suolaa
  • pippuria
  • rouhittua valkosipulia
  • rosmariinia
  • viskiä
  • perunoita
  • oliviiöljyä

Perunat vievät eniten aikaa tässä ruokalajissa, joten niihin on syytä käydä käsiksi heti ensimmäisenä. Perunat voi halutessaan kuoria – minä en yleensä kuori. Maaomenat leikataan halutun kokoisiksi lohkoiksi, lisätään öljyä, suolaa, pippuria ja rosmariinia. 225 asteinen uuni on mitä mainioin rosmariiniperunoiden kypsentämiseen.

Uuniin!

Uuniin!

Sitten itse liha! Ulkofilé on hyvä maustaa etukäteen. Lihan pintaan hierotaan suolaa, pippuria sekä rouhitaan kuivattua valkosipulia. Kuivattu valkosipuli on tässä tapauksessa tuoretta parempi valinta, koska tuore alkaa dominoida herkästi ja tarkoitus ei ole peittää makuja. Lopuksi päälle ripotellaan rosmariinia ja lihan annetaan levätä hetkisen verran.

IMG_5339

Lampaan ulkofilé on melko paksua, joten liha vaatii myös melko pitkän kypsymisajan – 6 minuuttia. Pannu kuumennetaan melko suuren voinokareen kera. Lihan pinnat otetaan kiinni kuumalla pannulla, minkä jälkeen liesi  on hyvä kääntää keskilämmölle. Asteikolla 1-6 suosin tässä vaiheessa minuutin verran tehoa 4 ja loppuajan paistan lihaa teholla 3. Filéttä käännellään useaan otteeseen tuon kuuden minuutin ajan. Aivan lopuksi lisätään 3 ruokalusikallista viskiä, ja filéttä käännellään vielä muutaman sekunnin ajan, kunnes pala nostetaan folioon vetäytymään.

Paistumaan...

Paistumaan…

IMG_5341

IMG_5343 IMG_5344

Kun liha on saanut vetäytyä myös 6 minuuttia, on aika ottaa perunat uunista ja koota annos. Pahoittelut foliosta, joka heijastaa valoa ikävästi. Annoskuvasta näkee hyvin lampaan viimeisen ulkoasun.

Maukasta, ehdottomasti maukasta!

Maukasta, ehdottomasti maukasta!

Perunat ja liha asetellaan lautaselle. Annos voi vaikuttaa kuivahkolta, mutta ei hätää. Viski-voiseos, jossa lammas on paistettu on syytä säästää ja kaataa pannulta tuomaan vielä lisämehukkuutta annokseen. Voin taata että lopputulos on taattu!

Pidän lampaasta tällä tavalla laitettuna hyvin paljon. Annoksessa on samaan aikaan jotakin hyvin skottilaista – mutta myös kreikkalaista. Kreikassa rosmariini, suola ja pippuri ovat perusmausteita lampaan kanssa käytetäväksi. Vastaavasti viski ja voi vievät ajatukset Ylämaalle, jossa kumpaakin käytetään paljon ruoanlaitossa – lampaasta puhumattakaan!

Ja mitä seuraavalla kerralla? Jos ennusmerkit pitävät paikkansa niin eräänlainen muunnelma coq au vin’sta on luvassa. Toivon myös kirjoittavani sen tänne sen siliän tien!

Mukavaa syksyä kaikille!

Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s