Sardiinia, tomaattikastiketta & spaghettia

Kuten moni tietääkin, rakastan pizzaa yli kaiken.  Tomaattikastike on kuitenkin tärkeä osa pizzaa. Vielä tärkeämpi osa on erinomainen tomaattikastike. Hyvää kastiketta ei keitetä kasaan, vaan kastike kootaan tarkkaan ainesosa ainesosalta, minkä jälkeen se saa vetäytyä rauhassa maukkaaksi. Viikonlopun pizzakastikkeeseen käytin paseeratun tomaatin lisäksi öljyä, sitruunamehua, suolaa, sokeria, valkosipulia, oliiviyrttiä, timjamia ja basilikaa sekä muutaman tipan tabascoa.

Kastiketta jää kuitenkin hyvin usein yli. Pois hyvää tavaraa ei kannata heittää, vaan kastikkeen voi jopa pakastaa lyhyeksi ajaksi. Vielä parempi tapa on hyödyntää pizzakastikkeen loppu pastakastikkeena. Mikäli sattuu olemaan myös yhtä hatarapäinen kuin minä olen, on unohtanut käyttää pizzaan varaamansa sardiinit leivonnan yhteydessä, jolloin kastikkeesta tulee heti parempi!

Ainesosaluettelo on hyvin lyhyt:

  • tomaattikastiketta (pizzakastikkeen loppu on parhainta mahdollista)
  • purkillinen sardiineja (suosin Pirkkaa)
  • spaghettia
Here we go!

Here we go!

Tämän ruokalajin kanssa on syytä harjoittaa multi tasking‘ia. Kastikkeen on vetäydyttävä kasaan sardiineiden kanssa täysin samaan aikaan spaghettin keittoajan puitteissa. Näin mahdollistuu paras mahdollinen maku sekä koostumukseltaan täydellinen pasta.

Tässä välissä huomautan, että spaghetti on syytä keittää hyvin suolatussa vedessä, koska keitinvedellä on oma roolinsa ruoassa.

Kun pasta on juuri päässyt kiehumaan, pitäisi jääkaappikylmän tomaattikastikkeen näyttää kutakuinkin ensimmäisen kuvan mukaiselta.

Kuva 1.

Kuva 1.

Ensimmäisten kuplien ilmoittaessa kastikkeen olevan kiehumispisteessä, lisätään joukkoon varovaisesti sardiinit. Kastiketta sekoitellaan varovaisesti kaloihin koskematta toisen kuvan mukaisesti.

Kuva 2.

Kuva 2.

Spaghettien lähestyessä al dente‘a, pitäisi kastikkeen nesteen olla haihtunut jo niin paljon, että kastike alkaa muistuttaa vahvaa sosetta. Tällöin sardiineja voi jo pyöritellä kastikkeessa, jotta ne peittyvät tomaattikastikkeeseen joka puolelta kolmannen kuvan mukaisesti.

Kuva 3.

Kuva 3.

Kun pasta on kypsää, spaghetti nostetaan kattilasta valuttamatta suoraan pannulle. Näin ne pasta tuo mukanaan keitinvettä, jota voi (ja kannattaa sekä pitää) lorauttaa myös tilkallinen pannulle. Näin varmistetaan, että spaghetti ei takerru kiinni toisiinsa ja samalla keitinvesi tuo kastikkeeseen kaivattua suolaa sekä vetreyttää vetäytyneen kastikkeen.

Viimeinen vaihe

Viimeinen vaihe

Kun pasta on pannulla, kierräytetään spaghteiia muutamalla rivakalla otteella ympäri, jotta tomaattikastike tarttuu pastaan. Annos kaadetaan lautasella, lisätään hieman parmesani-lastuja sekä hitusen persiljaa ja täydellinen ruokalaji on valmis!

Täydellisyyttä

Täydellisyyttä

Tämä resepti on hyvin yksinkertainen ja nopea, mutta samalla moni asia voi mennä pieleen. Sardiinit eivät saisi ruskistua pannulla eikä kastike palaa pohjaan. Vastaavasti spaghettin olisi todella oltava al dente, jotta se imee itseensä tomaattikastiketta.

Tällä kertaa minulla ei sitten muuta ollutkaan – paitsi täysi vatsa heti ruokailun jälkeen!

Hyvää ruokahalua kaikille!

– Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s