Kolmannen sukupolven kaalipata

Oikein hyvää äitienpäivää kaikille. Niin, näillä sanoilla se on aloitettava. Päivän reseptikin liittyy aiheeseen. Katsokaas, minä pidän kaalipadasta. Pidän kaalipadasta enemmän kuin kaalilaatikosta. Ei sillä, että laatikossa mitään vikaa olisi, mutta pata on mehukkaampaa. Kolmas sukupolvi taas viittaa siihen, että valmistin kaalipadan äitini reseptillä mummolta perittyyn pataan, jossa tätäkin apetta on joskus valmistettu. Tosin, myönnän muunnelleeni reseptiä hieman!

Kaalipataan tarvitaan:

  • Noin 1,5 kiloa kaalia
  • 4 porkkanaa
  • 800 grammaa jauhelihaa (käytin sekä broilerin että sika-nautaa)
  • 1 dl riisiä
  • 8 dl vettä
  • suolaa
  • pippuria
  • oreganoa
  • siirappia

Aina kun aletaan käsitellä kaalia, on syytä pestä vihannes ja kuoria päälimmäiset lehdet. Näin vältytään kaikilta ikäviltä yllätyksiltä kuten vaikkapa perhosen toukilta – mikäli kaali nyt suoraan kasvimaalta sattuu tulemaan. Kuten alapuolen kuvista voi huomata, päälimmäisten lehtien jälkeen koko vihannes näyttää aivan erilaiselta.

IMG_4938 (4) IMG_4939

 

Kaali on hyvä pilkkoa neljään osaan ja poistaa kanta. Tämän jälkeen jokaisen neljänneksen voi lohkoa pituussuunnassa kolmeen osaan, sitten poikittain puolestaan muutaman kerran ronskiksi “kuutioiksi”, minkä jälkeen kaali asetellaan padan pohjimmaiseksi. Porkkanat on myös hyvä pilkkoa suuriksi paloiksi.

IMG_4940 (1) IMG_4942 (1)

Tässä vaiheessa pata on herkästi jo täysi. Ratkaisu on hyvin yksinkertainen. Pataan lisätään tilkka vettä, minkä jälkeen suljetaan kansi ja laitetaan pata 200-asteiseen uuniin hetkeksi. Näin kaalit pehmenevät ja loppuainesosille syntyy tilaa.

Sekaan vain tilkka vettä ja pehmenemään

Sekaan vain tilkka vettä ja pehmenemään

Sillä välin, kun kaali ja porkkanat ovat uunissa pehmittymässä, kypsennetään jauheliha. Pannu lämmitetään kuumaksi, minkä jälkeen lisätään jauheliha. Lihaa ei kannata silputa heti pieneksi piiperöksi, vaan jättää vielä hieman ronskimpaan muotoon, sillä näin paistuminen tapahtuu helpommin. Pannulle ei myöskään lisätä rasvaa, loppuvaiheessa kypsentämistä on toki hyvä lisätä suolaa.

IMG_4945 (1) IMG_4946 (1)

Lihasta puolet on broileria, mikä tuo erilaisen makuvivahteen, mutta samalla sika-nauta antaa rasvaisuutta.

Kun jauheliha on kypsennetty, ja kaali on pehmennyt, on aika valmistella pata loppuun. Lisätään jauheliha, riisit, siirappi sekä suola, pippuri ja oregano. Äitini käyttää aina tummaa siirappia, mutta halusin testata vaaleaa vaihtoehtoa. Sekoittaa kannattaa vain kevyesti, sillä meillä karjalaisilla on paha tapa kokata paljon. Näin ollen pata pursuuaa melkein yli laitojensa. Lopuksi lisätään 8 desilitraa vettä. Vesi kannattaa kiehauttaa vedenkeittimessä juuri ennen lisäämistä, sillä näin kypsyminen uunissa vauhdittuu.

IMG_4951 IMG_4952 (4)

 

Pataa on syytä välillä sekoittaa ja tarkastaa nestetilanne. Näin varmistetaan tasainen kypsyminen sekä luonnollisesti estetään ruokaa palamasta pohjaan. Sekoittamisen lomassa on myös hyvä tarkistaa maku ja maustaa tilanteen mukaan. 200-asteisessa uunissa pataa pidetään noin 3 tuntia. Lämpöä lasketaan sitten 150-asteeseen, jossa pataa pidetään noin tunti. Kun uuni on sammutettu, annetaan padan vetäytyä uunissa vielä puoli tuntia.

Uunista ulos....

   Uunista ulos….

Ja valmista tuli!

Ja valmista tuli!

Kaalipadan voi valmistaa myös kattilassa liedellä, mutta tällöin prosessi on paljon hektisempi. Vegaanisen version saa taiottua helposti vaihtamalla jauhelihan soijarouheeseen. Ruokaan ei myöskään tule lisätä missään vaiheessa rasvaa.

Valmis annos herkullista, 4,5 tuntia kypsytettyä kaalipataa.

Valmis annos herkullista, 4,5 tuntia kypsytettyä kaalipataa.

Tämänsorttinen kaalipata on kunnon slow foodia. Minnekkään ei ole – eikä pidäkään olla – kiire tätä ruokalajia valmistettaessa. Vaikka kyseessä onkin perinneruoka, joka ei näytä ulkoisesti edes kovin houkuttelevalta, on maku kuitenkin loistava. Mietin pitkään, mikä termi kuvaisi tätä ruokaa parhaiten. Tämä on ehkä täydellisyydessään juuri sitä, mitä italialainen termi cucina povera tarkoittaa. Maanläheistä ja herkullista ruokaa, johon ei tarvitse ihmeellisiä ja kalliita aineksia. Ruoka, joka on satoja vuosia onnistunut suomalaisessa keittiössä köyhimpienkin parissa.

Karjalaisena minä en osaa laittaa ruokaa pieniä määriä. Kun teen pizzataikinan, tulee taikinasta vähintään 4 pizzaa. Kun teen kaalipataa, saa padasta ammentaa ainakin kymmenkunta annosta. Tämä on hyvää. En tosin ole varma, haluanko koko padallisen kiskottuani hetkeen tätä maistaa… HAH!

Hyvää ruokahalua kaikille!

– Smu

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s