Tippaleipiä – Fazer vs. Malviala

Tippaleipä menee samaan kategoriaan kuin laskiaispulla. Syön niitä paljon. Laskiaispullia tuli tosin syötyä tänä vuonna aivan liian vähän, mutta enköhän minä pääse siitä jotenkin yli… Mutta! Kuten laskiaspullien suhteen myös tippaleipiä on monenlaisia sekä hintaisia. Monethan ajattelevat, että kyseessä on tylsä ja mauton palaneelta ja rasvaiselta maistuva leivos, mutta olen erimieltä. Toisin kuin vaikkapa munkit, ei tippaleipä turvota yhtä paljon vatsaa eikä sillä saa aikaiseksi samanlaista ähkyä kuin munkeilla.

Valitsin tähän vertailuun kauppahyllyn kalleimman eli Fazerin (hinta +- 4 euroa) sekä halvimman eli Malvialan (2,25 euroa) tippaleivät.

IMG_2957 IMG_2962

Noh. Fazer ei tuottanut ongelmia ostaa. Ei. Fazerin tippaleipiä löytää melkein jokaisesta kaupasta. Malviala puolestaan oli vähän hankalampi. Tosin vanhasta kokemuksesta tiesin suunnata Lidliin ostoksille. Huomasin myös, että kyseistä tippaleipää saa joistakin S-marketeista.

Fazerin tippaleipä on kallis. Rasia maksaa nelisen euroa – give or take few cents! Fazer on merkkinä tunnettu. Niinkin tunnettu, että brändi kuvittelee olevansa oikeutettu tuottaa käytänössä kuinka huonolaatuisia Runebergin torttuja tahansa vain maineensa turvin… Olen ikuisesti katkera siitä karvasmantelin määrästä… toisaalta Fazerin laskiaispullat ovat parhaimpia tässä maassa….. Mutta asiaan!

IMG_2961 IMG_2959

 

Kun katson näitä kuvia tästä tippaleivästä, en koe tuntevani suurta vetoa tuohon tuotteeseen. Ulkomuoto muistuttaa 70-luvun sci-fi sarjojen jäljitelmää aivoista. Idea on varmasti ollut ihan leppoisan lutunen, mutta toteutus uupuu kaikilta puolin. Ensinnäkin tippaleivät hajoilevat jo laatikoissa. En voi kuvitellakkaan, miten leivos kestäisi kuljetusta vaikkapa autossa kaupungista kesämökille paria tuntia, matkan loppuosan ollessa kuoppaista mökkitietä.

Hienovaraiseksi yritetyssä rakenteessa on kuitenkin se hyvä puoli, että tomusokeria tippaleipään mahtuu enemmän. Huono puoli on vain se, että syömiseen tarvitsee melko todennäköisesti lusikan. Yksikin puraisu ja koko homma murenee kuin osteoporoosia sairastava vanhus aivastaessaan. Vaikka taikinan omaa makua ei juurikaan ole, tuote kuitenkin maistuu. Tosin suutuntuma on inhottava. Puraistu palanen hajoaa suussa useiksi pieniksi ja ilkeänmuotoisiksi taikinatipoiksi pistellen ikeniä aivan vain kiusatakseen syöjää viimeiseen asti.

Mutta! Eniten miinusta Fazer saa kyllä yhdestä pienestä seikasta. Kuka idiootti käyttää perinneherkussa MAAPÄHKINÄÖLJYÄ? Sen vielä ymmärrän, että kananmuna on tippaleipää varten välttämättömyys, mutta maapähkinäöljy… Maapähkinäallergiahan ei suinkaan ole entistä suurempi ilmiö. Pitää kiittää kyllä sitä neropattia, joka on kaikista öljyvaihtoehdoista (kotimaastakin saisi rypsiä ja rapsia) päättänyt käyttää maapähkinäöljyä. Onnea, Fazer, menetitte juuri ison liudan asiakkaita…

Fazerin tippaleipä saa arvosanaksi 3/5. Koostumus on hankala, maku on melko mukiinmenevä, mutta viimeinen niitti on öljyvalinta. En voi siis olla tyytyväinen ostokseeni.

Käsitelläänpä sitten Malvialan tippaleipää.

IMG_2968 IMG_2969

Noh… Hintaa reilut pari euroa. Ei kovin kallista. Ulkoasu ei ole yhtä tyylikäs kuin Fazerin tippaleivällä. Toisaalta tämä tippaleipä pysyy kasassa ensimmäisen puraisun jälkeenkin. Tomusokeria on suhteessa ehkä hieman liian vähän, mutta toisaalta taikina itsessään maistuu mukavasti. Annan lisäpisteitä siitä, että tuotteessa on käytetty kasvirasvaa – mutta miinusta siitä että se ei ole kotimaista vaan palmua. Lisäksi lusikkaa ei tarvita, vaan pudonneet palat voi napsia sormin.

Malvialan tippaleipä saa 4-/5. Ulkomuodosta ja tasalaatuisuuden puutteesta sekä palmuöljystä on annettava miinusta. Muutoin tuote on itseasiassa hyvä. Näitä minä ostan jatkossakin

Tähän loppuun mainitsen vielä, että vuoden 2015 parsakausi on avattu!

Versio 2

Hyvää ruokahalua teille kaikille!

– Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s