Pehmeän inkiväärinen possu paistetun riisin kera

Opiskelijabudjetin huono puoli on, että se alkaa aina silloin tällöin takkuilla. Kun budjetti takkuaa ja siten myös valikoima kaupassa pienenee, kannattaa siis panostaa mausteisiin; huolehtia siitä, että maustekaappi on monipuolinen – tällöin köyhistäkin aineksista saa aikaan suuria makuelämyksiä. Pieni budjetti ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ruoan olisi oltava huonolaatuista makaronia. Päinvastoin. Tätä ateriaa varten hain kaupasta vain kolmen euron possunkylkipaketin sekä euron ruohosipulin. Muut ainekset löytyivätkin kaapistani. Possun sijaan resepti toimii yhtä hyvin niin kanan kuin naudankin kanssa.

Mitä siis tarvitaan?

 • 300-400 grammaa possun kylkisiivuja
 • puolikas sipuli
 • 2 valkosipulin kynttä
 • cashewpähkinöitä
 • seesamiöljyä
 • 1 rkl riisiviinietikkaa
 • kalakastiketta
 • 1 1/2 rkl inkivääriä
 • puolikas chili
 • 1 1/2 tl ruokosokeria
 • 2 1/2 dl riisiä – joka keitetään
 • 1 kananmuna
 • nippu ruohosipulia

Esivalmisteluna on hyvä keittää riisi muutamaa tuntia aikaisemmin. Paistettua riisiä varten, on riisin oltava hyvin jähtynyttä. 2 1/2 desilitraa riisiä (kokeilin tämän kerran risottoriisiä – positiivinen yllätys) riittää kahdelle hengelle. Nykyisin valmistaessani paistettua riisiä, keitän riisin maustamattomassa vedessä.

Lihan marinoimiseksi sekoitetaan 3 ruokalusikallista seesamiöljyä, ruokalusikallinen riisiviinietikkaa, ruokalusikallinen kalakastiketta, sokeri, inkivääri, chili sekä halutessaan ripaus suolaa.

Marinadin ainekset

Marinadin ainekset

Vaikka marinadin määrä on melko pieni, on syytä muistaa, että lihan ei ole tarkoitus uiskennella siinä.

Määrä ei päätä huimaa

Määrä ei päätä huimaa

Valmis marinadi

Valmis marinadi

Kylkisiivuja käytettäessä kannattaa siivut pieniä kolmeen osaan, jotta ne eivät pala herkästi. Siivut sekoitetaan marinadiin, minkä jälkeen kulho peitetään kelmulla ja lihan annetaan marinoitua vähintään puoli tuntia.

Possu marinoitumaan!

Possu marinoitumaan!

Ennen paistamista on syytä poistaa kelmu ja antaa lihan “hengittää” hetki. Tämän hengähdystuokion aikana paksupohjaisella pannulla kuumennetaan loraus seesamiöljyä ja lisätään sipuli, valkosipuli sekä pähkinät.

Pannun on syytä olla niin kuuma kuin suinkin mahdollista!

Pannun on syytä olla niin kuuma kuin suinkin mahdollista!

Sipuleiden pehmennyttyä pannulle lisätään liha ja sekoitetaan välittömästi hetki reilulla otteella. Halutessaan ruokaan voi lisätä muutaman palan inkivääriä antamaan purutuntumaa.

IMG_4650

Mikäli kylkiviipaleista tehtäisiin suomalaista perinneherkkua, läskisoosia, possu paistettaisiin mukavan rapsakaksi. Koska kyseessä on lempeän inkiväärinen possu, on syytä välttää liiallista käristämistä, joka saisi lihan maisumaan lähinnä rasvalta. Kun liha on kypsää, siirretään se hetkeksi sivuun odottamaan.

IMG_4657

Paistettua riisiä varten pannulle lisätään reilu loraus seesamiöljyä, minkä jälkeen vuorostaan riisi. Riisin paistuttua hetken verran lisätään reilusti suolaa sekä kalakastiketta – sekoitetaan (I). Kun riisi on maustettu, joukkoon lisätään rakenteeltaan rikottu kananmuna ja sekoitetaan voimakkaasti (II). Kun kananmuna on sitonut riisin yhtänäiseksi, sekoitetaan joukkoon ruohosipuli (III).Kun riisi on valmista, sekoitetaan joukkoon lihat. Tämän jälkeen ruokaa pyöräytellään kuumalla pannulla vielä muutaman kerran (IV).

I

I

II

II

III

III

IV

IV

Paistetun riisin etu on, että se ei kuivu yhtä herkästi kuin tavallinen riisi. Näin ollen riisiä voi lämmittää vielä valmistamisen jälkeenkin, vaikka parhaimmillaan se on juuri suoraan kuumalta pannulta.

IMG_4675

Ei vain näytä, vaan myös maistuu hyvältä!

Ei vain näytä, vaan myös maistuu hyvältä!

Ruoanlaiton lomassa pohdin, sijoittuuko tämä ruokalaji minkään maan ruokaperinteeseen. Lopputulos oli yksinkertainen – ei. Elementtejä on poimittu niin kiinasta, japanista kuin thaimaastakin. Ehkäpä tätä makuelämystä voisikin kutsua pehmeän inkivääriseksi possuksi itämaisittain. Noh, oli miten oli – hyvältä tämä ainakin maistuu!

Seuraavaa kertaa ajatellen pohdiskelin linssikeittoa. Joskus kirjoittelin linssisopasta, mutta sopan ja keiton välinen ero… Tästä on hyvä jatkaa!

Hyvää ruokahalua kaikille!

– Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s