Täytetty uunibroileri juurespedillä

Mummo kanasensa niitylle ajoi, pienet kanaset ne hyppeli… Oman mummoni pihapiirissä käyskentee kylläkin naapurissa asuvan setäni kasvattifasaaneja. Fasaani on kieltämättä kaikista linnuista suosikkini keittiön puolella, mutta tällä kertaa päätin valmistaa kokonaisen, täytetyn broilerin uunissa. Oikeastaan tämä oli intuitiivinen päähänpisto – Lidl sattui vain pistämään kotkottajat tarjoukseen, mutta mikäs siinä!

Täytettyyn uunibroileriin juurespedillä tarvitaan:

 • kokonainen broileri
 • muutama pala leipää
 • 1,5 dl maitoa
 • 1 sipuli
 • 1 valkosipulinkynsi
 • paketti pekonia
 • valkoviinietikkaa
 • öljyä
 • suolaa
 • pippuria
 • sitruuna
 • juureksia

Tämä ruokalaji on helppo valmistaa, mutta kypsyminen vie aikaa. Siksi onkin fiksuinta aloittaa täytteestä. Leipäpalojen reunat leikataan irti, palat pienitään ja laitetaan likoamaan maitoon.

IMG_4565

Sillä välin kun leipäpalaset ovat likoamassa, pilkotaan puolikas sipuli ja valkosipulinkynsi.

IMG_4566

 

Pekoni hienonnetaan saksin sipulin sekaan, minkä jälkeen lisätään hieman kuivemmiksi puristellut leipäpalaset ja hurautetaan kaikki tasaiseksi massaksi.

IMG_4568 IMG_4571

 

Juurekset kuutioidaan uunivuokaan. Käytin tällä kertaa bataattia, porkkanaa, lanttua sekä sipulin puolikkaan. Kuutioiden päälle lorautetaan vähän öljyä, valkoviinietikkaa sekä ripaus suolaa ja pippuria.

IMG_4574

Tämän jälkeen on aika käsitellä itse broileri. Jos joku kaipaa tarkempia ohjeita broilerin täyttämiseksi, suosittelen katsomaan BBC:n apuvideon, joka on selkeä ja yksityiskohtainen. Broileri siis täyteään täytemassalla, minkä lisäksi täytin kaulan alueen sitruunalohkoilla. Joillakin on tapana täyttää nahan ja lihan väli myös maustevoilla, mutta itse tyydyin tällä kertaa vain voitelemaan broilerin vielä sitruunaviipaleella

Ennen käsittelyä

Ennen käsittelyä

Täytettynä - huomaa, että siipien kärjet on taitettu broilerin alle, jotta ne eivät pala

Täytettynä – huomaa, että siipien kärjet on taitettu broilerin alle, jotta ne eivät pala

Broileria on hyvä paistaa miedolla lämmöllä noin puolitoista tuntia. Uunin lämpötila tämän yksilön kohdalla vaihteli 175-200 asteen välillä.

IMG_4581

Hyviä tuntomerkkejä broilerin kypsyydestä ovat paitsi kaunis väri (ja kulunut aika oikeassa lämmössä), niin myös paistinneesteen kirkastuminen uunivuoan pohjalla.

Koipea, täytettä ja juureksia

Koipea, täytettä ja juureksia

Onko täytetyn broilerin valmistaminen kallista? Voidaan olettaa, että jokaisen kaapeista löytyy vakiovarusteena niin maitoa kuin leipää. Broileri itsessään maksoi noin kuusi euroa. Juurekset noin neljä euroa. Pekoni euron. Muut raaka-aineet minulla olikin jo kaapeissani. Ruokalajin hinnaksi tuleekin siis noin 11 euroa. Broileri oli painoltaan noin 1,2 kiloa. Niinpä tästä syökin ainakin 5 kertaa. 11 euroa viiteen annokseen tekee 2 euoa ja 20 senttiä annosta kohden. Lisäksi aivan viimeisimmistä rippeistä voi (ja kannattaakin) keittää kanaliemi. Silloin annoksesta saa kotiin päin omiansa. Säästö se on pienikin säästö.

Hyvää ruokahalua teille kaikille!

– Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s