Raclette-päivällinen

Viikonloppuna tuli piipahdettua sukulaisilla. Silloin, kun porukkaa on enemmänkin koossa, on mukava syödä jotakin yhteisöllistä. Tällaisia, populaa vaativia ruokalajeja ovat esimerkiksi kiinalainen hot pot tai vaikkapa juuri raclette.

Vaikka ruokalaji onkin historiansa puolesta rakentunut enemmän juuri juuston ympärille, ovat racletteraudat rakentuneet pääperiaatteiltaan juuri kuumalla kivellä grillaamiseen – juuston sijaan ateriaa tähdittääkin siis liha. Kun ruoka kypsennetään avoimella kivellä, joka lämpenee hitaasti, on syytä huomioida, että ohuet lihapalat ovat valttia. Tällä kertaa käytimme naudan sisäfilettä sekä porsaan ulkofilettä.

IMG_4526

Koska ruokalajin perusideana on sula raclette-juusto, jota voidaan kumota keitettyjen perunoiden päälle, kuuluvat juusto sekä potut oleellisesti ruokaan. Tämän lisäksi kiven päällä voi grillailla kasviksia kuten sipulia, paprikaa tai kesäkurpitsaa.

Sulaessaan juusto takertuisi inhottavasti kiven päälle sulaessaan, ovat insinöörit pistäneet kerrankin aivonsa johonkin järkevään työhön ja kehittäneet pienet sekä varrelliset annosvuoat, joissa juuston voi sulattaa fiksusti perunan päälle.

IMG_2123_2 IMG_2128 IMG_2130_2 IMG_2142_2

Kuten kuva ilmentää, on peruna syystäkin keitetty etukäteen – vastuksen alla raakaa pottua ei kannata edes yrittää kypsentää. Tämän lisäksi meikäläisellä on taipumus lisätä perunoiden päälle ensin hieman meetvurstia ja vasta sitten juusto. Lopullisen annoksen pyrin valmistamaan siten, että juustossa on vielä hitusen kiinteää rakennetta, mutta muutoin se on paistunutta ja sulanutta.

Racletten huono puoli on rasvankäry, mutta toisaalta ruokalajin yhteisöllisyys sekä maukkaus kompensoivat heittämällä tämän pikkuseikan.

IMG_2137 IMG_2144

Vaikka annokset ovatkin pieniä, ei niiden täyttävyyttä kannata erehtyä aliarvioimaan. Päivälliseen hurahtaa helposti kaksi tuntia, jolloin pikkiriikkiset linnunannokset taltuttavat pahimmankin nälän ja vievät ruokailijat helposti ähkyn partaalle. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ruokalaji – sen sanon enkä tällä kertaa enää muuta.

– Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s