Simpukoita, Simpukoita – Pakastettuja & Tuoreita

Tuntuu hullulta valittaa päivästä toiseen sitä, että kala on pääkaupunkiseudulla törkeän kallista. Siinä missä Jyväskylästä saa lohta tarjoushintaan 3,99 € / kilo, niin Helsingissä vastaava hinta voi olla helpostikin 17 euroa kilolta. Sitten on simpukoita. Äyriäisiä. Luksusruokaa? Ei – hintaa 5-7 euroa kiloa kohden. Toisaalta, sehän passaa!

Viikonloppuna tuli nautiskeltua näitä mereneläviä pariinkin otteeseen. Aloitan pakastetuilla, Pirkka Sinisimpukoilla.

IMG_2027

Pakasteiden hyvä puoli on, että niitä on aina ja kaikkialta saatavilla. Toisaalta verrattuna tuoreisiin simpukoihin, hinta on melko korkea. Simpukkapussissa on yleensä noin kilon verran simpukoita, hintaa nyt esimerkiksi 5,70 €, mutta pakastetuilla Pirkan Sinisimpukoilla hintaa on melkein 4 euroa, ja pakkauksessa on simpukoita alle puoli kiloa.

Kahden pakkauksen sisältö

Kahden pakkauksen sisältö

Syötävää pakastetuissa ei siis hintaansa nähden ole suhteellisen paljon. Pakkaus on vaikea avata. Ohjeiden mukaan simpukat pitäisi lisätä ruokaan jäisinä. Haittapuolena onkin jäätynyt vesi simpukoiden ympärillä. Toinen huono puoli on, että jäätyminen rikkoo myös simpukoiden kuoria. Rikkinäistä simpukkaa kun ei koskaan kannata syödä, mikäli ei mieli seurakseen koleraa tai hepatiittia. Mutta miten valmistaa simpukoita? Monet tuntevat reseptin “Sinisimpukoita merimiehen tapaan”. Nimi on mielestäni naïvi. Merellä on harvoin tuoretta kermaa tai persiljaa. En noudattanut reseptiä tyystin, joten kutsunkin tätä nyt nimellä “Sinisimpukoita melkein perinteiseen tapaan”, ja ainesosat ovat seuraavat:

 • 2 salottisipulia
 • valkosipulinkynsi
 • nokare voita
 • lasillinen valkoviiniä
 • 2 dl kermaa
 • kuivattua lipstikkaa
 • mustapippuria
 • cayenepippuria
 • currya
 • n. 1 kg simpukoita

Sipulit pienitään, minkä jälkeen ne kuullotetaan voissa. Lisätään mustapippuri.

IMG_2024_2 IMG_2037_2

Tämän jälkeen lisätään viini sekä kerma ja kuivattu lipstikka.

IMG_2033 IMG_2044

Kun lipstikka on sekoitettu liemen joukkoon, annetaan liemen poreilla hetken verran itsekseen, jotta maut leviävät. Tämän jälkeen lisätään cayenepippuri sekä curry. Kun mausteet on sekoitettu liemeen, lisätään simpukat. Simpukoita kuuluu kypsentää kannen alla, kunnes ne ovat avautuneet reilusti – toisin sanoen kunnes jää on sulanut huits helkkariin ja simpukat ovat lämmenneet.

Lopputulos

Lopputulos

Kaikki simpukat, jotka eivät ole avautuneet kypsennettäessä, on syytä heittää pois surkuttelematta. Simpukat on hyvä tarjoilla liemensä sekä vaalean leivän kera. Syöminen on melko sottaista, mutta ruoka on maittavaa.

Ruokailun jälkeen...

Ruokailun jälkeen…

Mikä on Pirkka Sinisimpukoiden tuomio? Ottaen huomioon melko kalliin hinnan sekä rikkinäisten simpukoiden määrän suhteessa tuoreisiin, on arvosanaa pakko laskea. Toisaalta on syytä olla realisti ja huomioida pakasteen eräs etu; sitä on aina saatavilla. Maku ei myöskään ole huonompi, joskin kypsentäminen on tuoreita simpukoita hankalampaa. Siispä annankin arvosanaksi 3/5.

Viikonloppuna tuli herkuteltua myös aivan tuoreilla simpukoilla. Resepti oli napolilainen. Napolissa on myös sanonta, että simpukoita voi syödä kaikkina kuukausina, joissa ei ole r-kirjainta. Tämä perustuu ilmeisesti meriveden lämpötilaan ja laatuun johtuen vuodenaikojen vaihtelusta. Suomessa simpukat ovat kuitenkin kasvatettuja, joten sanonta ei meillä sinänsä päde. Napolilainen tapa syödä simpukat poikkeaa huomattavasti edellisestä reseptistä. Simpukat keitetään tilkassa pippurilla maustettua vettä, minkä jälkeen ne syödään kuoristaan. Noh, tuttavani yli 30 vuoden napolilaisella kokemuksella valmisti kuitenkin pikaisesti myös annoksen napolilaista simpukkapastaa.

IMG_1945_2 IMG_1953

Tuoreet simpukat on syytä huuhtaista vedellä. Tämän jälkeen rikkinäiset sekä simpukat, jotka eivät painettaessa sulkeudu, heitetään pois. Kattilan pohjalle laitetaan muutama desi vettä ja sekaan rouhitaan paljon mustapippuria. Simpukat kiehautetaan. 3-4 minuutin kuluttua simpukoiden avauduttua, kattila siirretään pois levyltä kansi yhä kiinni. On aika valmistaa pasta.

Pasta itse keitetään al denteksi hyvin suolaisessa vedessä. Tällä välin pannulla kuumennetaan öljyä ja kuullotetaan valkosipulia, lisätään muutama kuivattu ja sitemmin vedessä liotettu tomaatti. Maustaminen tapahtuu hyppysellisellä chiliä tai chilitahnaa. Lisätään muutama simpukka.

IMG_1982

 

Pastan ollessa sopivan kypsää, on aika lisätä se “kastikkeen” sekaan. Nestettä ei tule paljoakaan mukana, mutta siinä se niksi piileekin. Kun pasta on pyöräytetty pannulla, lisätään hieman simpukoiden keitinlientä – ja valmista on!

Mums!

Mums!

Pidin suuresti simpukkapastasta. Pastassa erittäin suurena etuna on myös se, että se ei ole sormiruokaa, minkä johdosta siihen voisi teoriassa käyttää säilykesimpukoita – tämä pitää kyllä vielä testata…

Hyviä ruokailuja kaikille!

– Smu

Advertisements

2 comments

 1. Nyt meni r-sääntö sinulta väärin päin – simpukoita ja vastaavia vempeleitä tavataan syödä nimenomaan niinä kuukausina, joiden (ranskankielisessä) nimessä ON r-kirjain (syksystä kevääseen – kesällä vedet ovat liian lämpimiä optimaalisimpukoille).

  1. Mukavaa, että tämä herättää keskustelua. Ensin on toki hyvä muistaa, että Ranskan ja Napolin välinen matka on tuhatkunta kilometriä etelään, mikä muuttaa tyystin sääolosuhteita ja ilmastoa – kasvattaen lajien kirjoa. Näin ollen sanonta on vain mukautunut eri maahan eri kieleen eri ilmaston ja lajien mukaan. Luonnonmukainen vaihtelu vaikuttaa tietysti siihen, mitä syödään ja milloinkin. Napolilainen tuttavani muistelikin vastikään kuinka heillä oli tapana kesällä purjehtiessaan pysähdellä rantakallioille, irrotella niistä simpukoita ja syödä sitruunan kera. Toisaalta tämä kertoo paljon Italian, Espanjan ja Ranskan kulttuureiden ja kielten samankaltaisuudesta, mutta myös siitä, miten ympäristö on niitä muovannut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s