American Flatcakes

Keittiö. La cocina. La Cocina De Smu. Olen pannut paikat remonttiin. Sisustanut uusiksi – blogin siis. Päivitin ulkoasun kerrasta vastaamaan pukeutumisaiheisen blogini (http://smucciswardrobe.wordpress.com) ulkoasua. Syynä tälle on lähinnä se, että vaikka kuinka edellisestä ulkoasusta pidinkin, olivat hakutoiminnot sun muut liian monen mutkan takana niin lukijoille kuin itsellenikin. Tässäpä siis helpotusta meille kaikille. Myönnän myös olleeni pitkän tovin poissa linjoilta. Syitä on useita. Lähinnä Vantaan keittiöni valaistus sekä kunto, pakollinen vedenkeittäminen ennen juomista, jotta ammoniakkimyrkytys ei jälleen pääse yllättämään (vihaan 80-luvun elementtitaloja), ruokavalion eettisyyden pohtiminen ja niin edelleen. Oli siis helpompi kirjoittaa kengistä ja takeista kuin kohokkaista.

Valmistin eilen amerikkalaisia pannukakkuja, monille tuttuja american pancakes‘ejä. Otsikko sanoo kuitenkin flatcakes, joka terminä viittaa lituskaisiin. Kyllä. Näistä yksilöistä ei tullut niin paksuja ja ilmavia. Tarina alkaa torstaina, jolloin sain steissiltä kouraani purkillisen mantelimaitoa. Sen innoittamana ja vähän muistakin syistä päätin jatkaa samalla linjalla. Palaan siihen aivan kohta. Tässä tarvittavat ainesosat:

  • 1 muna
  • 1 prk Oatly Fraichea (tai vastaava kasvipohjainen)
  • 2 dl mantelimaitoa
  • 1 tl suolaa
  • 3 tl ruokosokeria
  • 1 3/4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • noin 30 grammaa sulaa voita
Ainesosat
Ainesosat

Nokkelimmat bongaavat reseptistä ensimmäiseksi Oatly Fraichen eli niin sanotun kaurapohjaisen ranskankerman. Kyseinen tuote on myös syy pannukakkusten litteään nimeen. Tuote ei nimittäin ole yhtä hapan kuin tavallinen ranskankerma tai piimä, jota jotkut – myös joskus allekirjoittanut – käyttävät amerikkalaisten pannukakkujen tekoon. Happamuuden puutteen vuoksi rakenne on kyllä kuohkeahko, mutta ulkomuoto ei yhtä paksu ja paisunut.

Ensimmäiseksi kananmunan rakenne vatkataan rikki. Lisätään joukkoon fraiche ja sekoitetaan hyvin.

IMG_4109_2 IMG_4110_2

 

Kun rakenne on tasainen, lisätään joukkoon 2 desilitraa mantelimaitoa ja sekoitetaan jälleen voimakkaasti. Tämän jälkeen joukkoon lisätään myös suola ja sokeri.

Kun mantelimaito on sekoittunut joukkoon hyvin, rakenne on kuplivainen.
Kun mantelimaito on sekoittunut joukkoon hyvin, rakenne on kuplivainen.

Leivinjauhe lisätään yhdessä jauhojen kanssa. Tapanani on laittaa noin desin verran jauhoja taikinaan ja lisätä leivinjauhe päälle. Tämän jälkeen sekoitetaan ja lisätään loput jauhoista, minkä jälkeen sekoitetaan uudelleen kunnes rakenne on samettinen.

IMG_4115_2 IMG_4117_2

Voi kannattaa sulattaa hyvissä ajoin ennen taikinan valmistamista. Tällöin voisula ennättää myös jäähtyä. Viimeiseksi lisätään siis voi, sekoitetaan ja jätetään turpoamaan noin kymmeneksi minuutiksi.

IMG_4119_2

Jos joku on ihmetellyt kuvissa, oikeassa yläkulmassa näkyvää metallista jalkaa, niin kyseessä on Neuvostoliitossa valmistettu samovaari. Eikö jokaisella humanistilla nyt sellainen ole?

Tea time?
Tea time?
Turvonnut taikina
Turvonnut taikina

Kun taikina on turvonnut hyvin, on aika aloittaa paistaminen. Pannu kannattaa aluksi lämmittää kuumaksi ja paistamisessa saa käyttää kunnolla rasvaa. Tämän jälkeen lämpötilaa tiputetaan hiljalleen sopivan lämmön löytämiseksi. Sopiva lämpö tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että pannukakku ei pala toiselta puolelta jääden sisältä raa’aksi. Keittiössä kannattaa ja saa maistaa!

IMG_4126_2 IMG_4127_2

Pannukakkujen paistaminen vie aikaa. Tämä kulhollinen yhdellä paistinpannulla kuluttaa noin tunnin verran jokaisen hektisestä elämästä. Kuvitellaanpa hetki, että paistamme pannukakkuja juuri nyt. Meillä on luppoaikaa. Kerronkin siis mitä muuta keittiöön kuuluu! Ensinnäkin hommasin kapselikahvikoneeseeni kapseleidensäilytyskulhon. Se oli valmistettu joulukuussa 2012 Kiinassa, joten matka meikämandoliinin luokse on ollut melko pitkä. Tämän lisäksi olen päivittänyt keittiöni buddhalaista nurkkausta. Temppelilyhty on saanut kaverikseen bambun. Kulttuuritutkijan ammattitauti…

Toisaalta.... tässä voisi säilyttää myös sipuleita...
Toisaalta…. tässä voisi säilyttää myös sipuleita…
Vielä puuttuu sopiva Buddha-patsas
Vielä puuttuu sopiva Buddha-patsas

Nyt pannukakut ovat valmiita. Taikinasta saa niitä kymmenkunta kappaletta.

IMG_4131_2

Miten pannukakkuja kannattaa syödä? Noh, american pancakes‘it kelpaavat suomalaisten serkkujensa tavoin niin suolaisten kuin makeidenkin kategoriaan. Tällä kertaa vuorossa olivat makeat pannukakut. Annoksissa käytettiin niin kinuskia kuin perinteisesti siirappia, mutta liikaa makeutta tasapainotti sopivasti puolukka. Näillä kelpaakin herkutella ja vatsa täyttyy.

Pannukakku siirapilla ja puolukoilla
Pannukakku siirapilla ja puolukoilla
Pannukakku kinuskilla ja puolukoilla
Pannukakku kinuskilla ja puolukoilla

Tähän loppuun on vielä kiitettävä teitä lukijoita. Hämmästyksekseni olen saanut huomata, että vaikka uusia päivityksiä ei ole ilmestynyt, sivuilla vieraillaan päivittäin. Se on tieto joka lämmittää ja on kaiken lisäksi suuri kunnia. Minä pidän ruoasta. Ilmeisesti te pidätte resepteistäni. Niitä on tulossa vielä paljon lisää!

– Smu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s