Bataattiranskikset

Hola, hola hyvin pitkästä aikaa! Pahoittelut siitä, että en kirjoitellut tänne juurikaan mitään! Ei ole kuitenkaan syytä huolehtia, ruoanlaitto on edelleen lähellä sydäntäni, mutta tuotekehittelypuoli vie nyt enemmän aikaa! Olen koittanut kehitellä täydellistä lohi-bataattipiirakkaa, mutta toistaiseksi lopputulos vaatii vielä hiomista! Ruokarintamalle ei muutoin kuulu juurikaan uutta, hermoni meinaavat edelleen pettää täällä Vantaan asunnon 80-luvun kyökissä keittiön toimivuuden vuoksi, mutta sainpahan edes tänne uuden jääkaapin!

Minulta kuitenkin toivottiin ohjetta, kuinka oikein valmista bataattiranskiksia. Käytänhän bataattia miltei tyystin perunan sijaan. Peruna on tylsää. Noh, tässä yksi vaihtoehto!

  • bataattia
  • öljyä
  • mausteita

Ainesosat eivät siis ole maailmaa mullistavia. Lähdetään kuitenkin liikkeelle siitä, että otetaan bataatti ja siitä halutun kokoinen pala.

Puolikas bataatti riittää mainiosti täyttämään yhden hengen päivällisellä

Puolikas bataatti riittää mainiosti täyttämään yhden hengen päivällisellä

Bataatti kuoritaan, minkä jälkeen se nostetaan pystyyn ja viipaloidaan tasapaksuja, mutta melko ohuita siivuja. Puolikas on hyvä leikata seitsemään tai kahdeksaan siivuun. Siivut puolestaan pinotaan päällekäin, minkä jälkeen niistä leikataan halutunkokoisia paloja.

IMG_3696

 

Sitten tärkein vaihe! Maustaminen! Koska jokainen haluaa syödä ranskikset hyvin maustettuina sekä rapsakoina, kannattaa mausteet sekoittaa öljyyn. Sopivankokoisen kulhon pohjalle kaadetaan öljyä, lisätään mausteet, bataatinpalat ja pyöritellään. Bataattien annetaan maustua seoksessa kunnes uuni on lämmennyt 250 asteeseen.

Maustumassa

Maustumassa

Tämän jälkeen bataatit levitetään pellille mahdollisimman hajalleen.

Ennen uunia

Ennen uunia

Bataattitikkuja on hyvä paistaa vähintään 15 minuuttia, riipppuen tietenkin uunista. Tämä oma ydinvoimalani on lähinnä satunnaispaistaja, joten sen suhteen on hankala antaa tarkkoja paistoaikoja. Tärkeää kuitenkin on, että paiston aikana bataatteja käännellään pellillä pariin otteeseen.

Valmiit bataattiranskikset

Valmiit bataattiranskikset

Mausteöljy takaa rapeuden ja hyvän maun. Jotta ranskiksista saa kuitenkin kaiken irti, on hyvä käyttää jonkinsortin dippiä. Tällä kertaa valmistin smetanasta currydipin; smetanaa, suolaa, currya sekä loraus appelsiinimehua.

Bataattiranskiksia, dippiä sekä possunkylkisiipaleita

Bataattiranskiksia, dippiä sekä possunkylkisiipaleita

Mikä sen parempaa hyvien ranskalaisten kanssa kuin rapea possunkylki. Annos hivelee makuhermoja, tyydyttää nälkäisimmänkin vatsan ja kaiken lisäksi pitää nälkää pitkään!

Olen tässä pohtinut – näin ranskiksista puhuttaessa – josko yrittäisin valmistaa ns. roskaruokaranskiksia; sellaisia joita saa Hesburgerista sekä McDonaldsista. Minulla on niihin hyvä idea. Ehkäpä La Cocina De Smu:n koekeittiö kirjoittaakin tästä seuraavaksi?

Hyvää ruokahalua kaikille!

– Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s