Laiska kalakeitto

Jaså! Tervehdystä vaan kaikille. Tässähän kävi nyt niin, että en saanut juhannukseksi ratatouillea, jolla ajattelin muistella vuoden täyttävää (jo nyt täyttänyttä) La Cocina De Smu:ta, joten pidinpä sitten hieman radiohiljaisuutta. Onhan tässä myös kiireitä pitänyt töiden ja opintojen vuoksi – ahne kun on sitä hamuaa vielä kesäkurssejakin. Menkäämme kuitenkin asiaan eli laiskaan kalakeittoon. Nimi ei juonnu laiskoista kaloista, vaan siitä, että piti jälleen pohtia eväitä töihin. Tulinpa siihen tulokseen, että haluan kalakeittoa. Koska tuoretta kalaa ei ollut saatavilla, piti turvautua pikaversioon ja käyttää pakastimen sekä kuivamuonakaapin aineksia.

Laiska kalakeitto:

  • 2,5 litraa vettä
  • kalaliemikuutioita
  • n. 1 kilo perunoita
  • pussillinen keittojuureksia
  • 2 pakettia pakastekalaa kuutioina
  • pussillinen katkarapuja
  • tölkillinen säilykesimpukoita
  • 2 purkkia kermaa
  • nokare voita
  • suolaa
  • pippuria
  • korianteria
  • timjamia
  • sitruunamelissaa
Pääraaka-aineet

Pääraaka-aineet

Tarkoituksena oli siis valmistaa nopeaa ja hyvää kalakeittoa – tarkemmin lopputulos vastasi kylläkin kalaäyriäiskeittoa.

Aluksi perunat kuoritaan ja lohkotaan, minkä jälkeen niitä keitetään kalaliemessä reilu viisi minuuttia.

Perunat kalaliemessä - näky ei ole maailman kaunein.

Perunat kalaliemessä – näky ei ole maailman kaunein.

Seuraavaksi joukkoon lisätään pussillinen keittojuureksia, ja annetaan kiehua kymmenkunta minuuttia.

Keittojuureksia, pottuja, kalalientä.

Keittojuureksia, pottuja, kalalientä.

Tällä välin on hyvä sulattaa katkaravut juoksevan, kylmän veden alla.

Sulatetut katkaravut on vielä hyvä valuttaa.

Sulatetut katkaravut on vielä hyvä valuttaa.

Kun perunoita ja keittojuureksia on keitetty yhdessä kymmenen minuuttia, on aika lisätä pakastekala jäisenä, sulatetut katkaravut sekä simpukat liemineen.

Ensin kalat

Ensin kalat

Sitten katkaravut

Sitten katkaravut

Lopuksi simpukat - keitto alkaa jo muistuttaa maukasta

Lopuksi simpukat – keitto alkaa jo muistuttaa maukasta

Kun kalat ja äyriäiset on lisätty keittoon, on aika lisätä mausteita sekä yrttejä.

Koska keitto on kermainen, ei kannata käyttää sitruunaa, vaan sitruunamelissa tuo mukavaa lisäpotkua soppaan.

Koska keitto on kermainen, ei kannata käyttää sitruunaa, vaan sitruunamelissa tuo mukavaa lisäpotkua soppaan.

Kun mausteet ja yrtit on sekoitettu hyvin joukkoon, lisätään keittoon kaksi purkkia aitoa kuohukermaa – mummo-vainaatani lainaten; mitään lastenkermoja ei käytetä, kerma kermana.

IMG_1624

Kerma sekoitetaan hyvin joukkoon. Hetken kuluttua tarkistetaan maku, ja lisätään mausteita tarpeen mukaan. Kun maku on kohdillaan, on aika ottaa hella pois päältä, lisätä joukkoon nokare voita ja sekoittaa hyvin. Tämän jälkeen kansi suljetaan hyvin ja keiton annetaan seistä parikymmentä minuuttia.

Voita on hyvä lisätä runsaalla kädellä, se antaa hyvää makua.

Voita on hyvä lisätä runsaalla kädellä, se antaa hyvää makua.

Kun keitto on seissyt ja maustunut hetken, on lopputulos ihanan kermainen.

Kun keitto on seissyt ja maku tekeytynyt hetken, on lopputulos ihanan kermainen.

Laiskalle kalakeitolle sopii kaveriksi patonki tuorejuustolla. Toisaalta, keitto ei tarvitse välttämättä lainkaan rinnalleen mitään.

Ei kun herkuttelemaan!

Ei kun herkuttelemaan!

Loppuun annettakoon kaksi vinkkiä; mitä jauhoisempi peruna sen parempi, sekä on syytä muistaa, että keiton maku paranee keiton vanhetessa parilla päivällä.

Tässähän tämä pikapäivitys nyt sitten olikin. Heti kun saan kasvihuoneesta keltaista kesäkurpitsaa, annan kyllä kuulla itsestäni. Siihen saakka toivotan kaikille mukavaa ja maukasta grillikesää.

– Smu

Ai niin! Muistakaa sitten, että Pulled Pork on Pulled Pork eikä mikään nyhtöpossu… Se kuulosta pikemminkin Nasun serkulta, joka pukeutuu pölyhuiskaan!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s