Karjalanpaistia kookosmaidossa & helppo paistettu riisi

Jösses soikoon kun se kuukausikin on melkein vierähtänyt sitten edellisestä kirjoituksesta. Keeping a bit busy in these days kuten lontoolainen sanoisi. Tunnustan kyllä, että aikomukseni oli kirjoittaa tänne jo viime viikolla, sillä tein läskisoosia. Kirjoitus tosin kariutui siihen, että kyseessä sattui olemaan vanha sukuresepti, johon päätin loppujen lopuksi olla puuttumatta – sain kuulla kunniani, kun halusin lisätä vain kermaa joukkoon! Jos jotakin opin, niin läskisoosiin ei lisätä kermaa – tai sitten siitä ei hiiskuta sanaakaan. Sitten itse asiaan!

Karjalanpaisti:

  • 600 grammaa karjalanpaistia
  • 2 sipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 tölkki/purnukka kookosmaitoa
  • öljyä
  • currya
  • suolaa
  • pippuria
  • kanelia

Paistettu riisi:

  • 1 dl jasminriisiä
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl kalakastiketta
  • suolaa

Ruokana tämä on erinomaista helppoutensa puolesta. Aluksi valmistetaan liha. Pannulle kaadetaan reilu tilkka öljyä, johon sotketaan currya, suolaa sekä kanelia.

Öljy, curry, suola & kaneli

Öljy, curry, suola & kaneli

Mausteseosta sekoitetaan kuumentamisen ohessa, ja seuraavaksi pannulle lisätäänkin lihat. Lihoja paistetaan vain sen verran, että ne saavat hieman väriä pintaansa.

Ennen paistoa

Ennen paistoa

Paistettaessa

Paistettaessa

Kun lihat ovat ruskistuneet kaadetaan ne uunipataan.

Paiston jälkeen

Paiston jälkeen

Pataan lisätääön myös ronskeiksi paloiksi pilkottu sipuli sekä valkosipulin kynnet.

Sipulit sekaan

Sipulit sekaan

Ennen kuin kookosmaito kaadetaan pataan, se maustetaan. Kooskosmaidon sekaan lisätään mustapippuria, suolaa sekä currya. Mikäli voitte, käyttäkää curry-tahnaa, sillä sen maku on paljon parempi. Itselläni ei sattunut olemaan kuin jauhetta, joten sillä mentiin. Kookosmaitoa kannattaa notkistaa sen verran vedellä, että purkista saa huuhdottua viimeisimmätkin rippeet mukaan. Näin koostumuksesta saadaan mukavan juokseva.

Maustettu kookosmaito

Maustettu kookosmaito

Kooskomaito vain lihojen ja sipuleiden joukkoon eikä muuta kuin uuniin!

Kooskomaito vain lihojen ja sipuleiden joukkoon eikä muuta kuin uuniin!

Pataa haudutetaan 200-asteisessa uunissa kolme tuntia.

Paistettu riisi kannattaa valmistaa vasta vähän ennen ruoan nauttimista. Riisi on kuitenkin hyvä keittää, valuttaa ja jäähdyttää etukäteen. Paistamisessa kannattaa käyttää wokki-pannua eikä paistinpannua kuten minä tällä kertaa, mutta pyrkikää parempaan! Pannulla kuumennetaan reilu tilkkanen öljyä, johon keitetty riisi lisätään ja sekoitetaan voimakkain ottein.

Riisi paistetaan keitettynä

Riisi paistetaan keitettynä

Kun riisi on kuumentunut lisätään joukkoon niin soija- kuin kalakastikekin sekä vähän suolaa. Sekaan voi myös puristaa lime-mehua.

Maustekastikkeet värjäävät riisin

Maustekastikkeet värjäävät riisin

Kun kastikkeet on sekoitettu hyvin joukkoon, on aika lisätä kananmuna. Munan rakenne kannattaa rikkoa valmiiksi, sillä siten se on helpompi sekoittaa joukkoon; rakenne kun denaturoituu (anteeksi tämä epäkeittiömäinen termi, mutta rakastan sitä yli kaiken) eli hyytyy ja kypsyy hyvin nopeasti lämmön ollessa korkea. Kananmuna kannattaa valuttaa hiljakseen joukkoon koko ajan sekoittaen.

Valmis riisi

Valmis riisi

Kun riisi on valmista, ja lihakin hautunut kolmisen tuntia, on aika käydä syömään.

Uunista ulos

Uunista ulos

Tämän voi syödä puikoilla tahi ilman

Tämän voi syödä puikoilla tahi ilman

Paistettu riisi sisältää normaalisti niin kevätipulia kuin tavallistakin sipulia. Jätin ne tällä kertaa pois, koska lihan seassa sipulia oli tarpeeksi. Kermainen kookosmaito, johon sipuleiden makua oli uuttunut, antoi hyvää pontta riisille. Mukavia makuhetkiä kaikille!

Ensi kertaan!

– Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s