Bataattikeitto uppomunalla

Päätin jo maanantaina, että tämä on ruoka, jota tulen tänään syömään. Se oli hyvä päätös, hätäpäissäni väsäsin lauantai-illalliseksi jälleen pizzaa… Tai no hätä ja hätä, kohotanhan taikinaa aina useamman tunnin, mutta kuitenkin! Perinteisellä sunnuntain päiväkävelylläni (muodollisempi termi ajan tappamiselle ja raittiin ilman haukkaamiselle) poikkesin Stockalla. No tavaratalon kävelin kiireellä läpi, mutta eksyin Akateemisen puolelle – paha paikka kulttuuritutkijalle! Ensin noustaan rullaportaat ylös ja tullaan historiaosastolle, sieltä päästäänkin uskontotieteen ja filosofian pariin ja lopuksi sitten ruoka! Ne kaikki keittokirjat! Mietin edelleen, olisiko pitänyt ostaa se donitsi-kirja, mutta…. Katsokaapas tätä kuvaa!

Edward Blom

Edward Blom

Repesin totaalisesti siellä keittokirjahyllyjen välissä. Selasin kirjaa vieläpä kymmenkunta minuuttiakin! Mikä yhdennäköisyys – tietyin osin! Kerrankin helpottavaa tietää, että joku muukin häärii keittiössä bleiseri (ja vieläpä tweed-bleiseri) yllään ja rusetti kaulassa. Tänään tosin olin liikkeellä enemmänkin ranskalaismeiningillä tummansininen takki ylläni ja villapaita päälläni, mutta jotta tämä ei mene meikäläisen kostyymin analysoimiseksi käydäänpä itse asiaan – eli ainesosiin:

  • bataatti (500 grammaa)
  • 5 dl vettä
  • sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • suolaa
  • pippuria
  • 2 dl kermaa
  • noin 100 g tuorejuustoa

Koko homma lähtee pelittämään siitä, että bsipuli kuoritaan ja paloitellaan melko isoiksi paloiksi, myös valkosipulin kynnet on hyvä pieniä. Bataatti kuoritaan ja lohkotaan, minkä jälkeen se laitetaan kattilaan yhdessä sipulien sekä suolan ja pippurin kera.

Sipulit alla ja bataatit yllä.

Sipulit alla ja bataatit yllä.

Kattilaan lisätään vesi, ja annetaan kiehua. Koska bataatteja on erikokoisia, pidän nyrkkisääntönä seuraavaa helppoa taktiikkaa; 100 grammaa pataattia tarvitsee desin vettä.

Kohta se porisee!

Kohta se porisee!

Keittoa keitetään, kunnes bataatit hajoavat helposti kauhalla painettaessa. Tällöin on aika ottaa esiin sauvasekoitin ja käydä sorvin ääreen. Jokaisella meillä on erilaisia mieltymyksiä keiton koostumuksen suhteen. Itse surrauttelen keiton hienoksi, mikäli haluan leikata sitä oliiviöljyllä – tai uppomunan löysällä keltuaisella. Sipulit on hyvä pilkkoa isoiksi paloiksi, koska pieni silppu pujahtaa herkästi sauvasekoittimen terän yläpuolelle ja leviää palasin sopan sekaan.

Tällaiselta se sitten näyttää.

Tällaiselta se sitten näyttää.

Kun keitto on soseutettu, lisätään joukkoon kerma sekä tuorejuusto. Suosin ruohosipuli- tai yrttituorejuustoa. Sulatejuustoa voi käyttää yhtä hyvin, kunhan muistaa, että liian voimakas juusto peittää bataatin hennon maun alleen.

Samettinen keitto

Samettinen keitto

Lopputulos on kaunis, tosin sillä välin kun juuto vasta sulaa hiljalleen kuuman keiton sekaan levyn jälkilämmöillä, on aika tehdä uppomuna. Siihen ei mitään erikoista tarvita; kattilallinen kiehumispisteessä olevaa vettä, jossa on seassa etikkaa. Veteen pyöritetään kauhalla pyörre, jonka keskelle kaadetaan kananmuna. Kananmuna todella kannattaa kaataa, eli se on hyvä rikkoa yksinkertaisesti lasiin.

Kananmunan rakenne ei saa mennä rikki.

Kananmunan rakenne ei saa mennä rikki.

Kun uppomuna on keittynyt 3 minuuttia, nostetaan se vain keittolautaselle kuuman keiton sekaan ja nautinto on taattu.

Ei muuta kuin herkuttelemaan!

Ei muuta kuin herkuttelemaan!

Näin yksinkertaista se siis on. Hyvää, helppoa ja nopeaa. Ruoka on myös täyttävää, vaikka aivan heti ei uskoisi. Minulla on tosin vieläkin pizzataikinaa jääkaapissa, joten varsinainen iltapalani koostuu jälleen pizzasta. Noh, ompahan ainakin huomiselle jotakin hyvää jo valmiina. Oikein mukavaa, alkavaa viikkoa teille kaikille!

– Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s