Yorkshire pudding & käristelihaa ja -sipulia

Siinä missä Hercule Poirot ei voinut sietää englantilaista keittiötä voidaan tätä ruokaa pitää puolestaan nykyisin jopa trendinä – vaikkakaan kukaan tuskin pariakymmentä vuotta takaperin olisi niin ajatellutkaan! Trendi tai trendi, ainakin mikäli uskomme ruokaohjelmia, joista sain innoitteen tähän ateriaan. No, aika jättää nämä turhat löpinät sikseen ja siirtyä itse asiaan – onhan edelisestä kirjoituksesta vierähtänyt jo liikaa aikaa!

Yorkshire pudding:

  • 2,5 dl jauhoa
  • 4 kananmunaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl maitoa

Käristeliha:

  • possua tai nautaa
  • 2 sipulia
  • suolaa
  • pippuria
  • voita paistamiseen

Sipulit puolitetaan, minkä jälkeen ne leikataan poikittain halutun paksuisiksi.

Sipulia, sipulia, sipulia - sekä IKEAn veitsi, joka yllätti positiivisesti!

Sipulia, sipulia, sipulia – sekä IKEAn veitsi, joka yllätti positiivisesti!

Sipulia ei kuulloteta erikseen, vaan se paistetaan samaan aikaan pannulla yhdessä lihan kanssa. Lihan pienimiseen ei ole niinkään kummoisia ohjeita tämän ruokalajin suhteen. Tärkeää on huomioida, että lihapalat ovat kutakuinkin saman paksuisia. Pannu pitää lämmittää kuumaksi, käyttää runsaasti rasvaa sekä suolaa ja pippuria, jolloin lopputulos on taattu.

Valmiina käristämään

Valmiina käristämään

Muutama minuutti myöhemmin

Muutama minuutti myöhemmin

Samalla kun liha sipuleineen kypsyy pannulla, on hyvä valmistaa Yorkshire pudding. Jotta “pud” onnistuu hyvin, kannattaa paistoastiat öljytä etukäteen ja esilämmittää samalla kuin uunikin lämpenee 225 asteeseen. Tällä välin valmistetaan itse taikina. Jauhot mitataan kulhoon ja sekaan lisätään suola. Tämän jälkeen joukkoon rikotaan myös kananmunat, ja aletaan vatkata vatkaimella.

Jauhot, suola & kananmunat

Jauhot, suola & kananmunat

Kun munien rakenne on saatu rikki ja jauhot ovat sekoittuneet niihin muodostaen hyvin paksun massan, mitataan sekaan maito. Tämän jälkeen vatkataa, kunnes taikinaseos on tasainen eikä siinä ole paakun paakkua. Tällöin se voidaan jakaa paistoastioihin.

Yorkshire pudding valmiina uuniin. Myös muffinssivuoat toimivat hyvinä paistovuokina.

Yorkshire pudding valmiina uuniin. Myös muffinssivuoat toimivat hyvinä paistovuokina.

“Pudia” paistetaan noin kaksikymmentä minuuttia. Lopputulos on näyttävä; vanukas kiipeää korkealle ulos vuoista.

Valmiita vanukkaita herkuteltavaksi.

Valmiita vanukkaita herkuteltavaksi.

 

Ei kun syömään !

Ei kun syömään !

Vaikka käristeliha onkin itsessään vahvan makuista, tuo cheddar-juusto siihen vielä mukavaa lisäpotkua. Makujen harmonia syntyy kuitenkin miedon mutta maittavan vanukkaan ja lihan yhdistelmästä. On myönnettävä, että juusto arvelutti minua itseänikin, mutta kun sitä telkkarissa niin kehuttiin, oli minunkin pakko kokeilla. Cheddarin lisäksi esimerkiksi gouda on oivallinen vaihtoehto.

Tämä ei ole ehkä aivan MasterChef-tason ruokaa, mutta hyvää se on ja vatsa tulee täyteen. Yleensä kummalliset makuparit ovat kaikista parhaimmat – näin olen joutunut toteamaan. Itse esimerkiksi en enää nykyisin syö kalapuikkoja kuin vaniljakastikkeen kanssa. Jotkut voivat löytää tästä viittaukseen erääseen televisiosarjaan, josta idean ammensin. Sen piti alunperin olla vain mielipuolinen kokeilu, mutta tapahan siitä tuli! Jatkossa pyrin päivittämään blogia vähän tiheämmin. Siviilipuolen kommervenkit ovat tosin viimeaikoina vaikuttaneet hieman siihen sun tähän, joten saas nähdä pystynkö tätäkään lupausta pitämään!

Ensi kertaan!

– Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s