Kalkkunamureke

Tässä istun enkä muuta voi, Lutherin Marttia hieman epäsuorasti siteeraten (perimätiedon mukaan hän seisoi eikä istunut) – pointti oli toki siinä, että lukulasini ovat kehnot ja aika optikolle vasta huomenna. Jos siis löydätte hullunkurisia kirjoitusvirheitä, niin ilmoittakaa!  Sitten itse asiaan. Päätin valmistaa kalkkunamureketta, sillä aikataulutus petti enkä olisi ennättänyt kalkkunalihapullien tekoon. Päätös oli loistava, mutta kokonaisuudessaan ruoka on hyvin simppeli.

Kalkkunamurekkeeseen tarvitaan:

  • 400 grammaa kalkkunan jauhelihaa
  • 0,5 dl korppujauhoja
  • 1 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 kananmuna
  • muutama kevätsipuli

Ainesosat eivät siis päätä huimaa. Liikenteeseen on hyvä lähteä siitä, että sekoittaa korppujahot ja suolan, minkä jälkeen lisätään sekaan vesi ja sekoitellaan, minkä jälkeen annetaan korppujauhojen seistä muutaman minuutin ajan.

Korppujauhot ja suola, vesi uupuu

Korppujauhot ja suola, vesi uupuu

Muutaman minuutin odotuksen jälkeen

Muutaman minuutin odotuksen jälkeen

Kun korppujauho-vesi -seos on sopivan notkeaa mutta ei valuvaa, on aika lisätä joukkoon kananmuna ja sekoittaa jälleen.

Kannattaa muistaa, että jos lihanmäärä on suurempi, voi toinen kananmuna tulla tarpeeseen! Toki tämä onnistuu tyystin ilmankin.

Kannattaa muistaa, että jos lihanmäärä on suurempi, voi toinen kananmuna tulla tarpeeseen! Toki tämä onnistuu tyystin ilmankin.

Kun kananmuna on sekoittunut hyvin joukkoon, on aika lisätä kalkkunan jauheliha. Lihan kanssa samaan aikaan on hyvä lisätä pilkotut kevätsipulit. Sipuleista käytetään vain “kova” osa eli kun varsi alkaa, on aika pistää se poikki. Varsia ei kannata heittää menemään, vaan niitä voi käyttää tuomaan hyvää lisämakua esimerkiksi salaatteihin.

Pehmeä varsi irti ja talteen!

Pehmeä varsi irti ja talteen!

Sipuli kannattaa ensin halkaista, minkä jälkeen siitä tehdään pienehköä silppua.

Sipuli kannattaa ensin halkaista, minkä jälkeen siitä tehdään pienehköä silppua.

Liha & kevätsipulit

Liha & kevätsipulit

Kun massaa on vaivattu siten, että korppujauho-muna -seos on sekoittunut sekaan tasaisesti – kuten sipulitkin – kannattaa antaa massan lecvätä hetki jääkaapissa. Näin loputkin korppujauhot saavat turvota.

Valmis murekemassa

Valmis murekemassa

Tehdessäni mureketta, päätin hyödyntää kaapissa olleen yksinäisen omenan. Monet kalkkunaa jouluisin syövät ovat saattaneet täytettä tehdessään törmätä päärynöihin täytteenä – omena kun on päärynälle sukua, se kelpaa tähän tarkoitukseen hyvin. Lajikkeen pitää vain olla hieman hapan ja kirpsakka, makeat kannattaa säästää leivontaan!

Vuoka on hyvä öljytä. Myös omenasiivut on pyöritelty oliiviöljyssä.

Vuoka on hyvä öljytä. Myös omenasiivut on pyöritelty oliiviöljyssä.

Mureketta paistetaan 200 asteessa noin puoli tuntia.

Valmis mureke

Valmis mureke

Tällä kertaa mureke sai kaverikseen bataattimuusia. Käytän bataattia paljon mielummin kuin perunaa, sillä pottujen kuoriminen on työläämpää – eivätkä ne maistu yhtä maukkailta!

Omenoita, mureketta & bataattimuusia

Omenoita, mureketta & bataattimuusia

Tämän murekkeen voi yhtä hyvin tehdä kanasta, mutta oli sitten kyseessä mikä tahansa siipikarjan edustaja, on yksi seikka ehdottomasti muistettava. Niin kana kuin kalkkuna ovat melko kuivia lihoja, sillä niissä oleva rasva on hyvin vähäistä. Siksi kananmunaa on hyvä käyttää sidosaineena – ja siksi niiden luontainen maku peittyy herkästi! Tästä syystä en käyttänyt mausteina kuin suolaa ja kevätsipulia.

Uusi MasterChef kausi polkaistiin käytiin viime viikolla. Olen itse sarjan fani ja seuraan sarjaa tiiviisti. Silmiini pisti kuitenkin se, miten sarjan australialaista versiota kehutaan jatkuvasti paremmaksi kritiikittömämmän tyylinsä vuoksi. Itse en ole samaa mieltä, ja mielipiteeni MasterChef tuomarien sekä australialaisten että suomalaisten “käytöksestä” voi käydä jokainen lukemassa MC:n Facebook-sivujen keskusteluista.

Oikein mukavia ruokailuhetkiä kaikille, minä nautin nyt teestä!

– Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s