Jotakin arepaa muistuttavaa

Asia on pihvi – vai sanoisinko ankka, sillä kävin eilen kiinalaisessa erään ystäväni kanssa, ja kuten aina söimme pekingin ankkaa. Olen ehdottamasti sitä mieltä, että kyseinen ruokalaji on ihmiskunnan suurin keksintö sitten pyörän. Pyörän ja pekingin ankan välillä on kuitenkin se ero, että pyörän voi periaatteessa keksiä vahingossa – pekingin ankka vaatii jo päänkäyttöä. Pointtihan tässä kaikessa oli se, että sain kiireet ja vaadittavat työt pois alta, joten voin tyytyväisenä pitää itselleni asettaman lupauksen ja kirjoittaa vasta, kun muita hommia ei ole.

Päätin lopettaa tai ainakin vähentää suomalaisten viljojen käyttöä. Vehnä, ruis, ohra ja kaura kun eivät oikein enää vakuuta. Kyseessä ei toki ole mikään karppausbuumi tai uudenvuoden lupaus, vaan puhdas hau kokeilla jotain muuta. Pizzasta en tosin voi koskaan luopua saatika falafelista, joihin jauhoja tarvitaan – mutta enhän minä niitä nyt joka päivä syökään. Ennen kuin kukaan kerkeää kysyä, millä minä sitten elän, niin vastaus on helppo. Mantelijauhosta saa oivan kakkupohjan juustokakkuihin ja leivän voi korvata erinomaisesti maissileivillä – arepoilla.

Arepa on erittäin yleinen ruoka Venezuelassa, tuossa unelmieni maassa, jossa tuotetaan runsaasti telenoveloita sekä kahvia. Meillä Suomessa ongelmana on lähinnä arepoiden valmistaminen. Venezuelassa paikalliset käyttävät niin sanottua Harina PAN -jauhoa, josta taikinamassa valmistetaan. Suomessa sitä ei ole saatavilla – tai eteeni ei ole ainakaan osunut, mutta jos olette nähneet niin kertokaa ihmeessä! Niinpä taikinan kanssa joutuu aina soveltamaan hieman tilanteen mukaan. Leipään ei kuitenkaan käytetä lainkaan hiivaa ja sen kypsentäminen tapahtuu joko uunissa tai pannulla koulukunnasta riippuen. Itse kuulun laiskuuteni vuoksi uunilaisiin, vaikka pannu onkin paljon suositumpi.

Pieni “arepa”-taikina:

  • 1,75 dl maissijauhoja
  • 4 rkl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • n. 1,5 dl vettä

Aluksi mitataan kaikki kuivat aineet kulhoon ja sotketaan ne keskenään hyvin. Huomattavaa on, että venezuelalaisiin leipäsiin ei käytetä leivinjauhetta lainkaan.

Maissijauho, perunajauho, leivinjauhe sekä suola

Maissijauho, perunajauho, leivinjauhe sekä suola

Veden tulee olla kylmää. Se lisätään pienissä määrin koko ajan sekoittaen, jotta taikinalle saadaan muotoiltava koostumus.

Valmis taikina ei valahtele mutta ei jää kokkareiksikaan

Valmis taikina ei valahtele mutta ei jää kokkareiksikaan

Taikina jaetaan kolmeen osaan, minkä jälkeen siitä pyöritellään palloja. Pallot puolestaan liiskataan tasapaksuiksi ja samankokoisiksi leipäsiksi.

Arepoja

Arepoja

 

Arepa - paksuus vaihtelee myös koulukunnan mukaan

Arepa – paksuus vaihtelee myös koulukunnan mukaan

Leipäsiä paistetaan uunissa noin 20 minuutin ajan 225 asteessa. Pannulla paistettaessa pannulle lisätään tilkka öljyä ja leipää kuuluu paistaa siten, että sen pinta jopa mustuu.

Suoraan uunista

Suoraan uunista

Arepa syödään siten, että se halkaistaan kahtia ja täytetään milloin milläkin. Juusto sekä kinkku ovat hyvin yleisiä täytteitä.

Mums!

Mums!

Itse käytin täytteenä kinkkua sekä aurajuustoa ja paria kastiketta, mitä kaapin perältä nyt sattui löytymäänkään. Mielessä tosin kävi, että marinoitu punasipuli sopisi väliin erinomaisesti! Ehkäpä kokeilenkin seuraavaksi sitä. Seuraavalla kerralla kirjoitan luultavasti takautuvasti joulun hapanleivän teosta – mikäli nyt en satu saamaan uutta ja hienoa innovaatiota muihin kokkailuihin. Mutta ennen kaikkea odotan uutta MasterChef-kautta alkavaksi. Se on  suosikki ohjelmani, josta saa ammnnettu amukavasti inspiraatiota.

– Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s