Kookosmaidossa haudutettua kanaa ja riisiä

Idea tähän syntyi melko spontaanisti. Satuin käyskentelemään kaupassa ja törmäämään halpoihin koipinuijiin, jotka päätin sitten hauduttaa kookosmaidossa. Kookosmaito puolestaan tuotti enemmän vaikeuksia, koska kauppaan osui samaan aikaan arviolta kolmisenkymmentä espanjalaisnuorta. Onneksi taidan kieltä ja kulttuuria sen verran hyvin, että muutamalla karjauksella sain käytävät auki – tuttuun tapaansa espanjalaiset hymähtivät ja suomalaiset mulkoilivat… No, ei voi mitään!

Ainesosat:

  • paketillinen (n. 900 grammaa) koipinuijia
  • iso sipuli
  • muutama valkosipulinkynsi
  • 1 tlk kookosmaitoa
  • 1 1/2 dl jasminriisiä
  • suolaa
  • currya
  • öljyä

Tämä ruoka on kaikessa yksinkertaisuudessaan enemmän kuin helppo ja maukas. Tärkeää on, että riisit keittää etukäteen, jotta ne eivät ota turpoamiseen kaipaamaansa nestettä kookosmaidosta. Keitinvedensekaan on hyvä laittaa valkosipulinkynsi jos toinenkin, jotta makua irtoaa jo valmiiksi. Tällä välin pilkotaan sipuli ronskeiksi paloiksi sekä kuoritaan pari valkosipulinkynttä.

Sipulia ja valkosipulia

Sipulia ja valkosipulia

Kun riisi on keitetty, on aika koota pata. Ensiksi pohjalle laitetaan reilu loraus öljyä sekä sipulit ja valkosipulit.

Vaihe I

Vaihe I

Sipuleiden päälle kasataan valutettu riisi, joka taputellaan varovaisesti tasaiseksi mutta ei kuitenkaan tiiviiksi.

Vaihe II

Vaihe II

Riisin päälle ladotaan koipinuijat mahdollisimman limittäin ja lomittain tiiviiksi paketiksi sekä lisätään suola sekä curry.

Vaihe III

Vaihe III

Kookosmaitoa lisättäessä kannattaa tarkistaa maidon juoksevuus. Kookosmaidolla kun tuppaa olla ikävä tapa erottautua nesteestä ja jähmettyä, minkä jälkeen pitää hieman ravistella ja sekoitella, tarvittaessa lisätään tilkka vettä, jotta rakenne saadaan juoksevammaksi.

Vaihe IV

Vaihe IV

Pataa haudutetaan uunissa noin 200 asteessa pari tuntia.

Kahden tunnin jälkeen

Kahden tunnin jälkeen

Lopputuloksena on murea liha, joka irtoaa luista. Riisi puolestaan on kermaista ja muistuttaa hieman risottoa.

Nam!

Nam!

Olen huomannut, että kookosmaitoa tulee käyettyä yllättävän harvoin, mikä on sääli. Esimerkiksi niin yksinkertainen herkku kuin siika, on aivan loistavaa uunissa kookosmaidon kera. Sekaan hieman sipulia, granaattiomenan siemeniä ja chiliä – makunautinto on taattu! No mutta siikaa ei kyllä nyt ole tiedossa, sen sijaan suunnittelin valmistavani viikonloppuna gyrosta – tai sitten teen jotain meksikolaista. Ken tietää, mutta seuraavalla kerrallahan se nähdään!

– Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s