Piparkakkutorttu

Tämän nimeäninen oli enemmän kuin hankalaa. Reseptin sain mummolta, sitten muokkasin sitä sen mukaan, mitä kaapista vain löytyi. Lopputuloksena talossa tuoksui enemmän pipari  kuin yleensä – no sinänsä ihan hyvä asia, sillä tänä vuonna ei joulupipareita leivota; ne tuppaavat olemaan vähän tylsiä. Nimenannossa problematiikkaa tuotti juuri pipari, miltä kuulostaa “piparikakku” – pieleenmenneeltä käntyltä. Piparkakkukakku puolestaan vaikuttaa jumittuneelta (Jumi on muuten muinaissuomalainen jumala, ihan vain tiedoksi kaikille) cs-doittimelta. Päädyinkin siis piparkakkutorttuun. Yksinkertainen, raflaava eikä tuo mieleen palanutta känttyä tai ole liian vaikea lausua.

Sitten itse asiaan eli ainesosat:

 • 2 kananmunaa
 • 3 dl sokeria
 • 2 ruokalusikkaa siirappia
 • 125 grammaa voita
 • 2 dl piimää tahi kermaviiliä
 • 4 dl jauhoa
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 2 tl kardemummaa
 • 1 tl inkivääriä
 • 2 tl kanelia
 • 1 tl neilikka
 • 1/2 tl maustepippuria

Sitten ei muuta kuin myntti huuleen ja vastatuuleen eli kulhot ja lusikat esiin ja leipomaan! Heti ensimmäiseksi kananmunat, sokeri sekä siirappi sekoitetaan keskenään tasaiseksi seokseksi.

Kananmunat, sokeri & siirappi
Kananmunat, sokeri & siirappi
Kananmunat, sokeri & siirappi sekoitettuna tasaiseksi
Kananmunat, sokeri & siirappi sekoitettuna tasaiseksi

Sulatettu ja jäähdytetty voi lisätään joukkoon, minkä jälkeen sekoitetaan voimakkaasti, jotta seoksesta saadaan jälleen tasainen.

Voi sekaan ja vatkaamaan!
Voi sekaan ja vatkaamaan!

Kun seos on tasaista, on aika lisätä joukkoon piimä. Sekoitetaan jälleen voimakkaasti. Valmis seos on tasaista ja kuohkeaa – suorastaan ilmavaa.

Piimää
Piimää
Valmis seos on erittäin ilmava ja köykeää sekoittaa
Valmis seos on erittäin ilmava ja köykäinen sekoittaa

Leivinjauhe, kardemumma, inkivääri, neilikka, kaneli sekä maustepippuri sekoitetaan jauhoihin, minkä jälkeen jauhoja lisätään pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen. Ei kannata tosin yrittää sekoittaa jatkuvalla syötöllä loppujauhoja lisätessä. Taikina voi kuitenkin olla sen verran paksuhkoa siinä vaihessa, että keikauskakku on erittäin todennäköinen. Aku Ankan lukijat muistavat varmasti erään vanhan yksisivuisen Mikki-tarinan, jossa taikinakulho päätyi lopulta hiiren päähän!

Lopullinen taikina
Lopullinen taikina

Torttua paistetaan 175-asteessa tunnin ajan. Itse käytin irtopohjavuokaa, johon rypistelin vain leivinpaperin sisälle. Tällä kertaa ei siis ole tarvetta jauho(i)ttaa [pahoittelen (i):tä, mutta iski murrevaikeus sanaa taivutettaessa!] vuokaa, koska rasvalla ei ole maun kannalta merkitystä.

Ei muuta kuin uuniin!
Ei muuta kuin uuniin!
Uunista ulos
Uunista ulos

Kun kakku on valmis, voi sen päälle ripotella hieman tomusokeria kuin lumeksi. Keskustelin kakusta myös erään ystäväni kanssa ja päädyimme lopputulokseen, että pieni loraus (tai pieni pullollinen) amaretto-likööriä sopisi kakkuun kuin nakutettu. Mikäli amarettoa ei kuitenkaan löydy, mutta haluaisi sekaan jotain lisämakua, kannattaa lurauttaa joukkoon tilkka konjakkia! Koko perheen versioon puolestaan voi kokeilla pientä tilkkaa glögiä tuomaan hedelmäistä makua.

Pala kakkua ja kahvi - nam!
Pala kakkua ja kahvi – nam!

Siinä kaikki tällä kertaa – edellisestä kerrasta hieman vierähtikin aikaa. Kerkesin kyllä valmistaa jo kolme eri ruokaakin tänne laitettavaksi, latasin kuvatkin valmiiksi, mutta sitten iski tenkkapoo. Jos muuten kaipaa jotakin pientä ja hyvää sekä helppoa suosittelen kalapuikkoja vaniljakastikkeella!

– Smu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s