Luumu-tabascokohokas

No niin ja eihän siitä meikäläisen fish & chips -artikkelista mitään tullut, hyviä ne kyllä olivat, mutta muistin tehdessäni ottaa kuvan vain tartar-kastikkeesta…. Seuraavan kerran sitten – ja löysinpähän ainakin reikäkauhan viiden vuoden takuulla! Nyt kuitenkin mieleni alkoi tehdä kohokasta. Ainoa ongelma oli vain se, että tässä keittiössä minulla ei ole kohokasvuokia, mutta aina voi onneksi soveltaa! Kohokkaita tehtäessä on kuitenkin syytä muistaa seuraava lausahdus Doctor Who:sta “Soufflé is not a soufllé, soufflé is the recipe”. Ne, jotka tuntevat minut, ovat valitettavasti joutuneet kuuntelemaan selostusta palkintokohokkaistani ja siitä kuinka niider reseptiä varjelen. Loput puolestaan voivat lukea tämän saman maininnan täältä blogini uumenista. Ongelmaksi siis nousi se, että reseptini on salainen, joten jouduin heittämään kaiken hatusta. Onneksi se meni ihan hyvin, mutta kuvia on valitettavan vähän, koska nopeus on valttia tässä!

Luumu-tabascokohokas:

  • 2 luumua
  • 2 ruokalusikallista sokeria
  • tabascoa
  • 1 kananmuna
  • 20 grammaa voita
  • noin 4 ruokalusikallista jauhoja
  • noin 3/4 dl maitoa

Heti ensimmäiseksi kuoritaan luumut, jotka halkaistaan ja kivi poistetaan. Tämän jälkeen luumut pienitään ja laitetaan jonkinsortin blenderinkaltaiseen. Lisätään sokeri sekä tabasco ja surrautetaan halutuksi soseeksi. Itse tykkään, että hedelmäkohokkaissa on hieman isompiakin hedelmäpaloja. Se tuo mieleeni erään erinomaisen omenakohokkaan, jossa oli suuria omenakimpaleita sisältävää hilloa ja syötäessä omenapalat olivat kuumia ja toivat mukavaa purutuntumaa kuohkeaan kohokkaaseen, mutta ei siitä sen enempää ettei mene paljastusten puolelle!

Luumut kuoritaan, halkaistaan, kivi poistetaan ja sitten pilkotaan
Luumut kuoritaan, halkaistaan, kivi poistetaan ja sitten pilkotaan
Luumu-sokeri-tabasko -"hilloke"
Luumu-sokeri-tabasko -“hilloke”

Seuraavaksi kananmunan valkuainen ja keltuainen erotetaan toisistaan. Keltuaisen rakenne rikotaan rikki ja vakuainen puolestaan vaahdotetaan “piikikkääksi” vaahdoksi, joka pysyy kulhossa mitenpäin tahansa.

Kun valkuaisvaahgtoon muodostuu keskelle piikki, on lumihuippumainen vaahto käyttövalmis
Kun valkuaisvaahgtoon muodostuu keskelle piikki, on lumihuippumainen vaahto käyttövalmis

Voi sulatetaan kattilassa, minkä jälkeen joukkoon lisätään jauhot sekä maito. Tämän jälkeen kattila otetaan pois levyltä ja joukkoon lisätään keltuainen koko ajan vatkaten. Lopputulos muistuttaa paksua lettutaikinaa. Seuraavaksi joukkoon lisätäänkin luumuhilloke.

Taikina
Taikina
Taikina luumulla
Taikina luumulla

Tämän jälkeen valkuaisvaahto nostellaan taikinan sekaan ja sekoitetaan nopeasti mutta tasaisesti lusikalla joukkoon. Taikina nostellaan sokeroituihin annosvuokiin 175-asteiseen uuniin, jossa kohokkaita paistetaan puolisen tuntia. Tämän jälkeen kohokkaat nostetaan varovasti uunista, jotteivät ne vain lässähdä. Uuninluukkua ei myöskään tule avata kesken paistamisen!

Luumu-tabascokohokasta ja kaffia, lyömätön yhdistelmä
Luumu-tabascokohokasta ja kaffia, lyömätön yhdistelmä

Kohokkaat onnistuivat muuten hyvin, mutta käyttämän vuoat olivat liian laakeita ja matalia, minkä vuoksi kohokkaat eivät kivunneet vuoasta niin pilarimaisesti vaan lähtivät kirjaimellisesti kapuamaan ulos vuoista – katsokaapa vaikka vuoan pohjaa! Kannattaakin siis käyttää vaikka kahvikuppeja matalahkojen vuokien sijaan. Tällöin kohokas kohoaa näyttävämmin esille eikä pyri karkuun. Joka tapauksessa luumu ja tabasco sopivat loistavasti yhteen; kohokas on samalla hedelmäinen ja makea, mutta siinä on potkua! Söinkin kaikki heti – kuten pitääkin!

– Smu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s