Süße Brezeln

Ah, tuota otsikkoa tavatessani sanoin sen kerta kerralla aina vain enemmän baijerilaisittain. Minä muuten pidän näistä “makeista brezeleistä” tai kuten itse niitä kutsun “sübeistä”. Jostakin käsittämättömästä syystä yhdistän nämä aina mummolaani – vaikken muista mummon koskaan näitä leiponeenkaan, mutta niiden tuoksu ja maku ovat kuin mummon kyökistä. Toisin kuin suolaiset ystävänsä näitä ei kuitenkaan keitellä eikä taikinaan mene maltaita. Ohje on itseasiassa varsin simppeli, mutta aikaa kuluu tosin noin tunti!

Süße Brezel – “Die Süben”:

  • 100 grammaa voita
  • 1,25 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 4 dl jauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kanelia
Voi, sokeri, kananmunat sekä jauhot kanelin, leivinjauheen sekä suolan kera

Voi, sokeri, kananmunat sekä jauhot kanelin, leivinjauheen sekä suolan kera

Voin on oltava hieman pehmennyttä, jotta taikina saadaan aluilleen. Kätevä tapa pehmentää voi sopivaksi on mitata se ensin kulhoon ja laskea sitten kulho lämpimään veteen siksi aikaa, kunnes mittaa muut aineet valmiiksi. Leivinjauhe, kaneli sekä suola sekoitetaan jauhoihin. Kananmunat mitataan lasiin ja niiden rakenne vatkataan rikki. Kun voi on pehmennyt, sekoitetaan siihen sokerit ja vaivataan käsin, kunnes massa on pehmeää ja hiukan kuin kreemiä mutta silti kiinteää.

Voi & sokeri

Voi & sokeri

Kun voi ja sokeri on sekoitettu keskenään, lisätään kananmunat. Rakenteen rikkominen on tärkeää, sillä munista käytetään 3/4 osaa taikinaan, loput säästetään myöhempään voiteluun. Sekoitetaan pehmenevä massa tasaiseksi.

Kananmunien ja vatkaamisen jälkeen

Kananmunien ja vatkaamisen jälkeen

Jauhot lisätään vähissä erin. Vispilää on hyvä käyttää siihen saakka kuin vain mahdollista, minkä jälkeen on hyvä vaihtaa lusikkaan ja lopuksi vasta käsiin. Näin taikinan rakenenteesta saadaan oikeanlainen. Toki paljon paljon helpommalla pääsee, jos vain viitsii kaivaa yleiskoneen esiin – mutta mitä hauskaa siinä sitten olisi?!

Leivontavalmis taikina

Leivontavalmis taikina

Taikina jaetaan kahteentoista osaan. Jokaista palluraa kannattaa pyöritellä hetki käsissään ja mutoilla siitä sitten alhaalta ylös edeten reilu 20 cm pitkä tanko, joka kiepautetaan brezelin muotoon. Tämän jälkeen voidellaan kananmunalla ja paistetaan uunissa 200 asteessa noin vartti.

Voideltuna uuniin

Voideltuna uuniin

Paistettuna uunista

Paistettuna uunista

Kun brezelit ovat vielä uunissa, kannattaa tehdä valmiiksi sokeri-kaneli -seosta sekä sulattaa voita. Uunituoreet brezelit kastetaan ensin voihin ja pyöritellään sen jälkeen kaneli-sokerissa ja annetaan kuivahtaa ja jäähtyä hetken.

Süße Brezel ja vahvaa, tummaa kaffetta

Süße Brezel ja vahvaa, tummaa kaffetta

Nyt kun sitä jälkikäteen ajattelee, niin vahva kahvikin tuo mieleen mummolan – pappa ei nimittäin mitään litkuja juo. No, joka tapauksessa Sübet ovat maukkaita ja helppoja valmistaa! Niitä on myös mukava mutustella Sturm der Liebeä katsellessa. Eilen kuitenkin kävi niin hassusti, että mieleni alkoi tehdä kunnon kalaa ja perunoita, siis tätä brittien fish ‘n’ chips -herkkua! Järkytyksekseni huomasin, ettei minulla tämän asuntoni keittiössä ole reikäkauhaa! Vielä enemmän minua huoletti se, että nykyään myydään muovisia reikäkauhoja kuuman öljyn käsittelemiseen! Sitten minua suututti, kun tajusin, että ne harvat metalliset reikäkauhat olivat kummallisia design-tuotteita! Onko se nyt niin kauhian vaikeaa valmistaa metallinen reikäkauha, joka näyttääkin itseltään eikä liiskaantuneelta paistinlastalta? Eli mikäli löydän oikeanlaisen kauhan, niin seuraavalla kerralla tarjolla on kalaa ja perunoita sekä kunnon soossia!

– Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s