Silakkaa, kukkakaalia & avokadopyreetä

Silakka on aivan erinomainen kala, mutta valitettavasti se on tyystin aliarvostettu! Minä tosin tykkään siitä, oli se sitten paistettu ja haudutettu kermassa ja aurajuustossa, paistettu rapeaksi pihviksi tai muhitutettu kermassa uunissa – kuten tämänkertainen resepti. Kermassa muhitettuihin uunisilakoihin tarvitaankin;

 • silakkafileitä
 • 2 dl kermaa
 • tabascoa
 • kuivattua basilikaa
 • suolaa
 • pippuria

Alkajaisiksi silakkafileet ladotaan öljytettyyn / voideltuun uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Tämän jälkeen fileiden päälle ripotellaan suolaa ja pippuria.

Kuin sillit suolassa.... hehehe - tajusitteko?

Kuin sillit suolassa…. hehehe – tajusitteko?

Kerman sekaan sekoitetaan runsaasti tabascoa sekä pari hyppysellistä kuivattua basilikaa. Sekoitetaan hyvin ja kaadetaan silakoiden päälle.

Kermaa, tabascoa & basilikaa

Kermaa, tabascoa & basilikaa

Ei muuta kuin uuniin!

Ei muuta kuin uuniin!

Tämän jälkeen silakat 225-asteiseen uuniin reiluksi 20 minuutiksi!

Huomasin eilen illalla, että espanjalainen kukkakaali oli tarjouksessa. Mikä siis sopisikaan paremmin silakoiden kyytipojaksi kuin kukkakaali – sekin uunissa!

Kerrassaan komia yksilö

Kerrassaan komia yksilö

Satuin kerran poikkeamaan eräälle kaverilleni, kun ruoka-aika alkoi olla käsillä. Minähän päädyin sitten keittiön puolelle valmistamaan gratinoitua kukkakaalia. Gratinoiminen on helppoa, paistosta pidetään vain hiukan kauemmin kuumassa uunissa!

Kukkakaalipaistos:

 • puolikas kukkakaali
 • 25 grammaa voita
 • 2 ruokalusikallista vehnäjauhoa
 • noin 2 desilitraa maitoa
 • juustoraastetta
 • suolaa

Kukkakaali on syytä pestä hyvin, minkä jälkeen siitä höyrytetään puolet – toinen puoli palatkoon jääkaappiin odottamaan viikonloppua ja dippikastikkeita. En omista hienoa höyrytysritilää, koska pidän sitä melkoisena turhakkeena mikäli käytössä on terässiivilä. Terässiivilä nimittäin ajaa täysin saman asian kuin höyrytysritilä, mutta siinä on pidempi varsi!

Höyryttyvät kukkakaalit

Höyryttyvät kukkakaalit

Kukkaakaalia höyrytetään sen verran, että se alkaa pehmetä. Seuraavaksi valmistetaankin hyvin ohut valkokastike. Pienessä kattilassa sulatetaan 25 grammaa voita, minkä jälkeen siihen sekoitetaan jauhot. Tämän jälkeen lisätään maito ja keitetään hyvin miedolla lämmöllä kunnes kastike alkaa paksuuntua, minkä jälkeen kattila nostetaan pois levyltä.

Valkokastike

Valkokastike

Kukkakaalit levitetään öljyttyyn uunivuokaan, minkä jälkeen niiden päälle kaadetaan valkokastike. Tämän jälkeen päällle ripotellaan vielä suolaa ja lopuksi juustoraaste. Ei muuta kuin vuoka uuniin silakoiden kaveriksi!

Kukkakaalia

Kukkakaalia

Verrattuna edelliseen kuvaan, valkokastiketta ei todellakaan ole paljon, mutta tarkoitus ei olekaan, että kukkakaali uisi siinä!

Verrattuna edelliseen kuvaan, valkokastiketta ei todellakaan ole paljon, mutta tarkoitus ei olekaan, että kukkakaali uisi siinä!

Kun silakat ja kukkakaali ovat vielä uunissa, on hyvää aikaa valmistaa avokadopyre;

 • avokado
 • puolikkaan sitruunan mehu
 • 1 tl sokeria
 • hyppysellinen suolaa
 • muutama pisara tabascoa
 • loraus juoksevaa hunajaa

Ensin avokadosta poistetaan kivi. Kun olin tehnyt tämän, huomasin avatun avokadon muistuttavan hieman Stitchiä, mutta ehei! Sehän on koe 625, Reuben, Stitchiä edeltävä serkku, joka on kaiken lisäksi erinomainen kokki. Mikäli tämä tuntuu heprealta, niin katsokaapa Disneyn Lilo & Stitch -elokuvat!

Reuben

Reuben

Avokadon hedelmäliha kaavitaan blenderiin, lisätään sitruunamehu sekä muut mausteet, minkä jälkeen ajetaan tasaiseksi. Siinä se!

Kohta se jytää ja pyörii!

Kohta se jytää ja pyörii!

Kun pyre on valmis, ei muuta kuin silakat sekä kukkakaali ulos uunista ja lautaselle.

Näyttää pieneltä, mutta nälkä lähti ja hyvää oli!

Näyttää pieneltä, mutta nälkä lähti ja hyvää oli!

Kannattaa olla tarkkana, sillä silakat ovat erittäin kypsyneitä ja hajoavat herkästi, mutta se tässä ideana onkin. Tulinen silakka rapsakahkon kukkakaalin kanssa sipauksella avokadoa… Super Mario’a lainatakseni: mamma mia! Annoksessa on sen verran potkua, että koleampikin syyspäivä lämpenee. Oikein hyvää ruokahalua kaikille!

– Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s