Pizzaa, leipää, siskonmakkaraa ja katkarapurisottoa

Alunperin tarkoitus oli kirjoittaa tämä artikkeli vain pizzasta ja paljon aikaisemmin, muta parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Ostin siis uuden pizzakiven, joka osasi osoittautua varsinaiseksi kommervenkiksi. Ensinnäkin kivi on hyvin huokoisa ja kevyt, mutta kyllä siinä loppujen lopuksi viidennen pizza kohdalla oppi jo jotakin!  Vastaisuudessa taidan kuitenkin tyytyä metalliseen paistoalustaan ja perinteiseen leivinuuniin. Niin se kai toimii paremmin!

Pizzataikina itsessään oli hyvin yksinkertainen:

  • 3,5 dl vettä
  • ruokalusikallinen suolaa
  • teelusikallinen sokeria
  • noin 10 grammaa hiivaa
  • 5 ruokalusikallista öljyä
  • reilu puoli kiloa jauhoja

Kädenlämpöiseen veteen liuotetaan sekä suola että sokeri, minkä jälkeen hiiva murennetaan joukkoon ja sekoitetaan. Jauhoja lisätään siten, että taikina on puuromaista. Tämän jälkeen lisätään öljy ja loput jauhoista. Taikinaa vaivataan vähintään viitisen minuuttia, minkä jälkeen sen annetaan kohota jääkaapissa vähintään vuorokausi. Tämän jälkeen taikina jaetaan viiteen osaan, joista jokaisesta tulee yksi pizza.

Pizzoja monenmoisia;

Ensimmäinen versio: tomaattikastiketta, pepperonia ja mozzarellaa. Kovasta paistoasteesta ja melko pitkästä ajasta huolimatta pizza jäi melko vaaleaksi.

Ensimmäinen versio: tomaattikastiketta, pepperonia ja mozzarellaa. Kovasta paistoasteesta ja melko pitkästä ajasta huolimatta pizza jäi melko vaaleaksi.

Ensimmäinen versio oli kuitenkin onnistuneen ohut.

Ensimmäinen versio oli kuitenkin onnistuneen ohut.

Versio kaksi sisälsi myös ilmakuivattua kinkkua. Kokemuksen kautta se oli jo parempi, muttei siltikään aivan haluamani.

Versio kaksi sisälsi myös ilmakuivattua kinkkua. Kokemuksen kautta se oli jo parempi, muttei siltikään aivan haluamani.

Pohja ainakin on ohut.

Pohja ainakin on ohut.

Kolmas pizza näytti jo vieläkin paremmalta.

Kolmas pizza näytti jo vieläkin paremmalta.

Neljännessä täytteet olivat tomaatti sekä sardiini; Pirkka Sardiinit eivät olleet laisinkaan huonoja tähän hommaan!

Neljännessä täytteet olivat tomaatti sekä sardiini; Pirkka Sardiinit eivät olleet laisinkaan huonoja tähän hommaan!

Mutta ah ja voih! Kaiken sen uurastuksen jälkeen viidennettä versiota saattoi jo kutsua pizzaksi! Pohja oli täydellinen!

Mutta ah ja voih! Kaiken sen uurastuksen jälkeen viidennettä versiota saattoi jo kutsua pizzaksi! Pohja oli täydellinen!

Satuin leipomaan myös leipää, joka osoittautui oikein maukkaaksi!

  • 2 desilitraa vettä
  • teelusikallinen suolaa
  • hyppysellinen sokeria
  • loraus hunajaa
  • reilu murenna hiivaa
  • jauhoja tarpeen mukaan

Määritelmä jauhoja tarpeen mukaan tulee siitä, miten leipä halutaan valmistaa. Toiset tekevät leipätaikinasta hyvinkin tarttuvan, suorastaan lusikoilla nostettavan, mutta osa haluaa taasen melko kovan taikinan. Tälläkertaa tyydyin välimuotoon, jossa juuri ja juuri saksilla leikattu kuvio pysyi kasassa eikä valunut umpeen. Sekoitetaan veteen siis suola, sokeri sekä hunaja, minkä jälkeen lisätään hiiva. Tämän jälkeen lisätään jauhoja ja vaivataan kunnes taikina jätetään kohoamaan tunniksi. Taikinasta muotoillaan haluttu leipä, ripotellaan päälle vielä jauhoja ja keskelle leikataan saksilla viilto tai risti.

Toisinaan minulla on käytössä uuni, joka sisältää hydropaistamismahdollisuuden. Suomeksi tämä tarkoittaa siis sitä, että kosteus säilyy uunissa, minkä vuoksi leivistä tulee meheviä ja rapeakuorisia. Koska Vantaan keittiössäni ei tähän ole mahdollisuutta, laitan uunin pohjalle laakeaan astiaan kuumaa vettä paiston ajaksi. Näin leipä saa rapean kuoren ja tulee hydropaistettua (hydro siis tarkoittaa vettä) aivan yksinkertaisin kotikonstein!

Ennen uunia...

Ennen uunia…

... ja jälkeen uunin.

… ja jälkeen uunin.

Leipä syntyi kuitenkin siskonmakkarakastia varten, sillä tuoreella leivällä on mukava kaapia loppu kastike lautaselta.

Siskonmakkarakastikkeeseen tarvitaankin:

  • paketillinen siskonmakkaroita
  • pieni sipuli
  • valkosipulin kynsi
  • puoli purkkia paseerattua tomaattia
  • purkillinen tomaattimurskaa
  • tilkka vettä
  • suolaa
  • pippuria
  • loraus hunajaa
  • öljyä

Sipuli sekä valkosipuli silputaan ja kuullotetaan pannulla öljyssä.

Sipulia, sipulia, sipulia - sekä valkosipulia!

Sipulia, sipulia, sipulia – sekä valkosipulia!

Tämän jälkeen siskonmakkaroista puristetut pallerot laitetaan paistumaan pannulle.

Yksi makkara, kaksi palluraa

Yksi makkara, kaksi palluraa

Kun makkarapallurat pysyvät kasassa ja niitä on helppo käännellä, lisätään joukkoon paseerattu tomaatti, tomaattimurska, vesitilkkanen sekä mausteet.

Loput ainekset ja ei kun hautumaan!

Loput ainekset ja ei kun hautumaan!

Tämän jälkeen annetaan hautua ja kypsyä hiljalleen miedolla lämmöllä parikymmentä minuuttia.

20 minuutin jälkeen

20 minuutin jälkeen

Siskonmakkarakastike on hyvä nauttia esimerkiksi pastan kanssa, minkä jälkeen kastike on mukava kaapia tuoreella leivällä parempiin suihin!

Mums!

Mums!

Jonkin aikaa sitten löysin Valion sivuilta katkarapu-sahramirisotton reseptin (http://www.valio.fi/reseptit/katkarapu-sahramirisotto/), mutta myönnettäköön, että koko ruokalaji osoittautui melko mauttomaksi pettymykseksi. Korvasin raputuorejuuston yrttisellä, koska mieleni teki saada lisää makua, mutta sekään ei riittänyt. Ensikerralla ajattelin murskata joukkoon myös timjamia, oreganoa sekä hyppysellisen oman maan chiliä, muutoin maku jää melko väljäksi – vaikkakin koostumus oli ennenkaikkea loistava!

Katkarapu-sahramirisottoa

Katkarapu-sahramirisottoa

Tällä kertaa tulikin esiteltyä jos jonkinmoista. Seuraavalla kerralla pyrin kirjoittamaan jonkin herkkusienireseptin. Vaikka näin syksyisin saakin hyvin tuoreita suppilovahveroita metsistä, niin ilahdutankin niillä paljon mielummin naapureita ja ystäviä ja jättäydyn itse muiden sienten pariin kokatessa. Sienestäessä saa kuitenkin nauttia luonnosta ja raittiista ilmasta mielin määrin – eikä niitä suppilovahvero-raasuja hanno nyt metsäänkään jättää! Siispä ensi kertaan!

– Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s