Linssisoppa

Koska nyt on syksy ja flunssakausi, olen itsekin saanut kokea syysflunssan heti ensimmäisten joukossa. Samalla sain huomata, että en jälleen kerran pitäytynyt suunitelmissani reseptien suhteen, vaan jauhelihakastike sai astua syrjään ja estradin ottaa haltuunsa nyt linssisoppa. Käytän sanaa soppa,  koska ruoka oli valmistettu hyvin ronskin ottein – sain tämän älynväläyksen yhdentoista aikaan illalla enkä halunnut kaivaa enää järeää kalustoa esiin, joten pilkoin kaiken melko suuriksi paloiksi. En tosin ole varma katosiko flunssa myöhemmin keiton vaiko grogin ansiosta (itse olen grogin kannalla), mutta tätäkin kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Soppa-ainekset:

 • pari isoa porkkanaa
 • 2 sipulia
 • 2 tetraa linssejä (itse käytin GoGreenin punaisia, 285 grammaa per tetra)
 • 2 kasvisliemikuutiota
 • litra vettä
 • purkillinen tomaattimurskaa
 • suolaa
 • pippuria
 • hunajaa
 • tuorejuustoa
 • loraus rommia

Ensimmäiseksi kuoritaan ja pienitään porkkanat. Kattilaan laitetaan kunnon loraus öljyä, johon pilkotut porkkanat lisätään. Seuraavaksi pilkotaan sipulit, jotka kuullotetaan porkkanoiden joukossa.

Porkkanaa ja sipulia, melko ronskeja paloja

Porkkanaa ja sipulia, melko ronskeja paloja

Kun sipulit on kuullotettu eivätkä porkkanatkaan ole enää tyystin raakoja, lisätään joukkoon kaksi kasvisliemikuutioita sekä litran verran vettä. Yleensä kuumennan veden etukäteen vedenkeittimessä, jotta se ruokaan lisättäessä alkaisi kiehumaan mahdollisimman nopeasti. Näin säästää  helposti aikaa.

Sitten sekoitetaan kunnes kasvisliemikuutiot ovat kokonaan liuenneet

Sitten sekoitetaan kunnes kasvisliemikuutiot ovat kokonaan liuenneet

Kun keitto jälleen kiehuu lisätään joukkoon valutetut sekä huuhdellut linssit.

Linssit kiehumaan!

Linssit kiehumaan!

Kun linssit ovat kiehuneet hetken, on aika lisätä tomaattimurska. Tämä tapahtuu hyvin hitaasti koko ajan sekoittaen siten, että kiehuminen ei lakkaa kokonaan!

Tomaattimurska tuo keittoon syvyyttä

Tomaattimurska tuo soppaan syvyyttä

Tomaattimurskan jälkeen on aika maustaa keitto. Lisätään suolaa ja pippuria oman maun mukaan sekä iso loraus hunajaa. Hunaja tuo makeutta keittoon, mutta samalla yhdistää maut eheäksi kokonaisuudeksi. Tämän jälkeen lisätään rommi sekä tuorejuusto ja sekoitetaan hyvin.

Keitto on valmis! Tuorejuusto tekee estetiikalle ihmeitä!

Keitto on valmis! Tuorejuusto tekee estetiikalle ihmeitä!

Tämä keitto on hyvä tarjoilla kuumasta kupista, johon lisätään sekaan vielä pala imelää limppua.

Lopullinen annos, mums!

Lopullinen annos, mums!

Soppaa on hyvä hienosäätää vielä muutamilla seikoilla. Ensinnäkin suosin porkkanoiden ja sipuleiden pienimistä yleiskoneella aivan pienen pieniin osiin. Näin saa mukavamman suutuntuman varsinkin, mikäli keittoa aikoo lipittää enemmänkin flunssaan – tai mikäli sitä aikoo tarjota vieraille! Kyseessä on melko tavallinen linssikeitto, mutta rommi tuo mukanaan hieman omaa sävyään.

Rommista puheen ollen… Grogi tosiaan on erinomainen flunssalääke. Tummaa rommia, kuumaa vettä, isoloraus hunajaa, kanelia sekä sitruunaviipale nautittuna muutamaan otteeseen vuorokauden sisällä takaa, että flunssa lähtee kuin lehmä kevätlaitumille!

IMG_0400

Grogi

Nyt olen kuitenkin aloittamassa pizzatäyteläistä viikonloppua – yritin tehdä niin pienen taikinan kuin suinkin osasin ja siitä tulee nyt ainakin seitsemisen pizzaa… Noh, hain myös ison liudan erilaisia täytevaihtoehtoja, joten päivittelenkin seuraavaksi pizzoista – tai ahvenista sillä ostin tänään hieman kalaakin!

Toivottavasti pysytte terveinä eikä flunssa yllätä näin koleana syksynä!

Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s