Crème brûlée

Siirryttyäni nyt Vantaan koekeittiöön olen täynnä epäilyksiä, josko tästä nyt tulee mitään. Mikäli joku rakastaa 80-lukua yli kaiken (minä en pidä kuin kasarin villapaidoista!), tämä joku voisi olla tyytyväinen asuntoni keittiöön. Minä puolestani olen tähän keittiöön kaikkea muuta kuin tyytyväinen, mutta toisaalta Strömbergin liedet alkavat olla jo keräilyharvinaisuuksia – varsinkin ruskeat! Jos crème brûlée’a pitäisi verrata kasariin, niin siteeraisin Jyrki Sukulaa siinä mielessä, että kermaa piisaa.

Ainesosat:

  • 2 kananmunaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 rkl sokeria
  • 3 tl vaniljasokeria
  • loraus hunajaa
  • mahdollisesti hieman fariinisokeria koristeluun

Ensimmäiseksi rikotaan kananmunat kulhoon ja vatkataan kananmunien rakenne rikki ja tasaiseksi.

Tästä se lähtee

Tästä se lähtee

Kananmunien rakenne rikottuna ja tasaiseksi vatkattuna

Kananmunien rakenne rikottuna ja tasaiseksi vatkattuna

Yleensä en nipota, mikäli ruoansekaan erehtyy pieni murunen kananmunankuorta, mutta tehdessäni marenkia, kohokkaita tai crème brûlée’a seoksissa ei saa lillua munankuoren muruakaan! Kun kananmunia on vatkattu hetki, lisätään joukkoon kerma tasaisesti vatkaten. Kun kaikki kerma on lisätty, vatkataan hetken aikaa hieman voimakkaammin, kunnes lisätään sokeri, vaniljasokeri sekä hunaja.

Kermaa ja kananmunia

Kermaa ja kananmunia

Crème brûlée on parasta kypsentää vesihauteessa. Uuni lämmitetään hieman alle kahteensataan. Crème brûlée kaadetaan annosvuokiin – tässä tapauksessa lasisiin. Huomatkaa, että seuraavan kerran kun Lidliin tulee myyntiin Deluxen tuotteita, ostakaa valmista crème brûlée’a, sillä se ei ole hassumman makuista ja 1,95 € hintaan sisältyy mukavasti kaksi uuninkestävää lasiastiaa. Vettä hauteessa pitää olla noin puoleenväliin kulhoa. Tämän jälkeen crème brûlée laitetaan uuniin noin vartiksi.

Uuniin menossa

Uuniin menossa

Mikäli joku tuntee crème brûléen reseptin tarkemmin, on hunaja saattanut pistää silmään. Syynä hunajan lisäämiseen on kuitenkin se, että se auttaa luomaan rapeaa pintaa, koska syystä tai toisesta hunaja kohoaa pinnalle paistettaessa. Jos käytössä on kuitenkin fariinisokeria, otetaan crème brûlée pois uunista vartin jälkeen, minkä jälkeen päälle ripotellaan fariinisokeria – ja paistetaan jälleen vartti.

Viidentoista minuutin jälkeen

Viidentoista minuutin jälkeen

Päälle fariinisokeria ja takaisin uuniin

Päälle fariinisokeria ja takaisin uuniin

Paistettaessa fariinisokeri sulaa ja kovettuu mukavasti – tämä siis ajaa saman asian kuin sokeria ja kaasutöhötin, mutta opiskelija ei kuitenkaan niin usein créme brûlée’a valmista, että töhötin olisi kannattava hankinta. Vartin jälkeen, kun crème brûlée (tai paahtovanukas – kumpikin nimi käy) otetaan uunista, vaihdetaan haude kylmään veteen ja laitetaan jääkaappiin vähintään viidekstoista minuutiksi.

Uunista ulos, kylmää vettä ja jääkaappiin

Uunista ulos, kylmää vettä ja jääkaappiin

Useat suomenkieliset ohjeet neuvovat kypsentämään créme brûlée’a vähintään 45 minuuttia vesihauteessa, mutta en suosittele tekemään näin. Seurauksena on ylikypsynyt vanukas, jossa kananmuna dominoi tyystin.

Créme brûlée

Crème brûlée

Puolentunnin paistoaika sekä jäähdytys takaavat samettisen lopputuloksen. Crème brûlée on hyvää sellaisenaan, mutta valmistusvaiheessa tilkka vahvaa alkoholia tuo oman pikantin vivahteensa vanukkaaseen. Suosittelen nauttimaan tämän omalla tavallaan pröystäilevän jälkiruoan vahvan kahvin kanssa.

– Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s