Tomaattikeitto

Joudun jälleen kerran toteamaan, että suunnitelmat muuttuvat hyvinkin nopeasti.  Keitettyä kanaa kiinalaisittain vaihtuikin nyt sitten tomaattikeittoon. Idea tähän syntyi siitä, että a) kaapissa oli avattu purkki paseerattua tomaattia, b) oli nälkä. Kaksi oikein hyvää syytä siis. Tunnustettakoon nyt myös, että en ole koskaan aikaisemmin tämäntyyppistä tomaattikeittoa valmistanut. Salmorejo eli espanjalainen, kylmä tomaattikeitto on tutumpi, mutta tähän reseptiin en apinoinut siitä muuta kuin tavan leikata keittoa lopuksi öljyllä ja tarjota kananmunien kera.

Tomaattikeittoon siis tarvitaan:

 • noin 2,5 dl paseerattua tomaattia
 • 2 dl vettä
 • palanen vaaleaa leipää
 • pieni sipuli
 • valkosipulinkynsi
 • mozzarellaa
 • öljyä
 • pieni vihreä chili
 • salviaa
 • oreganoa
 • suolaa
 • valkopippuria
 • punaista chiliä

Aloitetaan siis silppuamalla sipuli sekä valkosipuli, minkä jälkeen nämä kuullotetaan kattilassa öljyssä.

Silputtu sipuli sekä valkosipuli

Silputtu sipuli sekä valkosipuli

Sipulit kuullotettavana

Sipulit kuullotettavana

Kun sipulisilppu on saatu kuullotettua, lisätään vesi, joka on mielellään lämpöistä. Vesi lisätään tässä vaiheessa siksi, että paseerattu tomaatti saattaa alkaa kuplimaan ja lentelemään liiakseen, mikäli se kaadetaan suoraan kuumaan kattilaan. Seuraavaksi on kuitenkin paseeratun tomaatin vuoro.

Kuullotettu sipulisilppu sekä vesi

Kuullotettu sipulisilppu sekä vesi

Veden sekaan lisätään heti paseerattu tomaatti

Veden sekaan lisätään heti paseerattu tomaatti

Tässä vaiheessa keittoa hämmennetään hieman, minkä jälkeen se jätetään hetkeksi oman onnensa nojaan. Nyt on vuorossa leivän pilkkominen. Leipäpalasta poistetaan reunat, minkä jälkeen leipä kuutioidaan.

Leipäpalan ei tarvitse olla suuri

Leipäpalan ei tarvitse olla suuri

Kun leipä on kuutioita on vuorossa mozzarella. Yksinkertaistettuna, käytetään siis kokonainen mozzarellapallo, joka kuutioidaan ronskisti.

Paloiteltu mozzarella

Paloiteltu mozzarella

Tämän jälkeen silputaan puolestaan salvia, oregano sekä vihreä chili. Tätä yrtti”seosta” ei tarvitse olla paljoakaan, sillä se tuo mukavan maun helposti. Kun yrtit on pilkottu, lisätään ne suoraan keiton joukkoon ja sekoitetaan. Tämän jälkeen lisätään suola, valkopippuri sekä mustapippuri. Mausteiden sopiva suhde kannattaa tarkistaa vielä lopuksi.

Vihreä chili, salvia & oregano

Vihreä chili, salvia & oregano

Määrä ei todellakaan ole suuren suuri

Määrä ei todellakaan ole suuren suuri

Kun yrtit on sekoitettu keittoon, muserretaan joukkoon hieman punaista, kuivattua chiliä. Mikäli kuitenkin käyttää tuoretta punaista chiliä, on syytä olla varovaisempi. Kuivatun tuomaa tulisuutta on helpompi hallita kuin tuoreen. Tämän jälkeen lisätään mozzarella.

Tässä vaiheessa keitto on vielä hyvin tummaa, mozzarella muuttaa sitä pehmeäsävyisemmäksi

Tässä vaiheessa keitto on vielä hyvin tummaa, mozzarella muuttaa sitä pehmeäsävyisemmäksi

Kun mozzarella on lisätty keittoon, on sitä syytä sekoittaa jatkuvasti, kunnes juusto on täysin sulanut. Tämä siksi, että leipäpalat saostavat keittoa, jolloin juusto ei leviäsi sulaessaan aivan yhtä tasaisesti. Leipä lisätäänkin keittoon välittömästi juuston sulamisen jälkeen.

Leipäpalojen jälkeen estradin valtaa sauvasekoitin

Leipäpalojen jälkeen estradin valtaa sauvasekoitin

Leipät’yteistä keittoa hämmennetään hetki. Kattila nostetaan pois liedeltä ja otetaan esiin sauvasekoitin, jolla kaikki ainesosat saadaan pilkottua, ja keitosta tulee tasaista. On tärkeää muistaa nostella sauvasekoitinta pehmeästi ylös ja alas samalla sitä ympäriinsä pyöritellen. Lopputulos on samettisen pehmeä keitto.

Lopullinen keitto

Lopullinen keitto

Kun keitto on valmista, se tarjoillaan (tai ainakin minä tarjoilen) kokonaisen, hieman löysäksi jätetyn (= 5 minuuttia keitetyn) kananmunan sekä oliiviöljyn kanssa.

Herkullista!

Herkullista!

Keitto on erinomainen ruoka, sillä se on pehmeää ja kevyttä syödä, mutta chili puolestaan takaa sen, että keitto lämmittää vielä pitkään ruokailun päätyttyä. Täyteläisestä mausta kertoo myös se, että yli tunti keiton nauttimisen jälkeen (sekä yksi limsatölkillinen) myöhemmin keiton voi yhä maistaa sekä chilin tuoman lämmön tuntea. Siinä kaikki tälläkertaa. Oikein maukasta jatkoa kaikille!

Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s