Polenta

Polenta – tuo ruokamaailman monikäyttöinen tuttavuus, joka on aina samanlainen ja siltikin tarvittaessa niin erilainen. Ollakseni nyt aivan rehellinen, valmistusprosessi tuo minulle mieleen mannapuuron, minkä vuoksi en tykkää puhuttavan polentajauhoista – suosikaa polentaryyniä tai polentasuurimoa! Hyvinmonikäyttöisenä polentasta saa samalla pohjalla rakenneltua vaikka minkälaisia herkkuja. Polentan valmistamiseen on olemassa useita erilaisia variaatioita,  ja on erittäin epätodennäköistä löytää polentapaketti, jonka kyljessä olisi samanlainen ohje kuin toisen kyljessä. Tällä kertaa kaikki sujui kutakuinkin näin:

  • 7,5 dl vettä
  • 1,5 dl polentasuurimoita (hyväksyttäköön myös jauho-sana)
  • kimpale voita (noin 20 grammaa)
  • hyppysellinen suolaa

Aloitetaan mittaamalla vesi kattilaan. Kun vesi on aivan kiehumispisteessä, lisätään joukkoon suola ja hämmennetään kunnes kiehuminen viimein pääsee vauhtiin. Kiehuvaan veteen lisätään itse polentasuurimot.

Kiehuva vesi & juuri lisätty polenta

Kiehuva vesi & juuri lisätty polenta

Tämän jälkeen aletaan sekoittaa. Polenta alkaa “puuroontua” hyvin nopeasti. Sillä on myös taipumus tarttua hieman kattilan pohjaan, mikä saattaa muistuttaa ruoan pohjaan palamista. Sekoittaminen on hyvä tehdä vispilällä, jotta mahdolliset paakut tasoittuvat.

Kun polenta on turvonnut ja muuttuu sekoitettaessa koostumukseltaan sellaiseksi, että se alkaa irrota kattilan reunoista, on aika lisätä voi.

Polenta ennen voita

Polenta ennen voita

Eikä muuta kuin vatkaamaan - voi sulaa nopeasti joukkoon

Eikä muuta kuin vatkaamaan – voi sulaa nopeasti joukkoon

Kun voi on sulanut ja polentaa sekoitettu vielä tämänkin jälkeen hetkisen verran, on aika ottaa polenta pois levyltä ja antaa olla hetken (tai sitten vain ottaa polenta heti pois ja antaa olla olematta hetken), sillä on aika vuorata vuoka voipaperilla. Polenta kaadetaan vuorattuun vuokaan, jossa sen annetaan jäähtyä ja kiinteytyä. “Polentakakku” muodostuu melko nopeasti, mutta itse odotin yön yli polenta jääkaapissa leväten.

Polenta irtoaa vuoratusta vuoasta helposti ja nätisti

Polenta irtoaa vuoratusta vuoasta helposti ja nätisti

Hauskinta on se, että polentakakkua voi käyttää sen verran kuin tarve vaatii. Koko kakun voi käyttää kerralla esimerkiksi sipaisemalla sen päälle ensin hieman tomaattimurskaa, lisäämällä kasviksia ja juustoa – tai muita täytteitä. Polentaa voi myös leikata ja paistaa erilaisissa erissä aivan oman maun mukaan. Nyt valmistin paistettua polentaa makeana versiona.

Leikataan siis halutun kokoinen pala.

Polentakakkua

Polentakakkua

Palanen palastellaan sopiviksi paloiksi, minkä jälkeen pienemmät palat paistetaan pannulla öljyssä.

Ei kun paistamaan!

Ei kun paistamaan!

Kun polenta on paistunut (ei kannata antaa ruskistua, se ei ole esteettisesti kaunista), palaset sokeroidaan, asetellaan lautaselle nätisti ja nautitaan hunajan sekä teen tai kahvin kanssa.

Sokeroitua polentaa & hunajaa

Sokeroitua polentaa & hunajaa

Polentaa, hunajaa ja vahvaa mustaa teetä

Polentaa, hunajaa ja vahvaa mustaa teetä

Polenta on hyvää, kun sitä dippaa hunajaan. Pitää kuitenkin olla varovainen, sillä sokeri ja liika hunaja vievät polentan oman maun mennessään ja jättävät suuhun vain oman jälkimakunsa. Jälkikäteen huomasin, että asetelma muistuttaa erehdyttävästi erästä aamupalasuosikkiani. Kaksi siivua vaaleaa paahtoleipää paahdetaan, leikataan kolmioksi, voidellaan ja keskelle paistetaan kananmuna, joka maustetaan mustapippurilla ja suolalla. Silloin tosin juon kahvia enkä teetä! Seuraavaan kertaan!

Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s