Marjapiirakka

Hola, hola cacerola – tuppasi espanjan opettajani tervehtimään aina iltaisin luokkaan saapuessa. Aivan vastaava kuin suomen “moro, moro osta poro”, mutta espanjalainen versio sointuu paremmin käyttööni, koska puhe on kattiloista. Kuitenkin., asiaan! Hetken verran on vierähtänyt viimeisimmästä päivityksestä. Myönnettäköön, että minun piti laittaa tänne kuorrukoiden ohje, mutta se hieman jäi. Koska kuitenkin olen saanut viimeiset pari viikkoa nauttia pelkistä mansikoista mitä erilaisimmissa muodoissa, päätinkin siis valmistaa mansikkaisen marjapiiraan – enkä nyt puhu turkulaisesta alter egostani!

Tarvittavat ainekset ovat:

  • ca. 150 grammaa voita
  • 1 dl sokeria
  • ca. 3 dl jauhoja
  • 1 kananmuna
  • 1 tl leivinjauhetta
  • vaniljasokeria oman maun mukaan
  • hitusen perunajauhoja
  • mansikoita

Aloitetaan sillä, että mitataan kaikki ainekset valmiiksi. Voi on hyvä pieniä etukäteen kulhoon, jotta se kerkeää pehmetä mukavasti ennen leipomista. Sekoitetaan leivinjauhe sekä jauhot keskenään, sokeri ja vaniljasokeri keskenään. Kananmuna on hyvä rikkoa lasiin valmiiksi (vastikää valmistin marenkia ja onnistuin käyttämään 3 valkuaisen marenkiin 8 kananmunaa, sillä kana oli ilmeisesti niin nuori, että kuori oli vielä hyvin ohutta ja mureni miltei tyystin kopautettaessa!).

Voi, jauhot & leivinjauhe, sokeri & vaniljasokeri sekä kananmuna

Voi, jauhot & leivinjauhe, sokeri & vaniljasokeri sekä kananmuna

Seuraavaksi vaivataan käsin eikä koneella. Lisätään puolet jauhoista sekä puolet sokerista voin sekaan ja aletaan nyppiä. Hetken kuluttua lisätään loput jauhot sekä sokeri ja nypitään ja vaivataan, kunnes taikinasta saadaan kaunis pallo. Tämän jälkeen on aika lisätä kananmuna ja vaivata jälleen. Mikäli lopputulos tuntuu liian vetiseltä, kannattaa jauhoja lisätä varovasti kunnes massa on kiinteää, muttei kovaa.

Jauhot, voi ja sokeri yhteen pyöriteltynä

Jauhot, voi ja sokeri yhteen pyöriteltynä

Kananmuna lisättynä edelliseen

Kananmuna lisättynä edelliseen

Sitten on vuorossa taikinan taputtelu vuokaan. Vuoka kannattaa rasvata hyvin, vaikka taikina itsessään onkin hyvin rasvainen. Taikinapallo asetetaan kutakuinkin keskelle vuokaa, minkä jälkeen kostutetuin sormin aletaan muotoilla taikinasta koko pohjan täyttävää lättyä. Kostutetut sormet takaavat helpon käsittelyn, sillä taikina ei jää sormiin kiinni, jolloin lopputuloksesta saadaan esteettisesti nätti vähällä vaivalla.

Taikina rasvattuun vuokaan levitettynä. Kannattaa kostuttaa sormet, jolloin pohja on helppo levittää ja sen saa sileäksi.

Taikina rasvattuun vuokaan levitettynä. Kannattaa kostuttaa sormet, jolloin pohja on helppo levittää ja sen saa sileäksi.

Sitten koittaakin mansikoiden vuoro. Puolitin kaikki mansikat (yhtä ainokaista lukuunottamatta) ja asettelin ne kutakuinkin nätisti. Keskimmäisin mansikka puolestaan jäi kokonaiseksi. Kun mansikat on aseteltu, niiden päälle ripotellaan sokeria sekä perunajauhoa (teesihvilä on kätevä!). Perunajauho takaa sen, että piiraasta ei tule vetelä, sillä jauhot imevät kosteutta.

Tsädää!

Tsädää!

Mansikoiden päällä sokeria ja perunajauhoa

Mansikoiden päällä sokeria ja perunajauhoa

Uunin lämpötila kiertoilmalla noin 180 asteeseen, tavallisella uunilla 200 on hyvä. Piirakkaa paistetaan reilut kaksikymmentä minuuttia, mutta kannattaa olla tarkkana – jokainen uuni kun on yksilöllinen. Perustuntomerkit ovat, että tikulla koitettaessa ei tartu taikinaa sekä rakoilevat reunat.

She is beautiful, isn't she?

She is beautiful, isn’t she?

Kun piiras on kypsä, otetaan se pois uunista ja annetaan jäähtyä hetki. Keitetään kupponen teetä, jota haudutetaan noin neljä minuuttia, leikataan iso pala piirasta ja katsotaan jaksollinen Doctor Who:ta tai Pokka pitää:tä (toivottavasti tavasin oikein).  Marjapiirakka on parasta tuoreeltaan, mutta toki sen voi nauttia myöhemminkin. Pohja käy periaatteessa muihinkin makseisiin piirakoihin, mutta siitä  voi valmistaa paljon muutakin, kuten esimerkiksi hillotäytteisiä… noh piiraita. Siinä kaikki tältä erää, mutta jos hyvin käy, niin seuraavan päivityksen aiheena on napolilainen papusoppa!

 

Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s