Kutakuinkin lasagnea muistuttava kesäkurpitsapaistos

Hyvin monella kielellä lasagne on lasagna, joka puolestaan on käsittääkseni sanan yksikkömuoto. Niinpä tuntuu siis hyvin tyhmältä, että me täällä kylmässä pohjolassa käsittelemme tätä ruokalajia monikkomuotoisena. Lasagnella ei kuitenkaan ole tämän ruokalajin kanssa oikeastaan mitään tekemistä, se antoi vain innoituksen siemenen. Valmistin tämän sunnuntai-iltana, eikä paistos säilynyt kauaakaan, sillä kaikki syötiin hehtkessä.

Ainesosat ovat:

 • kalkkunan jauheliha (á 400 grammaa)
 • kesäkurpitsa (joiden ylituotannosta kärsin tällä hetkellä)
 • puolikas sipuli silputtuna
 • salviaa
 • oreganoa
 • koskenlaskijaa
 • suolaa
 • mustapippuria
 • valkopippuria
 • á 30 grammaa voita
 • 4 tl jauhoa
 • maitoa
 • juustoraastetta

Sipuli silputaan ja kuullotetaan pannulla hyvässä oliiviöljyssä. Tämän jälkeen lisätään kalkkunan jauheliha, joka ruskistetaan. Lisätään mausteet sekä yrtit. Koska kalkkuna (jonka ääntelemisen muodosta “hoto-hoto” sekä “cluk-cluk” kiistellään yhä) on melko kuiva lintu, joukkoon on hyvä lisätä koskenlaskija-juustoa, joka tuo mehukkuutta.

Silputtu sipuli (jälleen)

Silputtu sipuli (jälleen)

Ruskistettu kalkkuna

Ruskistettu kalkkuna

Ruskistettu kalkkuna & koskenlaskijaa

Ruskistettu kalkkuna & koskenlaskijaa

Kun kalkkuna on ruskistettu ja valmistettu loppuun, on aika pilkkoa kesäkurpitsoista halutun kokoisia viipaleita sekä valmistaa “laiskan miehen valkokastike”. Kastikkeen nimi tulee siitä, että se valmistetaan tyystin mikrossa eikä kattilaa käytetä lainkaan. Mikronkestävään kulhoon laitetaan voi, joka sulatetaan ja kuumennetaan mikrossa. Tämän jälkeen sekaan lisätään vehnäjauhoja koko ajan sekoittaen kunnes seos on “vaahtomaisen kuohkeaa”. Tämän jälkeen lisätään maito ja sekoitetaan. Kuumennetaan jälleen mikroaaltouunissa ja sekoitetaan. Tämä toistetaan, kunnes seos muuttuu kastikemaisen paksuksi. Lopuksi lisätään juustoraaste ja sekoitetaan, kunnes juusto on tyystin sulanut.

Voi ja jauho

Voi ja jauho

Miltei lopullinen kastike

Miltei lopullinen kastike

Kun kastike on valmis, ladotaan paistos vuokaan. Pohjalle laitetaan jauhelihaa, päälle kastiketta, jonka päälle puolestaan lisätään kesäkurpitsat.

Ensimmäinen kerros

Ensimmäinen kerros

Kerroksia ladotaan niin paljon kuin tarve vaatii siten, että viimeiseksi ja aivan ylimmäiseksi kerrokseksi jaa valkokastiketta. Tämän jälkeen paistos laitetaan uuniin. Paistosta kannattaa paistaa kiertoilmalla noin 180-200 asteessa niin kauan että se alkaa kuplia. Tämän jälkeen lämpötila on hyvä pudottaa noin 150 asteeseen. Koko paistoaika on noin 45 minuuttia – riippuen tietenkin kesäkurpitsasiivujen paksuudesta sekä uunista.

Ei muuta kuin uuniin

Ei muuta kuin uuniin

Lopullinen paistos näyttää kutakuinkin tältä;

Paistos

Paistos

Kun paistos on otettu uunista, kannattaa se peittää foliolla ja antaa vetäytyä. Kyytipojaksi sopii hyvin jäävesi tai valkoviini.

Kuvassa on kumma tumma läikkä, joka oli aivan erinäköinen livenä, mutta en tiedä teidän värinäöllisten elämästä, joten parempi antaa asian vain olla. Tämä oli yllättävän hyvä ruokalaji, vaikka en koskaan aikaisemmin ollut väsännytkään. Ja niin, ensikerralla on tiedossa jotakin, mitä en itsekään vielä tiedä. Siihen saakka – adjöö!

Smu

Advertisements

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s