Chilinen kasviscouscous

Mainitsinkin jo aikaisemmin, että tarkoitukseni on valmistaa couscousta lähipäivinä. Noh, nyt tuli tehtyä sitäkin, eikä lopputulos ollut lainkaan huonompi! Joillekin sana “curry” tuo mieleen vain ja ainoastaan mausteen eikä laisinkaan sitä ruokalajien kirjoa, jonka tuo nimi pitää myös sisällään. Aivan samalla tavalla toisille “couscous” merkitsee vain “hassuja pieniä palluroita, jotka ovat melko kuiava syötävää”. Couscous on kuitenkin erinomainen ruoka, jonka valmistaminen käy käden käänteessa.

Tällä kertaa hyödynsin falafeleista ja ratatouillesta ylijääneitä kasviksia joista sai oikein toimivan rungon couscousin ympärille. Tähän couscousiin käytin siis;

 • sekä keltaista että vihreää kesäkurpitsaa
 • munakoisoa
 • paprikaa
 • reilun desin kikherneitä
 • puolikkaan sipulin
 • puolikkaan sitruunan
 • ruokalusikallisen kuivattua chiliä
 • lipstikkaa
 • muutaman hyppysellisen suolaa
 • mustapippuria
 • maustepippuria
 • currya
 • oliiviöljyä
 • couscousia
 • vettä
KAsvikset, kikherneet, sipuli sekä chili

Kasvikset, kikherneet, sipuli sekä chili

Heti alkuun on syytä muistaa, että tarkkoja määriä on aina turha määritellä. Laitoin kasviksia sen verran kuin jäljellä oli, minkä mukaan lisäsin couscousin ja veden (eli couscousia 2,5 dl ja vettä noin 3 dl).

Öljy kuumennetaan kattilassa, jonne lisätään sipuli, jota kuullotetaan, minkä jälkeen puolestaan lisätään jäiset kikherneet. Pakastin siis falafelista yli jääneet kikherneet, jotka on kätevä käyttää nopeasti koska liottaminen ja keittäminen on jo hoidettu.

Kuullotettava sipuli

Kuullotettava sipuli

Jäiset kikherneet tuovat sulaessaan hieman nestettä kattilaan, niinpä lämpötila kannattaa pitää mietona, jotta kaikki neste ei haihdu heti

Jäiset kikherneet tuovat sulaessaan hieman nestettä kattilaan, niinpä lämpötila kannattaa pitää mietona, jotta kaikki neste ei haihdu heti

Kun kikherneitä on kumennettu niin, että ne ovat kokonaan lämpöisiä (kannattaa siis maistaa), on aika lisätä sekaan kasvikset (viilatakseni pilkkua muistutan, että kikherne on myös kasvis, mutta koska erittelen falafelin sekä ratatouillen ylijäämät kirjoitan nyt näin). Kasviksia sekoitetaan hyvin kunnes ne alkavat kypsyä.

IMG_0098

Kasvisten kypsyessä on aika lisätä mausteet. Curry, mauste- ja mustapippuri, suola, chili sekä lipstikka; sekoitetaan hyvin, jotta curry värjää kasvikset. Tämän jälkeen lisätään vesi (tässä tapauksessa noin 3 desiä, haihtumavara on syytä huomioida! Sekä sitruunamehu. Sekoitetaan hyvin, kaadetaan sekaan couscous ja sekoitetaan uudelleen.

Keitos ennen couscousin lisäämistä

Keitos ennen couscousin lisäämistä

Tältä couscous näyttää lisäämisvaiheessa

Tältä couscous näyttää lisäämisvaiheessa

Kun couscous on sekoitettu joukkoon, laitetaan kansi kiinni, kattila pois liedeltä ja annetaan hautua muutaman minuutin ajan. Kun kansi viimein avataan, on couscous turvonnut hyvin. Sekoitetaan, tarkistetaan maku – ja mikäli jotain lisätään sekoitetaan uudelleen. Couscous on mukava tarjoilla pienistä kulhoista esimerkiksi tuoreen ruohosipulin kera.

Lopputulos

Lopputulos

Herkullinen couscous-annos on mukavan chilinen, mutta kasvikset kuitenkin maistuvat

Herkullinen couscous-annos on mukavan chilinen, mutta kasvikset kuitenkin maistuvat

Couscousin valmistaminen ei siis ole laisinkaan temporaalis-spatiaalista fysiikkaa, vaan hyvin yksinkertaista, nopeaa ja vaivatonta. Näin valmistettuna couscous sopii mainiosti pääruoaksi, vaikka itse toki ajattelin viedä tätä huomenissa töihin evääksi pintamaustettujen broilerien kera. Couscous sopii valmistettavaksi siis etukäteen, ja sen voi tarjoilla jopa kylmänä. Helppoa ja näppärää ruokaa suurellekin porukalle.

– Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s