Köyhät ritarit

Köyhät ritarit – tässä tapauksessa kylläkin pulskat munkkiveljekset toimisi paremmin – ovat mainio tapa aloittaa sunnuntai. Itselläni tuppaa vain olemaan pahempi tapa kangistua kaavoihin, minkä vuoksi aloitan sunnuntaini normaalisti voisarvilla sekä kanelikekseillä, mutta vaihtelu virkistää! Olen sitä mieltä, että mummot ovat maailman parhaimpia kokkeja, ja niinpä tämänkin “perinneherkun” resepti on mummoltani. Idea on hyvin yksinkertainen; paksuja pullasiivuja (Oululaisen pulla on parasta mahdollista!), maitoa ja kananmunaa sekä runsaasti voita. En ole koskaan ollut kevyt-tuotteiden ystävä. Toinen mummoni tapasikin sanoa, että kerma on kermaa ja voi voita; ruokakermat ja margariinit ovat leikkikermoja ja leikkivoita. Niinpä tämä annos onkin hyvin tuhti.

Pullasta siis leikataan paksuja siivuja haluttu määrä. Tämän jälkeen kananmuna ja maito vatkataan keskenään sekaisin. Pannulle laitetaan paljon voita; itse käytin neljän ritarin paistamiseen 50 grammaa, ja määrä osoittautuikin oikein sopivaksi. Ritarit paistetaan miedolla lämmöllää kauniin ruskeiksi (mitä se sitten värinäöllisten elämässä tarkoittaakaan, mutta katsokaa kuvasta!).

Pullaviipaleet ja vatkaamista vaille valmis muna-maito -seos

Pullaviipaleet ja vatkaamista vaille valmis muna-maito -seos

Ritarien kuuluu näyttää tällaisilta; silloin ne eivät ole liian kuivia eivätkä liian kostuneita

Ritarien kuuluu näyttää tällaisilta; silloin ne eivät ole liian kuivia eivätkä liian kostuneita

Kesäisinä sunnuntaina ei kannata edes harkita hillojen käyttämistä. Hillot ovat syys-, talvi- ja kevätkamaa. Kesällä käytetään marjoja, koska niitä on saatavilla – ja mikäs olisikaan tuoretta mansikkaa parempi marja? Kuitenkin, kermavaahdon sijaan voi käyttää esimerkiksi mascarponea. Mascarpone on hyvää sellaisenaan, mutta sitä voi myös hieman parannella. Mascarponea mitataan haluttu määrä, sekaan lisätään sokeria haluttu määrä ja puristetaan mukaan vielä sitruunamehua. Sitten vain sekoitetaan tasaiseksi seokseksi. Herkullista!

IMG_0085

Mascarponea, sitruunaa ja sokeria

Kun ritarit ovat paistuneet, niiden päälle levitetään mascarpone, joka juoksuttuu sopivasti kuumien ritareiden päällä levittäytyen mukavasti kaikkialle. Päälle asetellaan vielä tuoreita mansikoita oman maun mukaan ja annoksen seuralaiseksi sopii kupillinen oikein vahvaa, mustaa kahvia.

Herkullinen aamupala on taattu - ja kaiken kruunaa vielä jaksollinen suosikki telenovelaa

Herkullinen aamupala on taattu – ja kaiken kruunaa vielä jaksollinen suosikki telenovelaa

Näin valmistuvat helpot ja maukkaat köyhät ritarit. Toki ritareita voi syödä muutoinkin kuin aamupalalla. On syytä myös muistaa, että mikä tahansa kuiva vaalea leipäkin sopii ritareiden valmistamiseen. Sunnuntailla on sellainen ikävä ominaisuus, että sen jälkeen koittaa maanantai ja arki. Niinpä aikaa kunnon kokkauksille ei tahdo löytyä ja aktiivipäivityksetkin tuppaavat vähentymään. Se on sääli, sillä olen oikeastaan tykästynyt tähän puuhaan enemmän kuin moneen muuhun. Noh, ei makeaa mahan täydeltä – olipa taas tuokin tuumattu hyvässä kontekstissa, heh! Ensikerralla pyrin kuitenkin valmistamaan couscousia – siis pääruokana eikä lisukkeena.

Ei muuta kuin seuraavaan kertaan – olkoon se sitten jo illalla tai parin päivän päästä!

– Smu

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s