Ratatouille

Ratatouille, ratatouille, rattatouille, rottatouille…

Joka kesä (erityisesti juhannuksen aikaan) valmistan ratatouillea. Tämä ranskalainen makujen sulosointuinen sinfonia on mainio ruoka, sillä se on kevyttä ja raikasta, mutta myös täyttävää. Kuten monet tietävät, olen hullaantunut imitaatioihin ja ääninäytteleminen on intohimoni, siksipä tuleekin katsottua paljon erilaisia lastenohjelmia. Tämä ratatouille – vai sanoisinko rottatouille – on saanut innoituksensa Disneyn Rottatouille elokuvasta. On turha väittää, että olisin ainoa, joka valmistaa kyseisen ruokalajin nykyään näin, mutta onhan se nätti!

Valmistamisen suurin ongelma näin juhannuksen aikoihin on, että keltaista kesäkurpitsaa ei meinaa koskaan saada mistään. Kylmästä keväästä huolimatta sain poimittua kasvihuoneesta tämän yksilön, joka ei välttämättä olisi läpäissyt EU:n tarkastuksia. Katsokaa kuvasta niin ymmärrätte miksi. Noh, kuitenkin… Ratatouillen valmistamiseen tarvittavat ainekset ovat seuraavat:

 • keltainen kesäkurpitsa
 • vihreä kesäkurpitsa
 • punainen paprika
 • munakoiso
 • 2 1/2 dl tomaattimurskaa (joko kaupan tai itsetehty; tällä kertaa käytin kaupan, sillä en löytänyt mistään tarpeeksi ylikypsiä tomaatteja)
 • puolikas sipuli
 • 2 valkosipulin kynttä
 • oliiviöljy
 • suola
 • pippuri
 • timjami
 • vuohenjuusto (tarjoiluun)

Ensiksi on hyvä pilkkoa vihannekset. Siivujen pitää olla mahdollisimman ohuita, joten jälleen kerran on hyvä käyttää oikein tuoreita kasviksia sekä terävää veistä. Pilkottujen vihannesten tarvittavaa määrää on vaikea arvioida, joten kannattaa leikata siivuja reilusti.

Munakoiso, keltainen kesäkurpitsa, vihreä kesäkurpitsa & paprika

Munakoiso, keltainen kesäkurpitsa, vihreä kesäkurpitsa & paprika

Kasvikset viipaloituna; tästä määrästä jää vielä ylikin

Kasvikset viipaloituna; tästä määrästä jää vielä ylikin

Jotkut pilkkovat vielä tomaattiakin, mutta itselläni ei ole tapana, koska ratatouilella on tomaattinen pohja. Seuraavaksi onkin siis aika hienontaa sipuli. Sipulisilpun koolla ei ole niinkään väliä, oma maku on tällä kertaa ratkaiseva tekijä.

Puolikas sipuli silputtuna

Puolikas sipuli silputtuna

Kun sipuli on pilkottu, tarvitaan noin 2 1/2 dl tomaattimurskaa. Käyttämäni kaupan murska oli Rainbowin pahvinen tetra, jossa murskaa oli 375 grammaa eli juuri tarvittavat kaksi ja puoli desilitraa. Tässä vaiheessa on syytä muistaa se, että vuoan koko ratkaisee. Käyttämäni vuoan halkaisija oli noin 24 cm, jolloin murskan määrä oli juuri passeli. Tomaattimurska, sipuli, valkosipuli, oliiviöljy, suola ja pippuri sekoitetaan kulhossa tasaiseksi seokseksi.

Tomaattimurska, sipuli, valkosipuli, oliiviöljy, suola & pippuri

Tomaattimurska, sipuli, valkosipuli, oliiviöljy, suola & pippuri

Ennen jatkamista on syytä mitata vuoan sisäpinta ja leikata sinne sopiva, aivan minimalistisesti reiluhko pala leivinpaperia. Leivinpaperi laitetaan myöhemmin ruoan päälle, jotta kasvikset eivät ohuutensa vuoksi pala pinnasta eivätkä jää raaoiksi.

Paistamista varten leikattava leivinpaperinpala; palan syytä olla sisäosia hieman suurempi

Paistamista varten leikattava leivinpaperinpala; palan syytä olla sisäosia hieman suurempi

Seuraavaksi tomaattimurska tasoitetaan vuoan pohjalle. Murska on syytä levittää siten, ettei sitä roisku vuoan reunoille, koska tällöin se palaa uunissa. Palanut murska puolestaan haisee ikävälle ja on hankala putsata jälkikäteen. Maltti on siis valttia. Kun murska on tasoitettu vuoan pohjalle on on aika latoa kasvikset päälle varovasti murskaan asetellen sekä limittäin.

Toomattimurskaseos kulhon pohjalla valmiina täytettäväksi

Toomattimurskaseos kulhon pohjalla valmiina täytettäväksi

Kasvikset painetaan hellästi tomaattimurskaan ja ladotaan limittäin

Kasvikset painetaan hellästi tomaattimurskaan ja ladotaan limittäin

Kun tomaattimurska on peittunut kasvisten alle, ratatouillen päälle lisätään tilkkanen oliiviöljyä, hyppysellinen suolaa sekä pippuria, minkä jälkeen lisätään puolestaan muutama oksa timjamia. Mielestäni tässä vaiheessa ratatouille on maailman kaunein asia – ja se on minulta paljon sanottu sillä olenhan värisokea! Hehehe! Nyt on aika painaa leivinpaperi varovaisesti aivan kiinni ruoan pintaan. Varovainen painelu on tärkeää, sillä liika voimankäyttö saa tomaattimurskan pursuamaan esiin kasvisten välistä.

Paistovalmis ratatouille; päälle lisätään vielä oliiviöljyä, suolaa ja pippuria sekä muutama oksa timjamia

Paistovalmis ratatouille; päälle lisätään vielä oliiviöljyä, suolaa ja pippuria sekä muutama oksa timjamia

Leivinpaperi painetaan hellästi kulhoon siten, että ratatouille peittyy tyystin

Leivinpaperi painetaan hellästi kulhoon siten, että ratatouille peittyy tyystin

Nyt on aika laittaa ratatouille uuniin. Lämpötila on hieman poikkeava, 190 astetta. Olen huomannut että 175 astetta on liian vähän ja 200 puolestaan liikaa. Ratatouillea paistetaan 190 asteessa 40 minuutin ajan. Paistamisen aikana lähistöllä leijailee Ranskan maaseutu, minkä vuoksi tekisi mieli lisätä uunin tehoja paistumisen nopeuttamiseksi, mutta oppia ikä kaikki – hiljaa hyvää tulee! Kun ratatouille nostetaan uunista, se on parhaimmillaan. Uunissa olleet timjamit poistetaan ja korvataan tuoreilla.

Höyryävän kuuma ratatouille suoraan uunista - paistamisen jälkeen timjamin oksat vaihdetaan tuoreisiin

Höyryävän kuuma ratatouille suoraan uunista – paistamisen jälkeen timjamin oksat vaihdetaan tuoreisiin

Kyytipojaksi käy mainiosti vaikkapa jäävesi, mutta itse suosin valkoviiniä. Lisukkeeksi ratatouillen päälle sopii mainiosti vuohenjuusto, mutta jotkut lisäävät siihen vielä (tai ainoastaan) basilikaa. Itse en siitä välitä, koen että ranskalaisimmillaan paistos on vain ja ainoastaan vuohenjuuston kanssa. Jos sitä ei ole, kannattaa ratatouille nauttia ilman lisukkeita tai hyödyntää timjamit.

Leviné - ranskalainen pöytäviini. Hinta ei ole kummoinen, mutta viini sopii erinomaisesti ratatouillen kaveriksi

Leviné – ranskalainen pöytäviini. Hinta ei ole kummoinen, mutta viini sopii erinomaisesti ratatouillen kaveriksi

Ratatouillen päälle sopii mainiosti pala vuohenjuustoa, joka sulaa kuuman annoksen päälle

Ratatouillen lisukkeeksi sopii mainiosti pala vuohenjuustoa, joka sulaa kuuman annoksen päälle

Ratatouille on herkku, jota voi nauttia yksin tai ystävien kanssa. Suurelle joukolle valmistaminen on helppoa ja ruoasta pitää takuulla jokainen! Ruoka on varsin koristeellinen ja pramea ulkomuodoltaan, mutta leppoisa seura (ja kenties Disneyn elokuva?) luo mitä parhaimman tunnelman makunautintoon.

– Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s